Středa, 3 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínPro ženyVlasta | Třetí díl Peče celá země patřil babičkám. Soutěžící vzpomínali na...

Vlasta | Třetí díl Peče celá země patřil babičkám. Soutěžící vzpomínali na dětství u receptu na pražské koule

728x90


Třetí díl soutěže Peče celá země se konečně dočkal kladného hodnocení. Patřil totiž našim babičkám a recepty, které cukráři připravovali, zaujaly nejednoho diváka. A který pokrm se stal nejvíce oblíbeným? Byly to pražské koule, které však daly soutěžícím pořádně zabrat.

Sobota se opět nesla v duchu voňavého pečení. Podle portálu mediaguru.cz se show Peče celá země stala nejsledovanějším pořadem sobotního večera. A není se čemu divit. Díl byl totiž věnován našim babičkám. Pro soutěžící se porota rozhodla připravit ty nejtěžší úkoly, jaké si amatérští cukráři mohou vyzkoušet. A jak někteří přiznali, díl byl pro ně velmi osobní, protože sami rádi vzpomínají na doby, kdy jako malé děti pekli se svými babičkami štrúdly a bábovky. Vzpomínky a recepty od babiček budou zkrátka navždy uchovány v naší paměti.

Zdroj: Youtube

A jak to celé probíhalo? Účastníci soutěže měli za úkol v rámci kulinářské výzvy ohromit porotu jak sladkým, tak slaným druhem závinu. Na přípravu měli přesně dvě hodiny. Hlavním bodem hodnocení ale tentokrát nebyla pouze chuť a originalita náplní, ale i technická zručnost při zpracování těsta a jeho správné zavinutí.

Nejnáročnější byla technická výzva

Opravdovým oříškem se však téměř pro každého soutěžícího stala technická výzva v podobě pražských koulí neboli zákusku, který se po roce 1989 vytratil z českých kaváren. Úkolem soutěžících bylo v průběhu hodiny a půl upéct celkem čtrnáct pražských koulí a následně je naaranžovat do pyramidy tak, aby držely pospolu a nerozpadly se.

Recept je technicky složitý, vyžaduje řadu důkladných mezikroků a je třeba, aby všechny koule vypadaly identicky. Porotkyně Míša Landová, která tuto výzvu připravila, soutěžící na začátku upozornila, že stačí jeden chybný pohyb, a celá pyramida je rázem pryč. „Při přípravě tohoto pokrmu je třeba být opravdu opatrný a pracovat s nejvyšším citem a precizností,“ nabádala před začátkem.

A jak pražské koule připravit?

Chcete si vyzkoušet náročnou technickou výzvu, kterou museli soutěžící v sobotním díle podstoupit? Máme pro vás recept. V klidu se připravte a jdeme na to. Hodně štěstí!

Na buflery budeme potřebovat:

  • 2 vejce (odděleně žloutky a bílky)
  • 30 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • hrnek vody

Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu. Lehce prošlehejte žloutky s vodou a přidejte asi třetinu mouky, poté důkladně promíchejte. Sníh spojte se žloutky a následně vmíchejte zbytek mouky. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pomocí sáčku s hladkou špičkou (průměr 10 mm) buflery o průměru 4 cm (alespoň 28 kusů). Pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 15–20 minut dozlatova.

Na oříškový krém

  • 40 gramů hořké čokolády s obsahem kakaa 50 % až 60 %
  • 40 gramů smetany ke šlehání s obsahem tuku 33 %
  • 40 gramů másla
  • 40 gramů lískooříškové pomazánky

Čokoládu a oříškovou pastu přelijte horkou smetanou a nechte krátce odležet. Poté směs důkladně vymíchejte dohladka. Nechte směs vychladnout a zhoustnout a následně do ní zašlehejte máslo. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou nastříkejte krém na polovinu buflerů, ty pak spojte s druhou polovinou a nechte ztuhnout.

Na cukrový rozvar

  • 300 g cukru krupice
  • 130 ml vody
  • 150 g najemno nasekaných lískových oříšků

Cukr smíchejte s vodou a zahřívejte, dokud směs nedosáhne teploty 113 °C. Postupně namáčejte ztuhlé koule do této směsi a ihned je obalte v pražených lískových oříšcích. Poté nechte vychladnout.

Čokoládová poleva

  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g kokosového oleje
  • 100 g mléčné čokolády
  • 100 g karamelové čokolády

Čokolády rozpusťte každou zvlášť. Následně do nich ponořte všechny koule, přičemž vytvoříte 8 hořkých, 4 mléčné a 2 karamelové. Při servírování uspořádejte koule na čtvercový talíř ve formě pyramidy se třemi patry, a dbejte na to, aby v každém patře byla dominantní jiná barva čokolády. Druhá karamelová koule bude umístěna uprostřed spodního patra mezi hořkými koulemi.

Zdroj: Vlasta.cz, mediaguru.cz, Peče celá země, Česká televize

Související články

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Vlasta | Třetí díl Peče celá země patřil babičkám. Soutěžící vzpomínali na dětství u receptu na pražské koule

728x90


Třetí díl soutěže Peče celá země se konečně dočkal kladného hodnocení. Patřil totiž našim babičkám a recepty, které cukráři připravovali, zaujaly nejednoho diváka. A který pokrm se stal nejvíce oblíbeným? Byly to pražské koule, které však daly soutěžícím pořádně zabrat.

Sobota se opět nesla v duchu voňavého pečení. Podle portálu mediaguru.cz se show Peče celá země stala nejsledovanějším pořadem sobotního večera. A není se čemu divit. Díl byl totiž věnován našim babičkám. Pro soutěžící se porota rozhodla připravit ty nejtěžší úkoly, jaké si amatérští cukráři mohou vyzkoušet. A jak někteří přiznali, díl byl pro ně velmi osobní, protože sami rádi vzpomínají na doby, kdy jako malé děti pekli se svými babičkami štrúdly a bábovky. Vzpomínky a recepty od babiček budou zkrátka navždy uchovány v naší paměti.

Zdroj: Youtube

A jak to celé probíhalo? Účastníci soutěže měli za úkol v rámci kulinářské výzvy ohromit porotu jak sladkým, tak slaným druhem závinu. Na přípravu měli přesně dvě hodiny. Hlavním bodem hodnocení ale tentokrát nebyla pouze chuť a originalita náplní, ale i technická zručnost při zpracování těsta a jeho správné zavinutí.

Nejnáročnější byla technická výzva

Opravdovým oříškem se však téměř pro každého soutěžícího stala technická výzva v podobě pražských koulí neboli zákusku, který se po roce 1989 vytratil z českých kaváren. Úkolem soutěžících bylo v průběhu hodiny a půl upéct celkem čtrnáct pražských koulí a následně je naaranžovat do pyramidy tak, aby držely pospolu a nerozpadly se.

Recept je technicky složitý, vyžaduje řadu důkladných mezikroků a je třeba, aby všechny koule vypadaly identicky. Porotkyně Míša Landová, která tuto výzvu připravila, soutěžící na začátku upozornila, že stačí jeden chybný pohyb, a celá pyramida je rázem pryč. „Při přípravě tohoto pokrmu je třeba být opravdu opatrný a pracovat s nejvyšším citem a precizností,“ nabádala před začátkem.

A jak pražské koule připravit?

Chcete si vyzkoušet náročnou technickou výzvu, kterou museli soutěžící v sobotním díle podstoupit? Máme pro vás recept. V klidu se připravte a jdeme na to. Hodně štěstí!

Na buflery budeme potřebovat:

  • 2 vejce (odděleně žloutky a bílky)
  • 30 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • hrnek vody

Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu. Lehce prošlehejte žloutky s vodou a přidejte asi třetinu mouky, poté důkladně promíchejte. Sníh spojte se žloutky a následně vmíchejte zbytek mouky. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pomocí sáčku s hladkou špičkou (průměr 10 mm) buflery o průměru 4 cm (alespoň 28 kusů). Pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 15–20 minut dozlatova.

Na oříškový krém

  • 40 gramů hořké čokolády s obsahem kakaa 50 % až 60 %
  • 40 gramů smetany ke šlehání s obsahem tuku 33 %
  • 40 gramů másla
  • 40 gramů lískooříškové pomazánky

Čokoládu a oříškovou pastu přelijte horkou smetanou a nechte krátce odležet. Poté směs důkladně vymíchejte dohladka. Nechte směs vychladnout a zhoustnout a následně do ní zašlehejte máslo. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou nastříkejte krém na polovinu buflerů, ty pak spojte s druhou polovinou a nechte ztuhnout.

Na cukrový rozvar

  • 300 g cukru krupice
  • 130 ml vody
  • 150 g najemno nasekaných lískových oříšků

Cukr smíchejte s vodou a zahřívejte, dokud směs nedosáhne teploty 113 °C. Postupně namáčejte ztuhlé koule do této směsi a ihned je obalte v pražených lískových oříšcích. Poté nechte vychladnout.

Čokoládová poleva

  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g kokosového oleje
  • 100 g mléčné čokolády
  • 100 g karamelové čokolády

Čokolády rozpusťte každou zvlášť. Následně do nich ponořte všechny koule, přičemž vytvoříte 8 hořkých, 4 mléčné a 2 karamelové. Při servírování uspořádejte koule na čtvercový talíř ve formě pyramidy se třemi patry, a dbejte na to, aby v každém patře byla dominantní jiná barva čokolády. Druhá karamelová koule bude umístěna uprostřed spodního patra mezi hořkými koulemi.

Zdroj: Vlasta.cz, mediaguru.cz, Peče celá země, Česká televize

Související články

RELATED ARTICLES