Teploty venku začínají
kolísat, přichází podzim a tradiční kašlíky a zvýšené teploty už zase klepou na
dveře. Domácí med přímo od včelaře je přitom vynikající přírodní způsob boje s
podzimními neduhy. A co teprve ten ochucený, třeba s lípou, malinou, zázvorem,
chilli či dokonce modrý se spirulinou!
Med totiž obsahuje spoustu vitamínů včetně „céčka“, ale také vitamíny A, B1, B6, B12, D, E a K. Vedle toho vás a vaše blízké posílí minerály jako je draslík, vápník nebo pro tělo důležité kyseliny. V medu nechybí ani stopové prvky v čele s železem, flavonoidy či cukry (glukóza a fruktóza). A řada dalších užitečných látek. Navíc se med dobře tráví.
Ochucené medy nejen s ovocem jedou
Možná víte, že zásadní podzimní vitamín C ukrývá také borůvka (vitamíny A, B, C), brusinka (A, C, K), malina (B2, C), meruňka (A, B, C) či zázvor (A, B1, B2, B6, C, E). A šípek (A, B, C, E, K) nebo rybíz (A, B, C, E). A mimochodem, víte kolik vitamínu C má právě rybíz? Ve stovce gramů černého rybízu je 150 až 230 mg vitamínu C, tedy ještě mnohem více než v citronu! A co třeba takové netradiční chilli? Z něj vaše tělo získá pro boj s podzimními chlady například vitamíny B1, B6 či C.
Šetrně ke včelkám
Vedle účinků samotného medu, ať už tradičního či ochuceného, vás může zahřát i fakt, že Včelařství Domovina pečuje o včelí populaci moderně a velmi šetrně. „Snažíme se vyhnout chemii v podobě pesticidů nebo kyseliny šťavelové. Používáme také patent pana Linharta, české včelařské legendy, unikátní termosolární úl. Ten nám pomáhá likvidovat parazity, kteří jsou největší hrozbou pro každého včelaře,“ uzavírá včelařka Alena z Včelařství Domovina.