Sobota, 6 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínPro ženyVlasta | Banán k snídani? Ani náhodou! Vědci našli důvod, proč se...

Vlasta | Banán k snídani? Ani náhodou! Vědci našli důvod, proč se mu ráno raději vyhnout

728x90

Milan Bauer
16. 1. 2024
clock
4 minuty
galleryvideo


Ráno před odchodem do práce nestíháte snídani, a tak rychle slupnete banán, abyste neměli prázdný žaludek? Možná je lepší si přivstat. Výzkumy totiž ukázaly, že banán ani zdaleka není to nejlepší, co byste měli ráno jíst! Čtěte.

Banány jsou tropické ovoce, které v sobě sice skrývá vysoký obsah draslíku, hořčíku a vlákniny, ale jako dopolední svačinka je nevhodné. „Důvodem je, že obsahují asi 25 % cukru a jsou mírně nakyslé,“ říká doktor Gioffre, odborník na výživu. „Dočasně vás sice nabudí, ale brzy se budete cítit unavení a hladoví.“ Doktor Gioffre dokonce říká, že banány jsou s nadsázkou „přírodní sladkost“. Pravda je, že skutečně mohou vyvolávat chuť na jídlo a to může vést až k přejídání. 

Zdroj: Youtube

Úplně se banánů vzdát nemusíte

Pokud banány milujete a snídani si bez nich neumíte představit, pak existuje řešení. Zatímco samotný banán vás nezasytí a brzy budete hladoví, je možné tento efekt nabourat, pokud k němu přidáte zdravé tuky, správné koření či bylinky, které pomohou zastavit nárůst inzulinu. Skvělou variantou je kokosové mléko, čerstvé mandle či konopná, lněná a chia semínka. „Banány jsou nakyslé, je tedy třeba kyselinu neutralizovat, abyste získali prospěšné účinky draslíku, vlákniny a hořčíku,“ vysvětluje Gioffre. 

Inspirujte se našimi tipy na lahodné snídaně

  • Lívance v americkém stylu: Připravte si lívance podle vlastního receptu, ale zkuste netradiční způsob dochucení. Postupně prokládejte jednotlivé vrstvy opečenou slaninou. Celou lívancovou „věž“ poté polijte javorovým sirupem.
  • Snídaně z jedné pánve: Klobása, vejce a fazole jsou britská klasika, i v našich končinách však tento typ snídaní nabírá na oblibě. Pokud spěcháte, orestujte vše na jedné pánvi, doprostřed rozklepněte vejce a dejte na pár minut do trouby. Než si stihnete připravit věci do práce a udělat kávu, v troubě se vám dodělá hotová delikatesa. 
  • Vejce Benedikt: Tento druh snídaně se původně rozšířil v New Yorku a tradičně se skládal ze dvou půlek anglického muffinu, z nichž každá byla obložena kanadskou slaninou, sázeným vejcem a holandskou omáčkou. Pokud slaninu po ránu nechcete, skvěle jako alternativa poslouží uzený losos. 
  • Turecká vejce: Vejce jsou univerzální a k snídani se hodí. Turecká vejce nazývaná „cilbir“ jsou ve skutečnosti vejce položená na lůžku z jogurtu, oleje a chilli.
  • Sklenička s granolou: Zapečená směs různých ořechů, semínek, kokosových lupínků a kakaa, do které se často přidávají také ovesné vločky – to je granola. Co si takhle dopředu do skleniček připravit snídani na několik dní dopředu? Stačí navrstvit řecký jogurt, granolu a ozdobit třeba borůvkami nebo jahodami, klidně mraženými či z kompotu.
  • Ovesná kaše: Taková snídaňová klasika. Výhoda je, že v obchodě koupíte i připravené směsi, které jen zalijete vodou. Zdobení je pak na vás. Hodí se ovoce, ořechy i pár kousků hořké čokolády. 
  • Smoothie: Pokud máte doma mixér, stačí do něj vhodit oblíbené kousky ovoce třeba v kombinaci s proteinem a mlékem a za pár sekund máte nouzovou snídani, která skvěle zasytí.
  • Plněný wrap: Někteří z nás nejsou fanoušky pečiva a tohle může být zajímavá alternativa. Vezměte si tortillu, namažte ji kečupem a naplňte šunkou, čedarem a vaječnou omeletou. Nechte pár sekund na kontaktním grilu či pánvi, aby se wrap zatáhl, a dobrota je na světe.
  • Avokádový chléb: Avokádo je chutné, výživné a dodá pokrmům krémovou chuť. Připravte si krajíc chleba, namažte ho lučinou a na ni uložte půlku avokáda nakrájeného na plátky. Skvělou chuť doplní sázené vejce.
  • Quiche: Slané koláče jsou u nás čím dál populárnější. Připravte si ho den předem a ráno máte skvělou snídani. Pokud navíc pár kousků vezmete do práce kolegům, určitě jim zlepšíte den. 
  • Omelety: Vaječné omelety jsou skvělým způsobem, jak do sebe dostat hodně bílkovin, a nemít tak okamžitě po snídani hlad. Můžete si do ní přidat i kousky šunky nebo slaniny. Na závěr ji posypte sýrem a rukolou.
  • Ořechy: Pokud ráno spěcháte a nestíháte snídat, mnohem lepší volbou než banán, mohou být obyčejné ořechy. V obchodech koupíte i speciální směsi s rozinkami. Takový malý pytlík vás zasytí, a ještě si pochutnáte. 

Zdroj: Vlasta.cz, StarsInsider, Quora, Healthline.com

Související články

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Vlasta | Banán k snídani? Ani náhodou! Vědci našli důvod, proč se mu ráno raději vyhnout

728x90

Milan Bauer
16. 1. 2024
clock
4 minuty
galleryvideo


Ráno před odchodem do práce nestíháte snídani, a tak rychle slupnete banán, abyste neměli prázdný žaludek? Možná je lepší si přivstat. Výzkumy totiž ukázaly, že banán ani zdaleka není to nejlepší, co byste měli ráno jíst! Čtěte.

Banány jsou tropické ovoce, které v sobě sice skrývá vysoký obsah draslíku, hořčíku a vlákniny, ale jako dopolední svačinka je nevhodné. „Důvodem je, že obsahují asi 25 % cukru a jsou mírně nakyslé,“ říká doktor Gioffre, odborník na výživu. „Dočasně vás sice nabudí, ale brzy se budete cítit unavení a hladoví.“ Doktor Gioffre dokonce říká, že banány jsou s nadsázkou „přírodní sladkost“. Pravda je, že skutečně mohou vyvolávat chuť na jídlo a to může vést až k přejídání. 

Zdroj: Youtube

Úplně se banánů vzdát nemusíte

Pokud banány milujete a snídani si bez nich neumíte představit, pak existuje řešení. Zatímco samotný banán vás nezasytí a brzy budete hladoví, je možné tento efekt nabourat, pokud k němu přidáte zdravé tuky, správné koření či bylinky, které pomohou zastavit nárůst inzulinu. Skvělou variantou je kokosové mléko, čerstvé mandle či konopná, lněná a chia semínka. „Banány jsou nakyslé, je tedy třeba kyselinu neutralizovat, abyste získali prospěšné účinky draslíku, vlákniny a hořčíku,“ vysvětluje Gioffre. 

Inspirujte se našimi tipy na lahodné snídaně

  • Lívance v americkém stylu: Připravte si lívance podle vlastního receptu, ale zkuste netradiční způsob dochucení. Postupně prokládejte jednotlivé vrstvy opečenou slaninou. Celou lívancovou „věž“ poté polijte javorovým sirupem.
  • Snídaně z jedné pánve: Klobása, vejce a fazole jsou britská klasika, i v našich končinách však tento typ snídaní nabírá na oblibě. Pokud spěcháte, orestujte vše na jedné pánvi, doprostřed rozklepněte vejce a dejte na pár minut do trouby. Než si stihnete připravit věci do práce a udělat kávu, v troubě se vám dodělá hotová delikatesa. 
  • Vejce Benedikt: Tento druh snídaně se původně rozšířil v New Yorku a tradičně se skládal ze dvou půlek anglického muffinu, z nichž každá byla obložena kanadskou slaninou, sázeným vejcem a holandskou omáčkou. Pokud slaninu po ránu nechcete, skvěle jako alternativa poslouží uzený losos. 
  • Turecká vejce: Vejce jsou univerzální a k snídani se hodí. Turecká vejce nazývaná „cilbir“ jsou ve skutečnosti vejce položená na lůžku z jogurtu, oleje a chilli.
  • Sklenička s granolou: Zapečená směs různých ořechů, semínek, kokosových lupínků a kakaa, do které se často přidávají také ovesné vločky – to je granola. Co si takhle dopředu do skleniček připravit snídani na několik dní dopředu? Stačí navrstvit řecký jogurt, granolu a ozdobit třeba borůvkami nebo jahodami, klidně mraženými či z kompotu.
  • Ovesná kaše: Taková snídaňová klasika. Výhoda je, že v obchodě koupíte i připravené směsi, které jen zalijete vodou. Zdobení je pak na vás. Hodí se ovoce, ořechy i pár kousků hořké čokolády. 
  • Smoothie: Pokud máte doma mixér, stačí do něj vhodit oblíbené kousky ovoce třeba v kombinaci s proteinem a mlékem a za pár sekund máte nouzovou snídani, která skvěle zasytí.
  • Plněný wrap: Někteří z nás nejsou fanoušky pečiva a tohle může být zajímavá alternativa. Vezměte si tortillu, namažte ji kečupem a naplňte šunkou, čedarem a vaječnou omeletou. Nechte pár sekund na kontaktním grilu či pánvi, aby se wrap zatáhl, a dobrota je na světe.
  • Avokádový chléb: Avokádo je chutné, výživné a dodá pokrmům krémovou chuť. Připravte si krajíc chleba, namažte ho lučinou a na ni uložte půlku avokáda nakrájeného na plátky. Skvělou chuť doplní sázené vejce.
  • Quiche: Slané koláče jsou u nás čím dál populárnější. Připravte si ho den předem a ráno máte skvělou snídani. Pokud navíc pár kousků vezmete do práce kolegům, určitě jim zlepšíte den. 
  • Omelety: Vaječné omelety jsou skvělým způsobem, jak do sebe dostat hodně bílkovin, a nemít tak okamžitě po snídani hlad. Můžete si do ní přidat i kousky šunky nebo slaniny. Na závěr ji posypte sýrem a rukolou.
  • Ořechy: Pokud ráno spěcháte a nestíháte snídat, mnohem lepší volbou než banán, mohou být obyčejné ořechy. V obchodech koupíte i speciální směsi s rozinkami. Takový malý pytlík vás zasytí, a ještě si pochutnáte. 

Zdroj: Vlasta.cz, StarsInsider, Quora, Healthline.com

Související články

RELATED ARTICLES