Mají originální vůni a typickou chuť, povrch je mazlavý a na první pohled nevypadají ani trochu vábně. Pro dietáře jsou ale doslova požehnáním. Mají minimum tuku i sacharidů, zato kvalitních bílkovin víc než vejce. Tento druh sýru si můžete opravdu dopřávat každý den.
Olomoucké syrečky mají dlouhodobou tradici. Původně se nazývaly selské tvarůžky, protože je vyráběly selky z vesnic poblíž Olomouce. Ty je pak prodávaly na trzích. První zmínky o téhle mazlavé dobrotě pocházejí už z 15. a 16. století. Nejprve je jedli obyčejní lidé, ale netrvalo dlouho a staly se vyhledávanou pochoutkou i panovníků, včetně Rudolfa II.
Zdroj: Youtube
Smrdí, ale jsou zdravé
Olomoucké tvarůžky patří ke stolním sýrům, které se vyrábějí z nesířeného, kyselého tvarohu. Kromě soli se nepoužívají žádné konzervanty. Na 100 gramů obsahují 0,5 gramu tuku, 2,6 gramu sacharidů, ovšem bílkovin 28 gramů! Mají také největší obsah vápníku – 0,13 miligramu. Ani cholesterolu v nich moc nenajdete, takže jsou doslova zdravotním skvostem, který by neměl chybět ve vaší lednici. Jsou tedy ideální při hubnutí, pochutnat si na nich mohou i lidé s bezlepkovou dietou nebo diabetici.
Proč vlastně smrdí?
Kvalitní syrečky mají jemně pikantní vůni. Ta je velmi výrazná a někdo jim nikdy nepřijde na chuť. Tahle typická chuť je způsobená rozkladem bílkoviny během zrání. Podle stupně zralosti mají buď měkkou, nebo poloměkkou konzistenci.
Změny barvy a kvalita
Zcela čerstvé syrečky mají pravidelný tvar, přiměřenou vrstvu mazu a tvarohové jádro. Barva je původně krásně zlatožlutá až oranžová, ta se pak mění postupem zrání. Začaly vám tvarůžky hnědnout? Není to na závadu a klidně je můžete sníst. Stejně tak si je můžete dopřát, pokud se objeví bílá plíseň na povrchu (jedná se o bílou plíseň, která je nezávadná) nebo tvarové deformace. Pokud je ale na povrchu černá nebo zelená plíseň, vyhoďte je. Nejezte je ani v případě, že začnou uvolňovat tekutiny.
Jak je skladovat
Olomoucké syrečky mají rády teplotu mezi 4 a 8 stupni Celsia. Pokud si je přinesete domů, doporučujeme vyndat je z obalu a vyčlenit jim v lednici speciální, ideálně porcelánovou nádobku. A vůbec neplatí, že byste je měli sníst okamžitě, naopak čím déle budou „odpočívat“, tím budou chutnější (a taky smradlavější). Syrečky můžete jíst samotné nebo je můžete zapékat či z nich vykouzlit pomazánku.
Zdroj: vlasta.cz tvaruzky.cz stobklub.cz