Skromné a snadné vánoční cukroví voní hřejivým zimním kořením. Madlenky upečete za chvilku. Skvěle se hodí k čaji i ke kávě. Tento recept je vhodný i pro ty, co kvůli alergii nemohou jíst cukroví s ořechy. Jak udělat madlenky bez ořechů? A jak bez ořechů připravit vanilkové rohlíčky?
Kliknutím zvětšíte
Madlenky bez ořechů
|
Foto: se svolením časopisu Gurmet
Vánoční cukroví často obsahuje ořechy nebo mandle. Kvůli alergii na ořechy si ale někteří tyto pochoutky nemohou dopřát. Madlenky, do kterých podle francouzského receptu patří mandle či oříšky, se naštěstí dají připravit i bez těchto alergenů. Recept je z časopisu Gurmet.
Madlenky
Suroviny na 20 kusů
- 2 vejce
- 100 g krystalového cukru
- špetka soli
- citronová kůra
- 100 g hladké mouky
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 100 g másla + na vymazání formiček
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- rozdrcené piškoty
Masarykovo cukroví. Prezident ho zbožňoval a věřte, příprava je opravdu snadná
Postup
- Vejce, cukr, špetku soli a citronovou kůru (tou nešetřete) vymíchejte (nebo vyšlehejte) do světlé pěny. K tomuto základu vsypte mouku s kypřicím práškem a vlijte rozpuštěné máslo s pomerančovou šťávou.
- Vypracujte hutné těsto, zabalte ho do kuchyňské fólie a dejte aspoň na dvě hodiny vychladit do ledničky.
- Formy na medvědí tlapky vymažte rozpuštěným máslem a vysypte rozdrcenými piškoty.
- Studené těsto ještě jednou pečlivě promíchejte a pak ho dejte do každé formičky po lžíci.
- Pečte pět minut v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia. Poté ztlumte teplotu na 150 stupňů Celsia a madlenky ještě pět minut dopékejte.
KVÍZ: Poznáte vánoční cukroví? Otestujte se, jak velký odborník na pečení jste
Vanilkové rohlíčky bez ořechů
„Tyhle vanilkové rohlíčky se objedou bez ořechů, protože linecké těsto bohatě stačí. Uvidíte, jsou fakt parádní a pracuje se s nimi i o dost lépe než s klasickým těstem. Pokud byste chtěli malinko úsporněji – třetinu až polovinu másla můžete nahradit sádlem nebo rostlinným tukem na pečení,“ radí na svém YouTube kanále pan Cuketka.
Zdroj: Youtube
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
Na obalování:
- 100 g moučkového cukru
- 40 g vanilkového cukru