Středa, 3 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínCestováníOlej? Při vaření i pečení ho nahraďte | Cestování

Olej? Při vaření i pečení ho nahraďte | Cestování

728x90

Drahý olej? Při vaření i pečení ho můžete snadno nahradit – a ne nutně vždy máslem. Rostoucí ceny základních kuchyňských produktů přiměly mnoho domácích kuchařů hledat úspornější alternativy. A platí to i pro oleje.

Sádlo: návrat do moderních kuchyní

Například sádlo, které je v současné kuchyni často opomíjeno, se nyní vrací jako žádaná alternativa pro smažení díky svému vysokému kouřovému bodu a schopnosti dodat pokrmům bohatou chuť. Na rozdíl od mnoha rostlinných olejů se navíc tolik nevstřebává do jídla, takže pokrmy nejsou tak mastné. Hodí se zejména ke smažení masa a brambor nebo k přípravě těsta na pečivo.

Máslo a jeho všestranné využití

Máslo je základem při pečení a vaření, je známé svou bohatou chutí a barvou, kterou dodává pokrmům. Kromě toho ho lze i jednoduše vyčistit a vyrobit z něj ghí alias přepuštěné máslo. Tím, že se z něj odstraní mléčná sušina, bude vhodné na smažení i při poměrně vysokých teplotách.

Foto: Pixabay

Kokosový olej: tropická alternativa

Kokosový olej je všestranný tuk na vaření i pečení, který dodává pokrmům jemnou, nasládlou chuť. Jeho mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem jsou označovány za zdraví prospěšné, mimo jiné podporují metabolismus a dodávají rychlou energii.

Slaninový tuk: chutný a úsporný

Slaninový tuk je další chutnou alternativou k olejům na vaření. Po upečení slaniny lze zbytky tuku scedit a uložit do lednice. Tento tuk se výborně hodí k dochucení slaných pokrmů.

Oleje s přísadou pro gurmánský zážitek

Dalším způsobem, jak vylepšit chuť pokrmu a přitom celkově použít méně oleje, je domácí výroba infuzních olejů. Napuštěním olejů bylinkami, kořením nebo česnekem dodáte pokrmům nový rozměr, který vyžaduje použití menšího množství oleje k dosažení výrazné chuti. Při pečení pak lze olej nahradit neslazeným jablečným pyré nebo rozmačkanými banány, které sníží obsah tuku a dodají moučníkům přirozenou sladkost.

 

Zdroj: https://www.stobklub.cz/clanek/maslo-lze-ho-nahradit-/, https://magazin.recepty.cz/clanky/cim-nahradit-pri-peceni-drahe-maslo-existuji-levnejsi-i-zdravejsi-alternativy-1877.html, https://prodejny.kaufland.cz/online-magazin/radost-z-vareni/nahrazka-oleje.html, https://www.kupi.cz/magazin/clanek/17917-cim-nahradit-olej

Náhledové foto: Pixabay

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Olej? Při vaření i pečení ho nahraďte | Cestování

728x90

Drahý olej? Při vaření i pečení ho můžete snadno nahradit – a ne nutně vždy máslem. Rostoucí ceny základních kuchyňských produktů přiměly mnoho domácích kuchařů hledat úspornější alternativy. A platí to i pro oleje.

Sádlo: návrat do moderních kuchyní

Například sádlo, které je v současné kuchyni často opomíjeno, se nyní vrací jako žádaná alternativa pro smažení díky svému vysokému kouřovému bodu a schopnosti dodat pokrmům bohatou chuť. Na rozdíl od mnoha rostlinných olejů se navíc tolik nevstřebává do jídla, takže pokrmy nejsou tak mastné. Hodí se zejména ke smažení masa a brambor nebo k přípravě těsta na pečivo.

Máslo a jeho všestranné využití

Máslo je základem při pečení a vaření, je známé svou bohatou chutí a barvou, kterou dodává pokrmům. Kromě toho ho lze i jednoduše vyčistit a vyrobit z něj ghí alias přepuštěné máslo. Tím, že se z něj odstraní mléčná sušina, bude vhodné na smažení i při poměrně vysokých teplotách.

Foto: Pixabay

Kokosový olej: tropická alternativa

Kokosový olej je všestranný tuk na vaření i pečení, který dodává pokrmům jemnou, nasládlou chuť. Jeho mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem jsou označovány za zdraví prospěšné, mimo jiné podporují metabolismus a dodávají rychlou energii.

Slaninový tuk: chutný a úsporný

Slaninový tuk je další chutnou alternativou k olejům na vaření. Po upečení slaniny lze zbytky tuku scedit a uložit do lednice. Tento tuk se výborně hodí k dochucení slaných pokrmů.

Oleje s přísadou pro gurmánský zážitek

Dalším způsobem, jak vylepšit chuť pokrmu a přitom celkově použít méně oleje, je domácí výroba infuzních olejů. Napuštěním olejů bylinkami, kořením nebo česnekem dodáte pokrmům nový rozměr, který vyžaduje použití menšího množství oleje k dosažení výrazné chuti. Při pečení pak lze olej nahradit neslazeným jablečným pyré nebo rozmačkanými banány, které sníží obsah tuku a dodají moučníkům přirozenou sladkost.

 

Zdroj: https://www.stobklub.cz/clanek/maslo-lze-ho-nahradit-/, https://magazin.recepty.cz/clanky/cim-nahradit-pri-peceni-drahe-maslo-existuji-levnejsi-i-zdravejsi-alternativy-1877.html, https://prodejny.kaufland.cz/online-magazin/radost-z-vareni/nahrazka-oleje.html, https://www.kupi.cz/magazin/clanek/17917-cim-nahradit-olej

Náhledové foto: Pixabay

RELATED ARTICLES