Pondělí, 1 července, 2024
Google search engine
DomůElektronikaMobilyRecenze Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 – Když nechcete iPad, ale něco...

Recenze Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 – Když nechcete iPad, ale něco jako iPad | mobily

728x90

Velká obrazovka, špičkový výkonný čipset, nevídaně rychlé nabíjení a široká nabídka příslušenství včetně klávesnice a chytrého pera. To jsou jen některé z vlastností tabletu Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, který se snaží zaujmout také cenou a profilovat se jako zajímavá alternativa k oblíbeným iPadům. Povedlo se mu obstát v našem testu?

Xiaomi je jednou z mála značek, které stále nezanevřely na trh s tablety, kterému dlouhodobě dominuje Apple s iPady. Nutno přitom podotknout, že právě Xiaomi často překvapí zajímavým poměrem cena/výkon, nebojí se nasadit výkonné čipsety, které vídáme spíše u smartphonů, a zároveň nabídnout zákazníkům další příslušenství. Zářným příkladem je Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, kterému se v této recenzi budeme věnovat.

Konstrukce278,7 × 191,6 × 6,3 mm, 590 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,4″ (3 048 × 2 032 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 2,
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: Wi-Fi 7, Bluetooth: 5.3, NFC: ne
Operační systémAndroid 14
Akumulátor10 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 0:35 hodin
Dostupnost, 16 999 Kč

Obsah balení: jako za starých časů

V balení Xiaomi Padu 6S Pro 12.4 najdeme vše, co bychom si mohli přát s ohledem na moderní environmentální trendy: tablet, adaptér i napájecí kabel. Zákazníci, kteří nechtějí investovat další peníze do základního příslušenství, budou jistě nadšeni.

Recenze Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 – Když nechcete iPad, ale něco jako iPad | mobily
Líbilo se nám

  • včetně nabíječky a kabelu

Konstrukční zpracování: na pohovku, do školy i na pracovní schůzku

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 kromě obsahu balení nezklame ani v oblasti konstrukčního zpracování. Můžeme se spolehnout na bytelné a prémiové šasi + ochranu čelní strany displeje v podobě Corning Gorilla Glass 5. Působivá je rovněž tloušťka 6,3 mm.

Na těle tabletu, jenž váží cca 600 gramů, najdeme dvě fyzická tlačítka, která jsou logicky rozvržena a neměl jsem s nimi problém, ať už jsem tablet používal na výšku/šířku. Vypínací tlačítko má integrovanou čtečku otisků prstů, která funguje příkladně – spolehlivě rozpozná prst a je velmi rychlá. Na zadní straně si lze všimnout fotomodulu a magnetických pinů sloužících pro připojení příslušenství, jako je klávesnice či pouzdro.

Na cestách s Xiaomi 14 Ultra. Podívejte se na parádní záběry z USA a Kanady

Přečtěte si také

Na cestách s Xiaomi 14 Ultra. Podívejte se na parádní záběry z USA a Kanady

Má Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 také nějakou nevýhodu? Vyloženě kritizovat jej nelze, ale stejně jako u poslední generace iPadů musím vytknout absenci zvýšené odolnosti. Zatímco Samsung dokáže u svých vlajkových tabletů nabídnout IP68, Xiaomi i Apple v tomto ohledu zaostávají. Snad se to změní u příští generace.

Líbilo se nám

  • kvalitní zpracování z hliníku a skla
  • spolehlivá a rychlá čtečka otisků prstů
  • k dispozici také originální klávesnice a pero
Nelíbilo se nám

  • schází zvýšená odolnost IP68

Displej: IPS LCD, ale kvalitní

12,4″ obrazovka Xiaomi Padu 6S Pro 12.4 láká na celou řadu zajímavých parametrů, ať už se jedná například o zmíněné sklo Gorilla Glass 5, 144Hz obnovovací frekvenci, Dolby Vision či vysoký jas. A navzdory tomu, že se nejedná o panel typu OLED (nelze tedy ani počítat s technologií LTPO, která by pomáhala šetřit baterii), musím displej pochválit, neboť se jedná o jeden z mála skutečně kvalitních IPS LCD zobrazovacích panelů, což poznáte například již podle toho, že u něj nepozoruji žádné (výrazné) prosvítání v oblasti rámečků.

Použitý displej vypadá skutečně velmi hezky a má také pro práci praktický poměr stran 3:2, který můžeme vídat například u zařízení Surface od Microsoftu. Rovněž rozlišení 3 048 × 2 032 pixelů je více než dostačující, stejně jako maximální jas, který si umí tablet automaticky sám vhodně regulovat, ani při práci venku jsem neměl problém s čitelností. Nasazení OLEDu by tedy určitě potěšilo a pomohlo například v oblasti podání černé, kontrastu a „živosti“ barev, ovšem i tak se jedná o parádní volbu. Na závěr chválím i přiměřeně široké rámečky okolo displeje, které usnadňují držení a používání tabletu bez nechtěných dotyků.

Líbilo se nám

  • 144Hz obnovovací frekvence i podpora Dolby Vision
  • ochranné sklo Gorilla Glass 5
  • dostačující jas i jemnost
  • symetrické rámečky
Nelíbilo se nám

  • lepší by byl již jen OLED

Zvuk: paráda

V oblasti zvuku Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 skutečně exceluje, neboť má celkem 6 reproduktorů, které dokáží vykouzlit pěkně prostorový a také velmi hlasitý zvuk, kterému neschází potřebná kvalita ani náznaky basů. K dokonalosti tak chybí snad jen 3,5mm jack, který ale dnes prakticky nevídáme už ani u tabletů.

Výkon hardwaru: na roky dopředu

Xiaomi je známé tím, že rádo implementuje výkonné čipsety, tentokrát se rozhodlo osadit vlajkovým procesorem také Xiaomi Pad 6S Pro. Použitý čipset Snapdragon 8 Gen 2 sice není logicky výkonnější než Snapdragon 8 Gen 3, zato má však více výkonu než Snapdragon 8s Gen 3. Netřeba tak dodávat, že vystačí i na několik roků dopředu, zejména s přihlédnutím k až 512GB úložišti UFS 4.0 a 12 GB RAM. Vzhledem k velkému úložišti rozhodně nelze kritizovat ani absenci paměťových karet.

Líbilo se nám

  • špičkový výkon
  • až 512GB úložiště

Výdrž baterie: návyková rychlost

To, co známe z telefonů Xiaomi, se rozhodl výrobce přenést i do světa tabletů. Výsledkem je podpora 120 W, takže lze nabít zcela vybitý tablet již zhruba za 40 minut. Takto rychlé nabíjení je skutečně velmi návykové, neboť tablet připojíte k nabíječce třeba i jen na několik jednotek minut a máte dostatek kapacity na pár desítek minut či rovnou hodin používání. Podobně jako u smartphonů je nutné 120W nabíjení nejprve povolit v nastavení.

Co se výdrže týče, pohyboval jsem se přibližně na 3 až 4 dnech používání na plné nabití. Pochopitelně velmi záleží na tom, jak často vezmete tablet do ruky, resp. co na něm děláte. Pokud hodláte primárně konzumovat multimédia a brouzdat na internetu, budete nabíjet přibližně dvakrát za týden.

Líbilo se nám

  • dostatečně dlouhá výdrž
  • špičkově rychlé nabíjení

Konektivita: Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.3

Novinka si poradí s Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.3, avšak navigační služby či snad třeba LTE/5G nepodporuje, což je trochu škoda. Přesto si dovolím tvrdit, že průměrný uživatel si bez možnosti vložit do tabletu SIM kartu přeci jen vystačí.

Líbilo se nám

  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: nemá se zač stydět

Zatímco u smartphonů hraje fotovýbava důležitou roli, u tabletů na ni obvykle nahlížíme jako na něco „navíc“. Přesto se nemusí Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 za nic stydět, neboť se chlubí 50Mpx primárním senzorem s clonou f/1.8 i PDAF ostřením a také 32Mpx selfie kamerkou, která však není ultraširokoúhlá, což je trochu škoda. Na zádech najdeme i 2Mpx bokeh senzor, který je zde však spíše do počtu.

Kvalita snímků je plně dostačující pro skenování dokumentů i občasnou momentku, dokonce není problém ani záznam videa ve 4K kvalitě s 60 FPS, což je na tablet velmi solidní výkon. U selfie je však nutné se spokojit již jen s Full HD rozlišením a 30 snímky za sekundu, což je trochu škoda.

Líbilo se nám

  • solidní výbava s podporou 4K s 60 FPS
Nelíbilo se nám

  • selfie kamerka zvládá pouze Full HD

Software: připraven do elektromobilu

Zajímavostí Xiaomi Padu 6S Pro 12.4 je možnost jej propojit s elektromobilem Xiaomi, k čemuž slouží již zmíněné magnetické piny na zádech. Vzhledem k integraci systému HyperOS by pak vozidlo s tabletem mělo komunikovat. Vyzkoušet konektivitu mezi tabletem a elektromobilem jsem sice nemohl, ale systém jako takový funguje spolehlivě a svižně. Pokud je vám sympatický vizuální styl rozhraní Xiaomi, budete určitě spokojeni, neboť vše funguje, jak má a v tabletu jsem kupodivu nenašel ani předinstalovaný balast jako Booking.com, Facebook a další (snad jen s výjimkou Netflixu).

Zhodnocení

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 je skutečně povedený tablet s nadprůměrným výkonem, dostačující výdrží na nabití, ale také nevídaně rychlým nabíjením. Spokojen jsem byl rovněž s kvalitou zvuku či displejem, ačkoliv by někdo mohl vytknout, že by novince více slušel OLED panel. V neposlední řadě chválím rovněž podporu příslušenství i kompletní obsah balení.

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4

Konkurence

Apple iPad Air nabídne výkon čipsetu M2, kvalitní dílenské zpracování i podporu klávesnice či pera. Oproti Xiaomi Padu 6S Pro 12.4 má však méně reproduktorů a v základní ceně i menší úložiště. Jeho výhodou je naopak podpora eSIM či propracovanější systém.

Apple iPad Air (2024) 13″ 1 TB 5G

Rozměry280,6 × 214,9 × 6,1 mm, 618 g
DisplejTFT IPS, 13″ (2 732 × 2 048 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 24 FPS
ProcesorApple M2, 4×3,49 GHz + 4×2,42 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 1 000 GBne
Akumulátor? mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobily

Zdroj: mobily
RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Recenze Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 – Když nechcete iPad, ale něco jako iPad | mobily

728x90

Velká obrazovka, špičkový výkonný čipset, nevídaně rychlé nabíjení a široká nabídka příslušenství včetně klávesnice a chytrého pera. To jsou jen některé z vlastností tabletu Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, který se snaží zaujmout také cenou a profilovat se jako zajímavá alternativa k oblíbeným iPadům. Povedlo se mu obstát v našem testu?

Xiaomi je jednou z mála značek, které stále nezanevřely na trh s tablety, kterému dlouhodobě dominuje Apple s iPady. Nutno přitom podotknout, že právě Xiaomi často překvapí zajímavým poměrem cena/výkon, nebojí se nasadit výkonné čipsety, které vídáme spíše u smartphonů, a zároveň nabídnout zákazníkům další příslušenství. Zářným příkladem je Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, kterému se v této recenzi budeme věnovat.

Konstrukce278,7 × 191,6 × 6,3 mm, 590 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,4″ (3 048 × 2 032 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 2,
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: Wi-Fi 7, Bluetooth: 5.3, NFC: ne
Operační systémAndroid 14
Akumulátor10 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 0:35 hodin
Dostupnost, 16 999 Kč

Obsah balení: jako za starých časů

V balení Xiaomi Padu 6S Pro 12.4 najdeme vše, co bychom si mohli přát s ohledem na moderní environmentální trendy: tablet, adaptér i napájecí kabel. Zákazníci, kteří nechtějí investovat další peníze do základního příslušenství, budou jistě nadšeni.

Recenze Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 – Když nechcete iPad, ale něco jako iPad | mobily
Líbilo se nám

  • včetně nabíječky a kabelu

Konstrukční zpracování: na pohovku, do školy i na pracovní schůzku

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 kromě obsahu balení nezklame ani v oblasti konstrukčního zpracování. Můžeme se spolehnout na bytelné a prémiové šasi + ochranu čelní strany displeje v podobě Corning Gorilla Glass 5. Působivá je rovněž tloušťka 6,3 mm.

Na těle tabletu, jenž váží cca 600 gramů, najdeme dvě fyzická tlačítka, která jsou logicky rozvržena a neměl jsem s nimi problém, ať už jsem tablet používal na výšku/šířku. Vypínací tlačítko má integrovanou čtečku otisků prstů, která funguje příkladně – spolehlivě rozpozná prst a je velmi rychlá. Na zadní straně si lze všimnout fotomodulu a magnetických pinů sloužících pro připojení příslušenství, jako je klávesnice či pouzdro.

Na cestách s Xiaomi 14 Ultra. Podívejte se na parádní záběry z USA a Kanady

Přečtěte si také

Na cestách s Xiaomi 14 Ultra. Podívejte se na parádní záběry z USA a Kanady

Má Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 také nějakou nevýhodu? Vyloženě kritizovat jej nelze, ale stejně jako u poslední generace iPadů musím vytknout absenci zvýšené odolnosti. Zatímco Samsung dokáže u svých vlajkových tabletů nabídnout IP68, Xiaomi i Apple v tomto ohledu zaostávají. Snad se to změní u příští generace.

Líbilo se nám

  • kvalitní zpracování z hliníku a skla
  • spolehlivá a rychlá čtečka otisků prstů
  • k dispozici také originální klávesnice a pero
Nelíbilo se nám

  • schází zvýšená odolnost IP68

Displej: IPS LCD, ale kvalitní

12,4″ obrazovka Xiaomi Padu 6S Pro 12.4 láká na celou řadu zajímavých parametrů, ať už se jedná například o zmíněné sklo Gorilla Glass 5, 144Hz obnovovací frekvenci, Dolby Vision či vysoký jas. A navzdory tomu, že se nejedná o panel typu OLED (nelze tedy ani počítat s technologií LTPO, která by pomáhala šetřit baterii), musím displej pochválit, neboť se jedná o jeden z mála skutečně kvalitních IPS LCD zobrazovacích panelů, což poznáte například již podle toho, že u něj nepozoruji žádné (výrazné) prosvítání v oblasti rámečků.

Použitý displej vypadá skutečně velmi hezky a má také pro práci praktický poměr stran 3:2, který můžeme vídat například u zařízení Surface od Microsoftu. Rovněž rozlišení 3 048 × 2 032 pixelů je více než dostačující, stejně jako maximální jas, který si umí tablet automaticky sám vhodně regulovat, ani při práci venku jsem neměl problém s čitelností. Nasazení OLEDu by tedy určitě potěšilo a pomohlo například v oblasti podání černé, kontrastu a „živosti“ barev, ovšem i tak se jedná o parádní volbu. Na závěr chválím i přiměřeně široké rámečky okolo displeje, které usnadňují držení a používání tabletu bez nechtěných dotyků.

Líbilo se nám

  • 144Hz obnovovací frekvence i podpora Dolby Vision
  • ochranné sklo Gorilla Glass 5
  • dostačující jas i jemnost
  • symetrické rámečky
Nelíbilo se nám

  • lepší by byl již jen OLED

Zvuk: paráda

V oblasti zvuku Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 skutečně exceluje, neboť má celkem 6 reproduktorů, které dokáží vykouzlit pěkně prostorový a také velmi hlasitý zvuk, kterému neschází potřebná kvalita ani náznaky basů. K dokonalosti tak chybí snad jen 3,5mm jack, který ale dnes prakticky nevídáme už ani u tabletů.

Výkon hardwaru: na roky dopředu

Xiaomi je známé tím, že rádo implementuje výkonné čipsety, tentokrát se rozhodlo osadit vlajkovým procesorem také Xiaomi Pad 6S Pro. Použitý čipset Snapdragon 8 Gen 2 sice není logicky výkonnější než Snapdragon 8 Gen 3, zato má však více výkonu než Snapdragon 8s Gen 3. Netřeba tak dodávat, že vystačí i na několik roků dopředu, zejména s přihlédnutím k až 512GB úložišti UFS 4.0 a 12 GB RAM. Vzhledem k velkému úložišti rozhodně nelze kritizovat ani absenci paměťových karet.

Líbilo se nám

  • špičkový výkon
  • až 512GB úložiště

Výdrž baterie: návyková rychlost

To, co známe z telefonů Xiaomi, se rozhodl výrobce přenést i do světa tabletů. Výsledkem je podpora 120 W, takže lze nabít zcela vybitý tablet již zhruba za 40 minut. Takto rychlé nabíjení je skutečně velmi návykové, neboť tablet připojíte k nabíječce třeba i jen na několik jednotek minut a máte dostatek kapacity na pár desítek minut či rovnou hodin používání. Podobně jako u smartphonů je nutné 120W nabíjení nejprve povolit v nastavení.

Co se výdrže týče, pohyboval jsem se přibližně na 3 až 4 dnech používání na plné nabití. Pochopitelně velmi záleží na tom, jak často vezmete tablet do ruky, resp. co na něm děláte. Pokud hodláte primárně konzumovat multimédia a brouzdat na internetu, budete nabíjet přibližně dvakrát za týden.

Líbilo se nám

  • dostatečně dlouhá výdrž
  • špičkově rychlé nabíjení

Konektivita: Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.3

Novinka si poradí s Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.3, avšak navigační služby či snad třeba LTE/5G nepodporuje, což je trochu škoda. Přesto si dovolím tvrdit, že průměrný uživatel si bez možnosti vložit do tabletu SIM kartu přeci jen vystačí.

Líbilo se nám

  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: nemá se zač stydět

Zatímco u smartphonů hraje fotovýbava důležitou roli, u tabletů na ni obvykle nahlížíme jako na něco „navíc“. Přesto se nemusí Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 za nic stydět, neboť se chlubí 50Mpx primárním senzorem s clonou f/1.8 i PDAF ostřením a také 32Mpx selfie kamerkou, která však není ultraširokoúhlá, což je trochu škoda. Na zádech najdeme i 2Mpx bokeh senzor, který je zde však spíše do počtu.

Kvalita snímků je plně dostačující pro skenování dokumentů i občasnou momentku, dokonce není problém ani záznam videa ve 4K kvalitě s 60 FPS, což je na tablet velmi solidní výkon. U selfie je však nutné se spokojit již jen s Full HD rozlišením a 30 snímky za sekundu, což je trochu škoda.

Líbilo se nám

  • solidní výbava s podporou 4K s 60 FPS
Nelíbilo se nám

  • selfie kamerka zvládá pouze Full HD

Software: připraven do elektromobilu

Zajímavostí Xiaomi Padu 6S Pro 12.4 je možnost jej propojit s elektromobilem Xiaomi, k čemuž slouží již zmíněné magnetické piny na zádech. Vzhledem k integraci systému HyperOS by pak vozidlo s tabletem mělo komunikovat. Vyzkoušet konektivitu mezi tabletem a elektromobilem jsem sice nemohl, ale systém jako takový funguje spolehlivě a svižně. Pokud je vám sympatický vizuální styl rozhraní Xiaomi, budete určitě spokojeni, neboť vše funguje, jak má a v tabletu jsem kupodivu nenašel ani předinstalovaný balast jako Booking.com, Facebook a další (snad jen s výjimkou Netflixu).

Zhodnocení

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 je skutečně povedený tablet s nadprůměrným výkonem, dostačující výdrží na nabití, ale také nevídaně rychlým nabíjením. Spokojen jsem byl rovněž s kvalitou zvuku či displejem, ačkoliv by někdo mohl vytknout, že by novince více slušel OLED panel. V neposlední řadě chválím rovněž podporu příslušenství i kompletní obsah balení.

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4

Konkurence

Apple iPad Air nabídne výkon čipsetu M2, kvalitní dílenské zpracování i podporu klávesnice či pera. Oproti Xiaomi Padu 6S Pro 12.4 má však méně reproduktorů a v základní ceně i menší úložiště. Jeho výhodou je naopak podpora eSIM či propracovanější systém.

Apple iPad Air (2024) 13″ 1 TB 5G

Rozměry280,6 × 214,9 × 6,1 mm, 618 g
DisplejTFT IPS, 13″ (2 732 × 2 048 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 24 FPS
ProcesorApple M2, 4×3,49 GHz + 4×2,42 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 1 000 GBne
Akumulátor? mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobily

Zdroj: mobily
RELATED ARTICLES