Oproti cukru má med ohromnou výhodu – není jen sladký, ale obsahuje také spoustu prospěšných látek. A je mimořádně dobrý, k přírodnímu ochucení takové delikatesy, jako je vánoční cukroví, je přímo stvořený. Někdy stačí jen špetka a božská chuť medu posune pokrm o několik příček výš.
Med je zdrojem důležitých vitaminů a minerálních látek, které naše tělo potřebuje v dnešní době více než kdy jindy. Díky svému složení posiluje imunitní systém, který je v práci i ve škole vystavený mnohým nástrahám. Domácí medová limonáda nebo horký čaj s medem a citronem jsou ten nejjednodušší a zároveň nejlepší přírodní lék! Myslete na zdraví celé rodiny a pravidelně konzumujte medovou vzpruhu z lesa, poslouží vám jako výborná prevence.
Zdroj: Youtube
Dar z lesa
K přípravě cukroví se nejvíc hodí lesní med, který je směsí medů květových a medovicových. Jde o typický med pocházející z ryze čisté přírody, hlubokých hvozdů a rozlehlých hájů. Díky zvýšenému množství minerálních látek je lesní med oblíbený i jako bojovník proti rýmě a nachlazení.
Medová vosí hnízda
Jednoduché, efektní a chutné cukroví, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.
Suroviny:
- 20 dkg piškotů + piškoty na spodek hnízda
- 10 dkg moučkového cukru
- 8 dkg másla
- 4 lžíce rumu
- 1 lžíce kakaa
- 4 lžíce lučního medu Medokomerc
Náplň:
- 1 lžíce kondenzovaného mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 žloutek
- 10 dkg másla
- 8 dkg cukru
Postup přípravy:
- Piškoty rozemelte nebo rozdrťte, přidejte k nim ostatní suroviny potřebné pro přípravu těsta a vypracujte hladkou hmotu. Až nakonec přidávejte med, dokud nebude mít těsto správnou konzistenci. Těsto pak zabalte do fólie a vložte na hodinu do ledničky.
- Ze všech surovin na náplň vyšlehejte hladký krém. Piškoty opatrně pokapejte rumem. Formičky na vosí hnízda vysypte cukrem a vtlačte do nich ztuhlé těsto. Vařečkou vytvořte prohlubně, do nich nalijte náplň a uzavřete piškotem. Pak hnízda opatrně vyklepněte a nechte v chladu odpočinout.
Medové perníčky
Suroviny:
- 1 kg hladké mouky
- 6 lžic lučního medu
- 360 g cukru moučka
- 2 prášky do perníku
- 2 lžičky perníkového koření
- 3 lžíce holandského kakaa
- 6 lžic měkkého másla
- 4 vejce
- rum podle chuti
- hladká mouka na podsypání
- 3 žloutky + trocha vody na potření
Poleva na potření:
- 1,5 bílku
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Poleva na jemné zdobení:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Postup přípravy:
- Z ingrediencí vytvořte hladké těsto. Na moukou posypaném velkém prkénku vyválejte asi 0,5cm plát. Z něj vykrajujte různé tvary, položte je na plechy vyložené pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte cca 10 minut.
- Po vyndání perníčky hned potřete žloutky utřenými s vodou, aby získaly lesk.
- Vyšleháním bílku s cukrem a citronovou šťávou si připravte obě polevy. Ta na zdobení by měla být hustší a táhlá.
- Zdobení začněte pomocí tubiček na perníčky konturami, které rychle zaschnou, a pak štětečkem natírejte polevu, která bude schnout celý den.
Medové kornoutky
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 50 g lesního medu
- 1 vejce
- 165 g moučkového cukru
- ½ lžičky jedlé sody
- čokoláda na vaření
Krém:
- 250 g másla
- 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
Postup přípravy:
- Ze všech surovin vytvořte těsto a dejte ho na půl hodiny odpočinout do lednice. Pak na moukou posypané ploše rozválejte tenký plát a vykrájejte cca 5cm kolečka.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Kolečka vyskládejte po třech na plech a nechte je péct jen pár minut. Po vytažení z trouby z nich opatrně tvarujte kornoutky.
- Kondenzované mléko smíchejte se změklým máslem do krému. Širší stranu kornoutků namočte do horké čokolády, nechte zatuhnout a naplňte je krémem.
Zdroj: Vlasta.cz Medokomerc.cz