Denisa Chňoupková
16. 1. 2024
clock
2 minuty
video
Kolagenové produkty patří dnes mezi nejžádanější doplňky stravy pro krásu i celkové zdraví. Jsou jistě užitečné, každopádně stojí za to vědět, že stejně kvalitním, ne-li lepším zdrojem kýžených živin může být obyčejný vývar z kostí.
Že je kolagen důležitý pro krásu a mladistvý vzhled, se ví dlouho. Dnes ale už zdaleka není jen součástí anti-aging krémů – užívá se formou drinků, prášků a dalších doplňků stravy. Pokud vás od pořízení podobných kolagenových produktů trochu odrazuje cena, máme jednoduché a levné řešení. Starý dobrý vývar z kostí přinese vašemu tělu tytéž benefity.
Zdroj: Youtube
Napěchovaný živinami
Že vývar z kostí fantasticky prospívá tělu, se vědělo už odpradávna. Nicméně dříve se vařil i z prozaičtějších důvodů – lidé byli šetrnější, a tedy zvyklí spotřebovat všechny suroviny. Až dnes skutečně dobře víme, že díky pomalému tažení kostí a pojivových tkání, jako jsou chrupavky nebo vazivo, vzniká v zásadě domácí ionťák.
Kosti jsou cenným zdrojem celé řady minerálů, nejvíce samozřejmě vápníku, ale obsahují také draslík, fosfor, hořčík nebo křemík. Vynikající je zejména vývar z morkových kostí, protože kostní dřeň neboli morek je bohatá jak na minerály, tak na omega-3 mastné kyseliny, vitamin K2 a A. V neposlední řadě jsou kosti i pojivové tkáně bohaté na již zmíněný kolagen. Vývar z kostí se považuje za nejlepší zdroj kolagenu v lidské stravě.
Pro krásu i celkové zdraví
Když se podíváte na morkové kosti pomalu se táhnoucí ve vodě o teplotě kousek pod bodem varu, těžko uvěřit, že vzniká báječné jídlo pro mladistvý vzhled. Ovšem skutečně tomu tak je, a to díky už několikrát zmíněné mega dávce kolagenu. Ze stejného důvodu vývar prospívá také kvalitě vlasů a nehtů.
Každopádně tu také máme řadu zdravotních benefitů. Kolagen spolu s vápníkem a fosforem přispívá k dobré kondici kostí. Ve spojení s glukosaminem a chondroitinem zase představuje vynikající podporu kloubů a chrupavek.
Nejde ale jen o kolagen, vývar je skutečný koncentrát živin, díky čemuž prospívá střevům, tedy orgánu, kde sídlí převážná část imunitního systému. V neposlední řadě má poctivý bujon protizánětlivé a antioxidační účinky.
Zdroj: vlasta.cz medlicker.com zdravopedie.cz ireceptar.cz