Sobota, 6 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínPro ženyVlasta | Oleje a jejich využití v kuchyni: Olivový do salátů, slunečnicový...

Vlasta | Oleje a jejich využití v kuchyni: Olivový do salátů, slunečnicový na smažení? Špatně!

728x90

Martina Nováčková
24. 1. 2024 7:22
clock
2 minuty
galleryvideo


Jaký olej vybrat? Slunečnicový, řepkový, nebo olivový? Všechny tři tyto v Česku nejpoužívanější druhy olejů mají své dobré a špatné vlastnosti. Abyste se mohli rozhodnout, po jakém sáhnout, potřebujete je znát.

Často slýcháme, že olivový olej je vhodný do salátů a slunečnicový a řepkový zase na smažení a pečení. Není to úplně tak. O způsobu využití olejů rozhoduje takzvaný kouřový bod nebo také bod zakouření. Je to hodnota, při které olej začíná dýmat. A nejen to. V tuto chvíli přichází o svou vůni i chuť a začínají se z něj uvolňovat toxické látky. Hodnota tohoto bodu je u různých olejů různá. Při smažení dosahuje olej teploty kolem 190 stupňů Celsia, což nejlépe zvládá olej řepkový. Jeho bod zakouření se udává kolem 240 °C. 

VIDEO: Tuky a oleje – na čem smažit? Je řepkový olej opravdu toxický? Podívejte se ve videu.

Zdroj: Youtube

Slunečnicový nemá rád pánev

Pokud bychom hledali druhého kandidáta na osmahnutí večeře, překvapivě bychom volili spíše olej olivový. Ten totiž můžeme vystavit teplotě až 210 °C, aniž by se znehodnotil. Kouřový bod slunečnicového oleje naproti tomu dosahuje jen zhruba 110 °C. Důvod je v látkách, které obsahuje. Jedná se o omega-6 polynenasycenou kyselinu linolovou, která nesnáší vysoké teploty. Té je ve slunečnicovém oleji zhruba 60 procent. Existují však i speciální slunečnicové oleje, na kterých smažit můžeme, ty jsou však na obalu přímo označeny jako „vhodné ke smažení“. 

Špatná pověst olivového oleje

A kde se vzala pověst olivového oleje coby vhodného jen do salátů? Možná za to může všudypřítomná informace „za studena lisovaný“. A my z toho tak nějak máme pocit že za tepla by ztratil veškeré své živiny. Ale možná nás k tomu vedou dva zcela praktické důvody. Tím prvním je jeho cena: řepkový i slunečnicový olej je výrazně levnější, a tak si dražší olivový šetříme do salátů. A druhým je výrazná chuť olivového oleje, která může ovlivnit chuť a vůni celého pokrmu. Což třeba u klasické bábovky podle babiččina receptu nechceme.

Na druhou stranu ale existují i recepty konkrétně pro olivový olej, které jsou na jeho speciální chuti založené. Je to například citronovo-rebarborová bábovka: obsahuje 1 a 1/4 hrnku panenského olivového oleje, 2 hrnky mouky, půl hrnku kukuřičné mouky, jednu lžička kypřicího prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody a 1 a 1/4 lžičky soli. K tomu přidat tři vajíčka a 1 a 1/4 hrnku cukru. Pak už jen trochu vanilky a citronové kůry a 2 hrnky nakrájené rebarbory. Dobrou chuť!

Jaký olej používáte v kuchyni nejčastěji?

Zdroj: vlasta.cz marthastewart.com dtest

Související články

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Vlasta | Oleje a jejich využití v kuchyni: Olivový do salátů, slunečnicový na smažení? Špatně!

728x90

Martina Nováčková
24. 1. 2024 7:22
clock
2 minuty
galleryvideo


Jaký olej vybrat? Slunečnicový, řepkový, nebo olivový? Všechny tři tyto v Česku nejpoužívanější druhy olejů mají své dobré a špatné vlastnosti. Abyste se mohli rozhodnout, po jakém sáhnout, potřebujete je znát.

Často slýcháme, že olivový olej je vhodný do salátů a slunečnicový a řepkový zase na smažení a pečení. Není to úplně tak. O způsobu využití olejů rozhoduje takzvaný kouřový bod nebo také bod zakouření. Je to hodnota, při které olej začíná dýmat. A nejen to. V tuto chvíli přichází o svou vůni i chuť a začínají se z něj uvolňovat toxické látky. Hodnota tohoto bodu je u různých olejů různá. Při smažení dosahuje olej teploty kolem 190 stupňů Celsia, což nejlépe zvládá olej řepkový. Jeho bod zakouření se udává kolem 240 °C. 

VIDEO: Tuky a oleje – na čem smažit? Je řepkový olej opravdu toxický? Podívejte se ve videu.

Zdroj: Youtube

Slunečnicový nemá rád pánev

Pokud bychom hledali druhého kandidáta na osmahnutí večeře, překvapivě bychom volili spíše olej olivový. Ten totiž můžeme vystavit teplotě až 210 °C, aniž by se znehodnotil. Kouřový bod slunečnicového oleje naproti tomu dosahuje jen zhruba 110 °C. Důvod je v látkách, které obsahuje. Jedná se o omega-6 polynenasycenou kyselinu linolovou, která nesnáší vysoké teploty. Té je ve slunečnicovém oleji zhruba 60 procent. Existují však i speciální slunečnicové oleje, na kterých smažit můžeme, ty jsou však na obalu přímo označeny jako „vhodné ke smažení“. 

Špatná pověst olivového oleje

A kde se vzala pověst olivového oleje coby vhodného jen do salátů? Možná za to může všudypřítomná informace „za studena lisovaný“. A my z toho tak nějak máme pocit že za tepla by ztratil veškeré své živiny. Ale možná nás k tomu vedou dva zcela praktické důvody. Tím prvním je jeho cena: řepkový i slunečnicový olej je výrazně levnější, a tak si dražší olivový šetříme do salátů. A druhým je výrazná chuť olivového oleje, která může ovlivnit chuť a vůni celého pokrmu. Což třeba u klasické bábovky podle babiččina receptu nechceme.

Na druhou stranu ale existují i recepty konkrétně pro olivový olej, které jsou na jeho speciální chuti založené. Je to například citronovo-rebarborová bábovka: obsahuje 1 a 1/4 hrnku panenského olivového oleje, 2 hrnky mouky, půl hrnku kukuřičné mouky, jednu lžička kypřicího prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody a 1 a 1/4 lžičky soli. K tomu přidat tři vajíčka a 1 a 1/4 hrnku cukru. Pak už jen trochu vanilky a citronové kůry a 2 hrnky nakrájené rebarbory. Dobrou chuť!

Jaký olej používáte v kuchyni nejčastěji?

Zdroj: vlasta.cz marthastewart.com dtest

Související články

RELATED ARTICLES