Sobota, 6 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínZbylo vám při pečení hodně bílků? Dají se skvěle využít, přispívají i...

Zbylo vám při pečení hodně bílků? Dají se skvěle využít, přispívají i ke kráse

728x90

Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky? Občas se stane, že tam zůstanou tak dlouho, až nakonec nezbude, než je vyhodit. To by ale byla velká škoda, protože bílky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a navíc poskytují mnoho možností, jak je při vaření či pečení využít. Proč jsou bílky zdravé? A jak zbylé vaječné bílky co nejlépe zužitkovat?

Zbylé vaječné bílky můžete využít na mnoho způsobů.

|
Foto: Shutterstock

Pomazánka ze zbylých bílků:

Zdroj: Youtube

CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:

Bílek je zdrojem bílkovin a prospěšných látek

Vaječné bílky byly svého času velké stravovací a dietní téma i velký hit. Odborníci i neodborníci je doporučovali konzumovat zásadně bez žloutku, který označovali za zdroj všeho zlého, tedy tuku a cholesterolu.

Tento názor už je minulostí: dnes se ví, že ten, kdo se vyhýbá vaječným žloutkům, přichází o látky, které jsou mimo jiné důležité pro zdraví očí, vlasů, pokožky i nehtů, ale také například pro zlepšování paměti a výkonnosti.

To však nic nemění na věci, že i samotné vaječné bílky se vyplatí spotřebovat. „Když se podíváte na celé vejce, většina bílkovin pochází z vaječného bílku. To je kompletní bílkovina a obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, což je skvělé například pro vegetariány,“ vysvětluje pro web Real Simple, který se zaměřuje na rady pro domácnost, americká dietoložka Emma Newellová. Stravitelnost bílku u člověka činí téměř 98 procent.

Co je vlastně vaječný bílek? Představuje asi 2/3 hmotnosti slepičího vejce a jde vlastně o vodný roztok bílkovin. Najdete jich v něm asi 40 druhů. Obsahuje však i další zajímavé látky:

  •  4 gramy bílkovin
  • 55 miligramů sodíku
  • 1,3 mikrogramu folátu
  • 6,6 mikrogramů selenu
  • 2,3 miligramů vápníku
  • 3,6 miligramů hořčíku
  • 4,9 miligramů fosforu
  • 53,8 miligramů draslíku

Bílky můžete využít na mnoho způsobů

Jak tedy naložit s bílky, které nám zbývají v ledničce? Před Vánocemi je úplně nejjednodušším způsobem spotřebujete, když je smícháte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou a použijete na sváteční zdobení perníčků nebo vánočního cukroví.

Jestliže si doma pečete rohlíky či housky, zkuste je před pečením potřít syrovým bílkem, radí web BBC Goodfood, který se zabývá zdravou výživou. Nejen že jim tím dodáte lesklou glazuru, ještě navíc na nich bude dobře držet mák, kmín i sezamová semínka.

Jak na trubičky s oříšky i na povrchu? Tyhle se plní nutellou s kapkou whisky

Pokud do Štědrého dne zbývá už jen chvilka, zbylé bílky schovejte a použijte do trojobalu při obalování kapra nebo řízků. Důležité je ovšem si v ten správný čas vzpomenout, že právě na tuto příležitost čekají v ledničce.

Z bílků si můžeme vyrobit majonézu, nebo je uvařit a umíchat z nich zajímavou pomazánku. A pleti unavené předvánočním shonem rozhodně prospěje speciální bílková maska. Řadu dalších tipů, jak nejlépe využít zbylé bílky, má také oblíbená foodblogerka Markéta v troubě.

Tip od Markéty v troubě: „Bílky rozhodně nevyhazujte, skvěle se dají využít na pusinky, kokosky, štafetky či laskonky, dort Pavlova i oblíbené mini Pavlovy. Hodí se na makronky, biskupský chlebíček a bezé rolády. Lze je využít i na bílkovou polevu. Dají se také zamrazit. A pokud už nechcete připravovat nic sladkého, vždy se k bílkům dá přidat pár celých vajec a usmažit z nich omeletu či míchaná vejce.“

Sněhové pusinky:

V mrazničce bílky vydrží déle

Vaječné bílky vydrží v lednici v dobře uzavřené nádobě i několik dní, ale pokud víte, nebo se obáváte, že je nestihnete včas spotřebovat, lze je i zmrazit. „Vložte je do mrazicích sáčků nebo samostatných tácků na ledové kostky, abyste jich mohli postupně použít tolik, kolik budete právě potřebovat,“ radí web BBC Goodfood.

Pokud použijete tácky na ledové kostky, můžete z nich pak zmrzlé bílky vyklopit do sáčku nebo krabičky, abyste ušetřili místo.

Na sáčky nebo krabičky napište datum zamražení. Bílky byste měli spotřebovat nejpozději do pěti měsíců. Před použitím vezměte z mrazničky potřebný počet bílků a nechte je v ledničce přes noc rozmrazit. „Jakmile je rozmrazíte, už je do mrazničky nevracejte,“ upozorňuje BBC Goodfood.

Kokosky

  • 1,5 hrnku kokosové moučky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • ½ hrnku cukru krupice
  • 4 bílky
  • 1 vrchovatá lžíce pšeničné polohrubé mouky
  • 1 lžička rybízového džemu

Postup:

Bílky šleháme ponorným mixérem a do směsi po lžících zašleháváme krupicový cukr, až vznikne pevnější sníh. Vešleháme moučkový cukr, nádobu se sněhem vložíme nad hrnec s horkou vodou a v páře sníh dále šleháme, až začne tuhnout.

Do sněhu vmícháme nastrouhaný kokos a prosátou mouku. Nádobu odstavíme a šleháme do vychladnutí.

Vaječný koňak

Jak na lahodný vaječný koňak? Vynikající je likér foodblogerky Markéty v troubě

Cukrářským sáčkem s kulatou trubicí nastříkáme na plech vyložený papírem na pečení malé hromádky a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi dvě minuty. Poté zmírníme na 150°C a kokosky dosušíme dorůžova.

Studené kokosky namažeme na spodní straně trochou marmelády a slepíme je vždy po dvou k sobě.

Majonéza z bílků

Co budete potřebovat

  • 1 bílek
  • 1 lžičku octa
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky pepře
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl na dochucení

Postup

Do úzké nádoby vložte všechny suroviny najednou a mixujte až do požadované hustoty. Na závěr už jen dosolte podle vlastní chuti. Zdroj: iReceptář

Majonéza z vařených bílků

Kdo má rád majonézu, ale obává se syrových bílků, může zkusit bílky vařené.

Co budete potřebovat:

  • 3 uvařené bílky
  • 110 ml vlažného mléka
  • 35 g rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř
  • hořčice
  • chilli

Postup:

Bílky rozsekáme najemno, vložíme do mixéru a rozmixujeme. Pak opatrně vléváme mléko, ale pozor na množství – jen tolik, aby vznikla hustá kaše, poté vlijeme olej, rovněž pomalu a opatrně a vymixujeme do hladka jemnou kašovitou konzistenci.

Až teď majonézu dokořeníme podle našich představ a chutí. Tatarská omáčka vznikne, když do základního receptu přimícháme nadrobno nakrájenou kysanou okurku, sterilovanou kapii a cibuli. Zdroj: Top recepty

Pleťová maska z bílku

Pro rozjasnění pleti je vhodná například bílkovo-medová maska. Vaječný bílek zlepšuje tón pleti a funguje skvěle na zpevnění pokožky, zúžení pórů, snížení zarudnutí a zánětu i redukci pupínků. „Masku použijte na vyčištěnou pleť,“ radí web Wellness Mama zaměřený na zdravý životní styl.

Pleťová maska z bílků čistí a vypíná pokožku.Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat

  • 1 vaječný bílek
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička medu

Postup

  • Všechny ingredience smícháme v míse metličkou a šleháme do pěny.
  • K nanesení směsi na obličej použijte bavlněný kulatý nebo vatový tampon.
  • Nechte působit asi 15 minut, poté opláchněte teplou vodou.
  • Pleť pak můžete ošetřit svým oblíbeným hydratačním krémem nebo kokosovým olejem.
  • Zbytek masky uchovávejte v lednici a spotřebujte do jednoho až dvou dnů. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Zbylo vám při pečení hodně bílků? Dají se skvěle využít, přispívají i ke kráse

728x90

Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky? Občas se stane, že tam zůstanou tak dlouho, až nakonec nezbude, než je vyhodit. To by ale byla velká škoda, protože bílky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a navíc poskytují mnoho možností, jak je při vaření či pečení využít. Proč jsou bílky zdravé? A jak zbylé vaječné bílky co nejlépe zužitkovat?

Zbylé vaječné bílky můžete využít na mnoho způsobů.

|
Foto: Shutterstock

Pomazánka ze zbylých bílků:

Zdroj: Youtube

CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:

Bílek je zdrojem bílkovin a prospěšných látek

Vaječné bílky byly svého času velké stravovací a dietní téma i velký hit. Odborníci i neodborníci je doporučovali konzumovat zásadně bez žloutku, který označovali za zdroj všeho zlého, tedy tuku a cholesterolu.

Tento názor už je minulostí: dnes se ví, že ten, kdo se vyhýbá vaječným žloutkům, přichází o látky, které jsou mimo jiné důležité pro zdraví očí, vlasů, pokožky i nehtů, ale také například pro zlepšování paměti a výkonnosti.

To však nic nemění na věci, že i samotné vaječné bílky se vyplatí spotřebovat. „Když se podíváte na celé vejce, většina bílkovin pochází z vaječného bílku. To je kompletní bílkovina a obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, což je skvělé například pro vegetariány,“ vysvětluje pro web Real Simple, který se zaměřuje na rady pro domácnost, americká dietoložka Emma Newellová. Stravitelnost bílku u člověka činí téměř 98 procent.

Co je vlastně vaječný bílek? Představuje asi 2/3 hmotnosti slepičího vejce a jde vlastně o vodný roztok bílkovin. Najdete jich v něm asi 40 druhů. Obsahuje však i další zajímavé látky:

  •  4 gramy bílkovin
  • 55 miligramů sodíku
  • 1,3 mikrogramu folátu
  • 6,6 mikrogramů selenu
  • 2,3 miligramů vápníku
  • 3,6 miligramů hořčíku
  • 4,9 miligramů fosforu
  • 53,8 miligramů draslíku

Bílky můžete využít na mnoho způsobů

Jak tedy naložit s bílky, které nám zbývají v ledničce? Před Vánocemi je úplně nejjednodušším způsobem spotřebujete, když je smícháte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou a použijete na sváteční zdobení perníčků nebo vánočního cukroví.

Jestliže si doma pečete rohlíky či housky, zkuste je před pečením potřít syrovým bílkem, radí web BBC Goodfood, který se zabývá zdravou výživou. Nejen že jim tím dodáte lesklou glazuru, ještě navíc na nich bude dobře držet mák, kmín i sezamová semínka.

Jak na trubičky s oříšky i na povrchu? Tyhle se plní nutellou s kapkou whisky

Pokud do Štědrého dne zbývá už jen chvilka, zbylé bílky schovejte a použijte do trojobalu při obalování kapra nebo řízků. Důležité je ovšem si v ten správný čas vzpomenout, že právě na tuto příležitost čekají v ledničce.

Z bílků si můžeme vyrobit majonézu, nebo je uvařit a umíchat z nich zajímavou pomazánku. A pleti unavené předvánočním shonem rozhodně prospěje speciální bílková maska. Řadu dalších tipů, jak nejlépe využít zbylé bílky, má také oblíbená foodblogerka Markéta v troubě.

Tip od Markéty v troubě: „Bílky rozhodně nevyhazujte, skvěle se dají využít na pusinky, kokosky, štafetky či laskonky, dort Pavlova i oblíbené mini Pavlovy. Hodí se na makronky, biskupský chlebíček a bezé rolády. Lze je využít i na bílkovou polevu. Dají se také zamrazit. A pokud už nechcete připravovat nic sladkého, vždy se k bílkům dá přidat pár celých vajec a usmažit z nich omeletu či míchaná vejce.“

Sněhové pusinky:

V mrazničce bílky vydrží déle

Vaječné bílky vydrží v lednici v dobře uzavřené nádobě i několik dní, ale pokud víte, nebo se obáváte, že je nestihnete včas spotřebovat, lze je i zmrazit. „Vložte je do mrazicích sáčků nebo samostatných tácků na ledové kostky, abyste jich mohli postupně použít tolik, kolik budete právě potřebovat,“ radí web BBC Goodfood.

Pokud použijete tácky na ledové kostky, můžete z nich pak zmrzlé bílky vyklopit do sáčku nebo krabičky, abyste ušetřili místo.

Na sáčky nebo krabičky napište datum zamražení. Bílky byste měli spotřebovat nejpozději do pěti měsíců. Před použitím vezměte z mrazničky potřebný počet bílků a nechte je v ledničce přes noc rozmrazit. „Jakmile je rozmrazíte, už je do mrazničky nevracejte,“ upozorňuje BBC Goodfood.

Kokosky

  • 1,5 hrnku kokosové moučky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • ½ hrnku cukru krupice
  • 4 bílky
  • 1 vrchovatá lžíce pšeničné polohrubé mouky
  • 1 lžička rybízového džemu

Postup:

Bílky šleháme ponorným mixérem a do směsi po lžících zašleháváme krupicový cukr, až vznikne pevnější sníh. Vešleháme moučkový cukr, nádobu se sněhem vložíme nad hrnec s horkou vodou a v páře sníh dále šleháme, až začne tuhnout.

Do sněhu vmícháme nastrouhaný kokos a prosátou mouku. Nádobu odstavíme a šleháme do vychladnutí.

Vaječný koňak

Jak na lahodný vaječný koňak? Vynikající je likér foodblogerky Markéty v troubě

Cukrářským sáčkem s kulatou trubicí nastříkáme na plech vyložený papírem na pečení malé hromádky a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi dvě minuty. Poté zmírníme na 150°C a kokosky dosušíme dorůžova.

Studené kokosky namažeme na spodní straně trochou marmelády a slepíme je vždy po dvou k sobě.

Majonéza z bílků

Co budete potřebovat

  • 1 bílek
  • 1 lžičku octa
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky pepře
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl na dochucení

Postup

Do úzké nádoby vložte všechny suroviny najednou a mixujte až do požadované hustoty. Na závěr už jen dosolte podle vlastní chuti. Zdroj: iReceptář

Majonéza z vařených bílků

Kdo má rád majonézu, ale obává se syrových bílků, může zkusit bílky vařené.

Co budete potřebovat:

  • 3 uvařené bílky
  • 110 ml vlažného mléka
  • 35 g rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř
  • hořčice
  • chilli

Postup:

Bílky rozsekáme najemno, vložíme do mixéru a rozmixujeme. Pak opatrně vléváme mléko, ale pozor na množství – jen tolik, aby vznikla hustá kaše, poté vlijeme olej, rovněž pomalu a opatrně a vymixujeme do hladka jemnou kašovitou konzistenci.

Až teď majonézu dokořeníme podle našich představ a chutí. Tatarská omáčka vznikne, když do základního receptu přimícháme nadrobno nakrájenou kysanou okurku, sterilovanou kapii a cibuli. Zdroj: Top recepty

Pleťová maska z bílku

Pro rozjasnění pleti je vhodná například bílkovo-medová maska. Vaječný bílek zlepšuje tón pleti a funguje skvěle na zpevnění pokožky, zúžení pórů, snížení zarudnutí a zánětu i redukci pupínků. „Masku použijte na vyčištěnou pleť,“ radí web Wellness Mama zaměřený na zdravý životní styl.

Pleťová maska z bílků čistí a vypíná pokožku.Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat

  • 1 vaječný bílek
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička medu

Postup

  • Všechny ingredience smícháme v míse metličkou a šleháme do pěny.
  • K nanesení směsi na obličej použijte bavlněný kulatý nebo vatový tampon.
  • Nechte působit asi 15 minut, poté opláchněte teplou vodou.
  • Pleť pak můžete ošetřit svým oblíbeným hydratačním krémem nebo kokosovým olejem.
  • Zbytek masky uchovávejte v lednici a spotřebujte do jednoho až dvou dnů. 

RELATED ARTICLES