Milujete pečivo a o to více máte rádi domácí? Tak zde máme něco pro vás. Pokud si nedokážete představit snídani nebo večeři bez křupavého a voňavého chleba, jistě oceníte recept na nejlepší domácí chléb.
Pečivo ze supermarketů často pochází ze zmrazených polotovarů a může obsahovat nadměrné množství cukru a konzervantů, což není pro naše zdraví vůbec dobré. Ale ani značkové a vyhlášené pekárny nemohou zaručit ty nejlepší a kvalitní suroviny. Chcete-li mít jistotu a přesně vědět, co pečivo, do něhož se každé ráno s chutí zakousnete, obsahuje, upečte si vlastní. Nejenže bude chutnější, ale navíc si ho můžete vyrobit přesně takový, jaký máte rádi.
Zdroj: Youtube
Možná si myslíte, že je to složité a časově náročné, ale opak je pravdou! V dnešní době je domácí pečení chleba dostupné opravdu pro každého, a to od tradičních chlebů přes kváskové a bezlepkové až po čistě obilné. A rozhodně se nebojte toho, že byste museli být extra zruční. Pomocí různých předpřipravených směsí či speciálních pekáren můžete připravit chléb téměř bez námahy.
Stará dobrá klasika – tradiční kváskový chléb
Příprava tradičního bílého kváskového chleba je jednoduchá a vyžaduje jen základní ingredience. Těsto je vhodné připravit den předem, ale není to nezbytné. Hlavní je nechat těsto dostatečně vykynout, až do zdvojnásobení jeho objemu. Klíčem k nadýchanému těstu je jeho správné kynutí, které během přípravy rozhodně nepodceňujte. V případě potřeby můžete připravit i větší množství těsta, které se dá bez problémů zmrazit a uchovávat i několik měsíců.
Co budete potřebovat?
Na kvásek:
- 1–2 polévkové lžíce žitného kvásku
- 50 g vody
- 50 g žitné celozrnné mouky
Na těsto:
- 100 g žitného kvásku
- 320 g vody
- 500 g špaldové mouky
- sůl
- škrobovou moučku
- rýžovou mouku
Jak postupovat?
- Začněte přípravou čerstvého kvásku. Vezměte jednu až dvě polévkové lžíce kvásku a pečlivě je smíchejte s vodou a moukou, dokud směs nebude hladká a bez hrudek. Tuto směs nechte kynout při pokojové teplotě několik hodin. Pokud je místnost chladnější, můžete kvásek nechat kynout přes noc. Kvásek je připraven na těsto, když zdvojnásobí svůj objem a objeví se v něm bublinky.
- Pokračujte odvážením připraveného kvásku (zbylý kvásek si můžete uschovat pro další pečení) a dobře ho smíchejte s vodou. Přidejte mouku a ručně zpracujte těsto.
- Po zpracování těsto nechte 30 minut odpočívat přikryté pod kuchyňskou utěrkou, aby se s ním lépe pracovalo. Po odpočinku přidejte sůl a trochu vody a těsto důkladně propracujte. Poté těsto opět přikryjte a nechte odpočinout.
- Během následujících dvou hodin těsto několikrát přeložte, zhruba každých 20 minut (doporučujeme si nastavit budík nebo stopky). Znovu nechte těsto odpočinout a postup opakujte. Pokud se rozhodnete nechat těsto přes noc kynout v lednici, tento krok můžete vynechat.
- Na pracovní ploše vytvarujte těsto do tvaru ubrousku a nechte ho odpočívat asi 20 minut. Poté těsto stlačte tak, aby jedna strana byla hladká a pevná a vnitřní spoje byly dobře spojené.
- Těsto poté obalte rýžovou moukou a vložte do obalu hladkou stranou dolů. Povrch těsta posypte škrobovou moučkou. Nechte ho kynout při pokojové teplotě, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem.
- Následně těsto vyklopte na pečicí papír, posypte ho kukuřičnou moukou a opatrně nařízněte povrch. Připravte plech a předehřejte troubu. Těsto pečte přikryté v pekáči při teplotě 250 stupňů Celsia.
- Po 10 až 15 minutách vyjměte plech z trouby a těsto zkontrolujte. Poté pokračujte v pečení chleba při snížené teplotě na 150 stupňů Celsia po dobu přibližně 20 minut. Následně ověřte, že je chléb upečený, a to poklepáním. Správně upečený chléb by měl vydávat dutý zvuk, čímž poznáte, že je hotový. Kůrka by měla být zlatavá.
- Jakmile je chléb upečený, nechte ho vychladnout na mřížce.