Sobota, 6 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínPro ženyMatěj Ruppert vyznal lásku čtenářkám Lifee hned v několika jazycích a prozradil...

Matěj Ruppert vyznal lásku čtenářkám Lifee hned v několika jazycích a prozradil tajemství italské kuchyně –

Muzikant Matěj Ruppert (46) i letos v létě natáčí populární kuchařskou show s italským kuchařem Emanuelem Ridim, Manu a Matěj. Na podzim půjde na obrazovky České televize už sedmá řada. „Cestujeme po regionech, které jsou velice chudé – jih Itálie je hodně chudý a je to vidět na okolí, ale také na proměně kuchyně. Ale lidé vždy dbají na to, aby jedli a pili to nejlepší, na co v tu chvíli mají. Na některých surovinách se tam nešetří, i když věřím, že italská rodina musí každé euro dvakrát obracet,“ zamýšlí se frontman kapely Monkey Business, kterého jsme potkali na karlovarském filmovém festivalu v laboratoři Svět bez kouře.

Matěj Ruppert podporuje také iniciativu Váš důvod, jejímž cílem je motivovat dospělé kuřáky k tomu, aby našli svůj důvod ke změně životního stylu a buď přestali s tabákem a nikotinem úplně, anebo pokud by jinak pokračovali v kouření, aby si vybrali méně rizikovou alternativu. V projektu vystupují skuteční uživatelé bezdýmných výrobků, bývalí kuřáci cigaret, kteří se rozhodli změnit své zvyky, a sdílejí své příběhy, aby podpořili a inspirovali ostatní.

Laboratoř Svět bez kouře, která je zaměřena na osvětu o škodlivosti cigaretového kouře, můžete navštívit po celou dobu konání Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech od 11 do 20 hodin. Vstup je pouze pro starší 18 let. 

Matěj Ruppert se vzdal své neřesti

Matěji, náš rozhovor probíhá v laboratoři Svět bez kouře. Vy sám jste se zapojil do iniciativy Váš důvod. O co vlastně jde?
Tato instalace trochu osvětluje můj důvod, proč jsem přešel z klasických cigaret na zahřívaný tabák. Můj důvod byl nejprve trochu sobecký, protože když přišel nekuřácký zákon, tak se mi nechtělo pořád chodit ven před hospodu. Nakonec to bylo ku prospěchu věci, protože jsem přišel na metodu zahřívaného tabáku a opravdu mohu říct, že se mi zlepšil život. Cítím se daleko lépe – lépe se mi dýchá, odpadlo ranní chrchlání, člověk nesmrdí, není mu smrdět z tlamičky, a dokonce mám o trochu bělejší zuby. Ostatně, je to chemickofyzikální záležitost, protože když něco hoří, tak z toho samozřejmě jdou zplodiny. Pokud něco nehoří a je to pouze zahřáté na určitou teplotu, tak do sebe člověk nedává věci, které vznikají během hoření.

Jsme na karlovarském festivalu, nedávno jste se vrátil z Neapole. Jaké tedy máte léto? Plné cestování?
Mám léto rozcestované, ale je to pracovně, ne dovolenkově. Pokračujeme v natáčení našeho pořadu Manu a Matěj, který můžete vidět na České televizi už na podzim – je to sedmá řada. Je to krásné, ale trochu náročné na cestování. V závěru karlovarského festivalu odlétám do Neapole. Těším se, až to v polovině července trochu opadne a pojedeme na chalupu, na Šumavu, kde to mám v létě nejraději. Samozřejmě, že celé léto také hrajeme s kapelou Monkey Business. 18. července máme v Praze narozeninový koncert.

Zažil jste na cestách po Itálii něco neočekávaného, co vás překvapilo? Co dělají Italové jinak než Češi?
Nejzásadnější asi bude to, že oni mají úplně jiný přístup k požívání. Nerad generalizuji a také si neumím představit, že bych žil jinde než v naší vlasti. Myslím, že žiju v nejkrásnější zemi na světě a do Itálie bych se nechtěl přestěhovat. Cestujeme po regionech, které jsou velice chudé – jih Itálie je hodně chudý a je to vidět na okolí, ale také na proměně kuchyně. Ale lidé vždy dbají na to, aby jedli a pili to nejlepší, na co v tu chvíli mají. Na některých surovinách se tam nešetří, i když věřím, že italská rodina musí každé euro dvakrát obracet.

Které suroviny to jsou?
Kvalitní olivový olej, kvalitní sýr a kvalitní zeleninu, to si dopřávají vždycky. Když už jdou do nějakých dražších pochutin, tak si jich koupí méně – ale těch kvalitních, než aby kupovali hodně nekvalitních. Ale i v Česku se to hodně mění a kuchaři jako Zdeněk Pohlreich, Emanuele Ridi nebo Přemek Forejt se snaží lidi v tomto směru kultivovat. Snaží se českému pohostinství vrátit lesk, který jsme ztratili za těch čtyřicet let komunismu. Začal jsem si všímat také toho, že se objevují menší obchůdky, farmy, rodinné podniky, které mají třeba jen dva nebo tři výdobytky, které prodávají – ať už je to sýr nebo konkrétní druh zeleniny. Prodávají to, co zrovna je, stejně jako v Itálii. Když je sezóna jahod, prodávají se a jí se jahody. A jahoda v zimě nebude nikdy chutnat stejně jako v době sklizně.

My Češi už to začínáme také chápat, že?
Přesně tak. Nechci, aby to znělo jako zásadní kritika. Za poslední roky se toho hodně změnilo k lepšímu. To, co do těla dáte, to v něm zůstane. Čím lepší věci jíte, pijete a kouříte, tím prospěšnější událost je to pro vaše tělo. Skvěle to chutná, a navíc je to zdravější. Těžko můžeme takhle přistupovat k rybám a k mořským plodům – na jihu Itálie, u moře, jsou ryby levné, protože tam jsou. Přijdete k rybáři a víte, že ji ulovil v sedm hodin ráno. My žijeme ve vnitrozemí a všechny tyhle pochutiny se k nám musejí dovážet. Hodně produktů tak transportem trpí. Na druhou stranu – vezměte si, jak chutná rajče od babičky ze zahrady, když je krásné léto.

Na fotografie zpěváka Matěje Rupperta na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde vznikal náš rozhovor, se můžete podívat v naší fotogalerii.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Matěj Ruppert vyznal lásku čtenářkám Lifee hned v několika jazycích a prozradil tajemství italské kuchyně –

Muzikant Matěj Ruppert (46) i letos v létě natáčí populární kuchařskou show s italským kuchařem Emanuelem Ridim, Manu a Matěj. Na podzim půjde na obrazovky České televize už sedmá řada. „Cestujeme po regionech, které jsou velice chudé – jih Itálie je hodně chudý a je to vidět na okolí, ale také na proměně kuchyně. Ale lidé vždy dbají na to, aby jedli a pili to nejlepší, na co v tu chvíli mají. Na některých surovinách se tam nešetří, i když věřím, že italská rodina musí každé euro dvakrát obracet,“ zamýšlí se frontman kapely Monkey Business, kterého jsme potkali na karlovarském filmovém festivalu v laboratoři Svět bez kouře.

Matěj Ruppert podporuje také iniciativu Váš důvod, jejímž cílem je motivovat dospělé kuřáky k tomu, aby našli svůj důvod ke změně životního stylu a buď přestali s tabákem a nikotinem úplně, anebo pokud by jinak pokračovali v kouření, aby si vybrali méně rizikovou alternativu. V projektu vystupují skuteční uživatelé bezdýmných výrobků, bývalí kuřáci cigaret, kteří se rozhodli změnit své zvyky, a sdílejí své příběhy, aby podpořili a inspirovali ostatní.

Laboratoř Svět bez kouře, která je zaměřena na osvětu o škodlivosti cigaretového kouře, můžete navštívit po celou dobu konání Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech od 11 do 20 hodin. Vstup je pouze pro starší 18 let. 

Matěj Ruppert se vzdal své neřesti

Matěji, náš rozhovor probíhá v laboratoři Svět bez kouře. Vy sám jste se zapojil do iniciativy Váš důvod. O co vlastně jde?
Tato instalace trochu osvětluje můj důvod, proč jsem přešel z klasických cigaret na zahřívaný tabák. Můj důvod byl nejprve trochu sobecký, protože když přišel nekuřácký zákon, tak se mi nechtělo pořád chodit ven před hospodu. Nakonec to bylo ku prospěchu věci, protože jsem přišel na metodu zahřívaného tabáku a opravdu mohu říct, že se mi zlepšil život. Cítím se daleko lépe – lépe se mi dýchá, odpadlo ranní chrchlání, člověk nesmrdí, není mu smrdět z tlamičky, a dokonce mám o trochu bělejší zuby. Ostatně, je to chemickofyzikální záležitost, protože když něco hoří, tak z toho samozřejmě jdou zplodiny. Pokud něco nehoří a je to pouze zahřáté na určitou teplotu, tak do sebe člověk nedává věci, které vznikají během hoření.

Jsme na karlovarském festivalu, nedávno jste se vrátil z Neapole. Jaké tedy máte léto? Plné cestování?
Mám léto rozcestované, ale je to pracovně, ne dovolenkově. Pokračujeme v natáčení našeho pořadu Manu a Matěj, který můžete vidět na České televizi už na podzim – je to sedmá řada. Je to krásné, ale trochu náročné na cestování. V závěru karlovarského festivalu odlétám do Neapole. Těším se, až to v polovině července trochu opadne a pojedeme na chalupu, na Šumavu, kde to mám v létě nejraději. Samozřejmě, že celé léto také hrajeme s kapelou Monkey Business. 18. července máme v Praze narozeninový koncert.

Zažil jste na cestách po Itálii něco neočekávaného, co vás překvapilo? Co dělají Italové jinak než Češi?
Nejzásadnější asi bude to, že oni mají úplně jiný přístup k požívání. Nerad generalizuji a také si neumím představit, že bych žil jinde než v naší vlasti. Myslím, že žiju v nejkrásnější zemi na světě a do Itálie bych se nechtěl přestěhovat. Cestujeme po regionech, které jsou velice chudé – jih Itálie je hodně chudý a je to vidět na okolí, ale také na proměně kuchyně. Ale lidé vždy dbají na to, aby jedli a pili to nejlepší, na co v tu chvíli mají. Na některých surovinách se tam nešetří, i když věřím, že italská rodina musí každé euro dvakrát obracet.

Které suroviny to jsou?
Kvalitní olivový olej, kvalitní sýr a kvalitní zeleninu, to si dopřávají vždycky. Když už jdou do nějakých dražších pochutin, tak si jich koupí méně – ale těch kvalitních, než aby kupovali hodně nekvalitních. Ale i v Česku se to hodně mění a kuchaři jako Zdeněk Pohlreich, Emanuele Ridi nebo Přemek Forejt se snaží lidi v tomto směru kultivovat. Snaží se českému pohostinství vrátit lesk, který jsme ztratili za těch čtyřicet let komunismu. Začal jsem si všímat také toho, že se objevují menší obchůdky, farmy, rodinné podniky, které mají třeba jen dva nebo tři výdobytky, které prodávají – ať už je to sýr nebo konkrétní druh zeleniny. Prodávají to, co zrovna je, stejně jako v Itálii. Když je sezóna jahod, prodávají se a jí se jahody. A jahoda v zimě nebude nikdy chutnat stejně jako v době sklizně.

My Češi už to začínáme také chápat, že?
Přesně tak. Nechci, aby to znělo jako zásadní kritika. Za poslední roky se toho hodně změnilo k lepšímu. To, co do těla dáte, to v něm zůstane. Čím lepší věci jíte, pijete a kouříte, tím prospěšnější událost je to pro vaše tělo. Skvěle to chutná, a navíc je to zdravější. Těžko můžeme takhle přistupovat k rybám a k mořským plodům – na jihu Itálie, u moře, jsou ryby levné, protože tam jsou. Přijdete k rybáři a víte, že ji ulovil v sedm hodin ráno. My žijeme ve vnitrozemí a všechny tyhle pochutiny se k nám musejí dovážet. Hodně produktů tak transportem trpí. Na druhou stranu – vezměte si, jak chutná rajče od babičky ze zahrady, když je krásné léto.

Na fotografie zpěváka Matěje Rupperta na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde vznikal náš rozhovor, se můžete podívat v naší fotogalerii.

RELATED ARTICLES