Pátek, 27 září, 2024
Google search engine
DomůElektronikaMobilyPrvní pohled: Galaxy S24 FE je lepší, než byste čekali a ultra...

První pohled: Galaxy S24 FE je lepší, než byste čekali a ultra tenké tablety Galaxy Tab S10

728x90


 
techArena


Na pohled se toho u Galaxy S24 FE moc nezměnilo. Design je pořád stejný, jen kovové kruhy kolem objektivů na zádech jsou trochu výraznější a lesklé sklo je v nových barvách. Jako obvykle u Samsungu kupodivu tíhnu osobně ke žluté. Kovový rám je pak odolnější a využívá se Victus+ sklo proti pádům. Stejně tak nechybí ani voděodolnost IP68

Co je trochu nové, tak ten kovový rám je na zádech lehce silnější a zaoblený, aby plynuleji navazoval na sklo a telefon byl příjemnější na držení. A upřímně? Tahle na papíře absolutní blbost dělá velký rozdíl. Oproti ostatním modelům S24 se vážně FE snadněji a příjemněji drží. Je to v praxi velice super změna a najednou se o to víc těším na řadu S25, protože spekulace hovořily o podobném zaoblení hran rámu také u ní. Doufám. 

Vepředu se také ztenčily konečně rámečky, ale z tak obřích rámů můžete odříznout pořádný kus a stejně nebude mezi nejlepším. A přesně to se stalo zde. 1,99 mm rámečky nahoře a na bocích jsou fajn, ale proti stejně drahým a dnes rovněž odhaleným modelům Xiaomi 14T s rovnými displeji jsou pořád obří. A hlavně je stále výrazná ta brada. Prostě se ani letos není čím chlubit. Chápu, že chce Samsung na pohled více oddělit pravé vlajky S24 a FE, ale takhle ne. Ne v roce 2024. Od toho mají ostatní ten trochu jiný vzhled foťáků. 

I když jsou pak rámečky tenčí, tak samotný telefon je větší. Mnohem větší. Z 6,4palcového panelu se posouváme na 6,7palcový AMOLED displej s Full HD rozlišením, 120 Hz frekvencí a jasem až 1900 nitů. Krom těch rámečků a jasu to není navíc oproti klasickým modelům S24 LTPO displej, takže není tak úsporný a také má v sobě jen optickou čtečku otisků prstů, a ne tu super ultrazvukovou.  

Na pohled byl ovšem opravdu pěkný, byť působil telefon celkově větší, a hlavně širší než ostatní podobně velké telefony s tenčími rámečky. Především ale běželo One UI velice plynule a rychleGalaxy S24 FE je tak rychlá a plynulá díky procesoru Exynos 2400e. Je to úplně stejný procesor jako v S24 a S24+, ale Samsung frekvenci nejsilnějšího jádra o 0,1 GHz snížil, přidal meziročně o 11 % větší odpařovací komoru. Výsledkem je procesor, který je pouze o nějaká 2 % slabší v populárních benchmarcích, ale ještě méně hřeje a bere si méně energie. Což by mělo dát dohromady se 4700mAh baterií opravdu dobou výdrž. 

 

Co se nabíjení týče, tak zůstává 25W drátové, 15W bezdrátové i reverzní bezdrátové dobíjení. Bohužel žádné zlepšení. Stejně tak se nemění ani 8/128GB v základu, což… alespoň těch 256 GB by to už sakra práce chtělo. Když má v základu S24 pořád 128GB, tak se nedivím, ale to neznamená, že mě to nemůže pořád štvát. Mimochodem, haptická odezva byla během toho krátkého používání dost fajn a stejně slibně působily foťáky, i když ještě neměly finální software. 

Je tu totiž hlavní 50Mpx fotoaparát s optickou stabilizací a 12Mpx širokoúhlý snímač jako u S24. To je bezva, jelikož i se stejným procesorem můžete čekat stejný výsledky u fotek i videí. To chválím. Kompromisem je ovšem stále ten starý 8Mpx teleobjektiv s 3x zoomem, který bude lepší než digitální 3x zoom, ale modernizaci to chce. To samé platí u přední staré 10Mpx kamerky. Jasně, pořád bude fajn a zvládne stabilní 4K video, to je víc než některé čínské modely dané cenovky, ale něco lepšího by nešlo?

No a ve finále musím zmínit software. Galaxy S24 FE má úplně všechny funkce Galaxy AI jako ty nejlepší letošní modely. Žádná omezení. Takže ať už jde o poslouchání hudby vylepšeným Circle to Search, úpravy fotek včetně přidání Sketch to Image z ohebných telefonů, generaci vlastní tapet nebo úpravy textu, kdy může telefon přepsat vaši zprávu do různých stylů nebo nově kompletně něco sepsat na základě vašeho krátkého popisku. Něco jako “pozvání na oběd v pátek” a můžete to telefon nechat napsat jako formální e-mail. Mimochodem, přesně v tomhle pořadí jsou tohle prý uživateli Galaxy nejpoužívanější Galaxy AI funkce. 

Rád bych teď opět také zase jednou připomněl, že kupodivu je Samsung stále AI leaderem v Česku. Ano, slibovaná plná podpora češtiny stále nedorazila v létě, jak se říkalo během představení S24. Ale jak už jsem říkal u recenze Pixelů 9, překvapivě toho dává Samsung i nám nejvíc. Všechny ty funkce totiž fungují i u nás, jen prostě musíte mluvit třeba anglicky nebo francouzsky pro automatický překlad a zápis hovorů. Ale je to tady a nemusíte nastavit mobil do angličtiny. 

A spousta těch funkcí funguje i s češtinou. Třeba ty hrátky s úpravou textu jinde zatím prostě nejsou. Nebo sumarizace a přepis poznámek pro větší přehlednost. Galaxy AI pořád není u nás kompletní, ale podívejte pod tímto odstavcem na tabulku, kde jasně vidíte, co má komplet podporu češtiny a s čím ještě česky komunikovat nelze. Je toho hodně a určitě více než u Pixelu 9 u nás nebo iPhonů 16. 

Je to nečekané. Během představení a uvedení Galaxy S24 na trh to vypadalo, že vlastně toho Galaxy AI u nás zas tak moc nenabízí. Ale od té doby se toho dost přidalo, Samsung začal něco dávat i do řady S22 nebo levnější řady Galaxy A, vyšla ta konkurence a najednou to vlastně není tak špatné. Takže pokud je AI v telefonu něco, co chcete, já moc ne, tak Samsung je pro vás zatím v Česku nejlepším místem a Galaxy S24 FE je komplet připravena na vše

Za mě je lepší, že také FE má letos zaručených 7 let velkých i bezpečnostních aktualizací. Přičemž první 4 roky bude zabezpečení chodit měsíčně a pak čtvrtletně. V každém případě super podpora a nechybí ani Dex, Knox hardwarové i firmwarové zabezpečení a tak dále.

No, a to je Galaxy S24 FE. Je to v podstatě taková ořezaná Galaxy S24+. Stejná velikost, ale menší baterka, tlustší rámečky, nižší jas displeje, horší čtečka otisků, teleobjektiv a selfie kamera, krapánek pomalejší procesor. To jsou hlavní rozdíly. Není toho málo, ale cena to z určitého úhlu pohledu extra nereflektuje. Základní 8/128GB verze S24 FE stojí 18 990 korun a za 256GB dáte o tisíc korun navíc. Plus je typický výkupní bonus 3 tisíce korun

To je fajn, ale základní Galaxy S24 koupíte velice často za 19 tisíc, klidně i 17 tisíc korun, a ještě budete mít taky 3 tisíc korun výkupní bonus. Ale někdo může chtít ten větší telefon a lepší výdrž, ale nechce s cenou jít prostě nad 20 tisíc. Pochopitelně, pro takové dává FE velký smysl. I když také základní 256GB verzi Galaxy S24+ bylo možná často koupit za 24 tisíc korun. Teď se ceny všech S24 zvedly logicky na tu doporučenou výšku a mají nižší výkupní bonus, ale jak dlouho to vydrží? Jak dlouho bude mít FE cenovou výhodu? Jak dobrý telefon to vlastně bude, když třeba i FE bude na Vánoce nebo Black Friday pak ve slevě? To vám řeknut co nejdřív v recenzi.


Samsung letos nevydává základní nejmenší tablet a nechává namísto toho v nabídce základní Tab S9. Důvod? Stejný jako u telefonů. Také v tabletech zákazníci vybírají stále více větší modely, takže letos už vyjde zkrátka jen Tab S10+ a Tab S10 Ultra. Tohle jsou v jádru stejné tablety jako loni. Stejný design, hliníkové tělo v modrošedé a stříbrné barvě, voděodolnost IP68 a ještě vyšší odolnost na pády, díky lepšímu sklu a pevnějšímu hliníku.

Ta pevnost je přitom velice důležitá, protože jsou tablety ještě tenčí než posledně. Tab S10+ má v pase pouze 5,6 mm a S10 Ultra jen 5,4 mm. Nejsou to úplně letošní iPady Pro, ale jsme sakra blízko. Tablety působí v ruce luxusně a zkoušel jsem jen na svolení i ohýbat, lámat a nic. Věřím té ještě vyšší pevnosti než loni. AMOLED displeje zůstávají stejné jako posledně. Velikosti 12,4 a 14,6 palců, rozlišení, 120 Hz, ty tenké rámečky, avšak krycí sklo je nové.

Také zde najdeme antireflexní sklo, není to Gorilla Glass Armor, jako má Galaxy S24 Ultra, ale odrazivost je znatelně nižší. Zhruba dvakrát lepší by měla být. Tab S9 odráží prý 4,5 % světla, S10 méně než 2 %. A musím přiznat, že na pohled to vážně není úplně S24 Ultra, ale pokrok je to značný. Už když je tablet zhaslý to poznáte okamžitě a během používání na jakémkoli světla vypadá obraz díky tomu živěji a hezčeji. Je to zkrátka zase na pohled maličkost, ale v praxi to dělá sakra rozdíl. Jako ty zaoblené hrany zad S24 FE. 

I přes tenčí tělo mají v sobě tablety rovněž stejně velké baterky jako posledně, ale výdrž by mohla být lepší díky novějšími procesoru Dimensity 9300+. Zatím stále tomu nejlepšímu od MediaTeku. Ten poskytuje super vysoký výkon, je tu o skoro 50 % větší chlazení s odpařovací komorou a plná podpora všech Galaxy AI funkcí jako u telefonů. Jen tady se možná v oknech různě vedle sebe a při psaní poznámek přes klávesnici hodí ještě více. 

Vlastně ta dokoupitelná klávesnice má nové AI tlačítko, kam můžete napárovat Bixby nebo Google Gemini, což automaticky otevře okno vedle právě otevřené aplikace a můžete se ptát a podobně. Mimochodem, ta klávesnice s touchpadem vypadá fakt pěkně, ale touchpad nepůsobil moc super. Tato i menší klávesnice bez touchpadu mají ovšem podsvícení. 

Ale zpět k tabletům jinak stejným jako loni. 45W nabíjení zůstává, optická čtečka otisků prstů v displeji, čtyři reproduktory s AI zesílením hlasů, kdyby nešly moc slyšet ve filmech, to si půjčují tablety z televizí Samsung, Dex, USB-C 3.2 a na zádech i vepředu jsou stejné fotoaparáty, přičemž jen Ultra má pořád dvě 12Mpx přední kamerky v menším výřezu. Jedna je extra širokoúhlá. Nechybí ani ten stylus S Pen, jenž se magneticky nabíjí na svém místě na zádech a dostanete ho v balení

Tab S10+ stojí 27 999 korun v základní 12/256GB Wi-Fi verzi. 5G také s eSIM vás vyjde na 31 999 korun. Tab S10 Ultra 12/256GB Wi-Fi stojí 32 999 korun a 5G verze 37 499 korun. Ano, jsou to sakra vysoké ceny na Android tablety. Ale na Plus dostanete výkupní bonus 6 tisíc korun a na Ultru dokonce 10 tisíc korun. Takže vlastně je ten základní Ultry potom za 23 tisíc korun mínus výkupní cena vašeho starého telefonu, hodinek nebo tabletu. To může být pro někoho zajímavé u tak obřího skoro 15palcového tabletu. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

První pohled: Galaxy S24 FE je lepší, než byste čekali a ultra tenké tablety Galaxy Tab S10

728x90


 
techArena


Na pohled se toho u Galaxy S24 FE moc nezměnilo. Design je pořád stejný, jen kovové kruhy kolem objektivů na zádech jsou trochu výraznější a lesklé sklo je v nových barvách. Jako obvykle u Samsungu kupodivu tíhnu osobně ke žluté. Kovový rám je pak odolnější a využívá se Victus+ sklo proti pádům. Stejně tak nechybí ani voděodolnost IP68

Co je trochu nové, tak ten kovový rám je na zádech lehce silnější a zaoblený, aby plynuleji navazoval na sklo a telefon byl příjemnější na držení. A upřímně? Tahle na papíře absolutní blbost dělá velký rozdíl. Oproti ostatním modelům S24 se vážně FE snadněji a příjemněji drží. Je to v praxi velice super změna a najednou se o to víc těším na řadu S25, protože spekulace hovořily o podobném zaoblení hran rámu také u ní. Doufám. 

Vepředu se také ztenčily konečně rámečky, ale z tak obřích rámů můžete odříznout pořádný kus a stejně nebude mezi nejlepším. A přesně to se stalo zde. 1,99 mm rámečky nahoře a na bocích jsou fajn, ale proti stejně drahým a dnes rovněž odhaleným modelům Xiaomi 14T s rovnými displeji jsou pořád obří. A hlavně je stále výrazná ta brada. Prostě se ani letos není čím chlubit. Chápu, že chce Samsung na pohled více oddělit pravé vlajky S24 a FE, ale takhle ne. Ne v roce 2024. Od toho mají ostatní ten trochu jiný vzhled foťáků. 

I když jsou pak rámečky tenčí, tak samotný telefon je větší. Mnohem větší. Z 6,4palcového panelu se posouváme na 6,7palcový AMOLED displej s Full HD rozlišením, 120 Hz frekvencí a jasem až 1900 nitů. Krom těch rámečků a jasu to není navíc oproti klasickým modelům S24 LTPO displej, takže není tak úsporný a také má v sobě jen optickou čtečku otisků prstů, a ne tu super ultrazvukovou.  

Na pohled byl ovšem opravdu pěkný, byť působil telefon celkově větší, a hlavně širší než ostatní podobně velké telefony s tenčími rámečky. Především ale běželo One UI velice plynule a rychleGalaxy S24 FE je tak rychlá a plynulá díky procesoru Exynos 2400e. Je to úplně stejný procesor jako v S24 a S24+, ale Samsung frekvenci nejsilnějšího jádra o 0,1 GHz snížil, přidal meziročně o 11 % větší odpařovací komoru. Výsledkem je procesor, který je pouze o nějaká 2 % slabší v populárních benchmarcích, ale ještě méně hřeje a bere si méně energie. Což by mělo dát dohromady se 4700mAh baterií opravdu dobou výdrž. 

 

Co se nabíjení týče, tak zůstává 25W drátové, 15W bezdrátové i reverzní bezdrátové dobíjení. Bohužel žádné zlepšení. Stejně tak se nemění ani 8/128GB v základu, což… alespoň těch 256 GB by to už sakra práce chtělo. Když má v základu S24 pořád 128GB, tak se nedivím, ale to neznamená, že mě to nemůže pořád štvát. Mimochodem, haptická odezva byla během toho krátkého používání dost fajn a stejně slibně působily foťáky, i když ještě neměly finální software. 

Je tu totiž hlavní 50Mpx fotoaparát s optickou stabilizací a 12Mpx širokoúhlý snímač jako u S24. To je bezva, jelikož i se stejným procesorem můžete čekat stejný výsledky u fotek i videí. To chválím. Kompromisem je ovšem stále ten starý 8Mpx teleobjektiv s 3x zoomem, který bude lepší než digitální 3x zoom, ale modernizaci to chce. To samé platí u přední staré 10Mpx kamerky. Jasně, pořád bude fajn a zvládne stabilní 4K video, to je víc než některé čínské modely dané cenovky, ale něco lepšího by nešlo?

No a ve finále musím zmínit software. Galaxy S24 FE má úplně všechny funkce Galaxy AI jako ty nejlepší letošní modely. Žádná omezení. Takže ať už jde o poslouchání hudby vylepšeným Circle to Search, úpravy fotek včetně přidání Sketch to Image z ohebných telefonů, generaci vlastní tapet nebo úpravy textu, kdy může telefon přepsat vaši zprávu do různých stylů nebo nově kompletně něco sepsat na základě vašeho krátkého popisku. Něco jako “pozvání na oběd v pátek” a můžete to telefon nechat napsat jako formální e-mail. Mimochodem, přesně v tomhle pořadí jsou tohle prý uživateli Galaxy nejpoužívanější Galaxy AI funkce. 

Rád bych teď opět také zase jednou připomněl, že kupodivu je Samsung stále AI leaderem v Česku. Ano, slibovaná plná podpora češtiny stále nedorazila v létě, jak se říkalo během představení S24. Ale jak už jsem říkal u recenze Pixelů 9, překvapivě toho dává Samsung i nám nejvíc. Všechny ty funkce totiž fungují i u nás, jen prostě musíte mluvit třeba anglicky nebo francouzsky pro automatický překlad a zápis hovorů. Ale je to tady a nemusíte nastavit mobil do angličtiny. 

A spousta těch funkcí funguje i s češtinou. Třeba ty hrátky s úpravou textu jinde zatím prostě nejsou. Nebo sumarizace a přepis poznámek pro větší přehlednost. Galaxy AI pořád není u nás kompletní, ale podívejte pod tímto odstavcem na tabulku, kde jasně vidíte, co má komplet podporu češtiny a s čím ještě česky komunikovat nelze. Je toho hodně a určitě více než u Pixelu 9 u nás nebo iPhonů 16. 

Je to nečekané. Během představení a uvedení Galaxy S24 na trh to vypadalo, že vlastně toho Galaxy AI u nás zas tak moc nenabízí. Ale od té doby se toho dost přidalo, Samsung začal něco dávat i do řady S22 nebo levnější řady Galaxy A, vyšla ta konkurence a najednou to vlastně není tak špatné. Takže pokud je AI v telefonu něco, co chcete, já moc ne, tak Samsung je pro vás zatím v Česku nejlepším místem a Galaxy S24 FE je komplet připravena na vše

Za mě je lepší, že také FE má letos zaručených 7 let velkých i bezpečnostních aktualizací. Přičemž první 4 roky bude zabezpečení chodit měsíčně a pak čtvrtletně. V každém případě super podpora a nechybí ani Dex, Knox hardwarové i firmwarové zabezpečení a tak dále.

No, a to je Galaxy S24 FE. Je to v podstatě taková ořezaná Galaxy S24+. Stejná velikost, ale menší baterka, tlustší rámečky, nižší jas displeje, horší čtečka otisků, teleobjektiv a selfie kamera, krapánek pomalejší procesor. To jsou hlavní rozdíly. Není toho málo, ale cena to z určitého úhlu pohledu extra nereflektuje. Základní 8/128GB verze S24 FE stojí 18 990 korun a za 256GB dáte o tisíc korun navíc. Plus je typický výkupní bonus 3 tisíce korun

To je fajn, ale základní Galaxy S24 koupíte velice často za 19 tisíc, klidně i 17 tisíc korun, a ještě budete mít taky 3 tisíc korun výkupní bonus. Ale někdo může chtít ten větší telefon a lepší výdrž, ale nechce s cenou jít prostě nad 20 tisíc. Pochopitelně, pro takové dává FE velký smysl. I když také základní 256GB verzi Galaxy S24+ bylo možná často koupit za 24 tisíc korun. Teď se ceny všech S24 zvedly logicky na tu doporučenou výšku a mají nižší výkupní bonus, ale jak dlouho to vydrží? Jak dlouho bude mít FE cenovou výhodu? Jak dobrý telefon to vlastně bude, když třeba i FE bude na Vánoce nebo Black Friday pak ve slevě? To vám řeknut co nejdřív v recenzi.


Samsung letos nevydává základní nejmenší tablet a nechává namísto toho v nabídce základní Tab S9. Důvod? Stejný jako u telefonů. Také v tabletech zákazníci vybírají stále více větší modely, takže letos už vyjde zkrátka jen Tab S10+ a Tab S10 Ultra. Tohle jsou v jádru stejné tablety jako loni. Stejný design, hliníkové tělo v modrošedé a stříbrné barvě, voděodolnost IP68 a ještě vyšší odolnost na pády, díky lepšímu sklu a pevnějšímu hliníku.

Ta pevnost je přitom velice důležitá, protože jsou tablety ještě tenčí než posledně. Tab S10+ má v pase pouze 5,6 mm a S10 Ultra jen 5,4 mm. Nejsou to úplně letošní iPady Pro, ale jsme sakra blízko. Tablety působí v ruce luxusně a zkoušel jsem jen na svolení i ohýbat, lámat a nic. Věřím té ještě vyšší pevnosti než loni. AMOLED displeje zůstávají stejné jako posledně. Velikosti 12,4 a 14,6 palců, rozlišení, 120 Hz, ty tenké rámečky, avšak krycí sklo je nové.

Také zde najdeme antireflexní sklo, není to Gorilla Glass Armor, jako má Galaxy S24 Ultra, ale odrazivost je znatelně nižší. Zhruba dvakrát lepší by měla být. Tab S9 odráží prý 4,5 % světla, S10 méně než 2 %. A musím přiznat, že na pohled to vážně není úplně S24 Ultra, ale pokrok je to značný. Už když je tablet zhaslý to poznáte okamžitě a během používání na jakémkoli světla vypadá obraz díky tomu živěji a hezčeji. Je to zkrátka zase na pohled maličkost, ale v praxi to dělá sakra rozdíl. Jako ty zaoblené hrany zad S24 FE. 

I přes tenčí tělo mají v sobě tablety rovněž stejně velké baterky jako posledně, ale výdrž by mohla být lepší díky novějšími procesoru Dimensity 9300+. Zatím stále tomu nejlepšímu od MediaTeku. Ten poskytuje super vysoký výkon, je tu o skoro 50 % větší chlazení s odpařovací komorou a plná podpora všech Galaxy AI funkcí jako u telefonů. Jen tady se možná v oknech různě vedle sebe a při psaní poznámek přes klávesnici hodí ještě více. 

Vlastně ta dokoupitelná klávesnice má nové AI tlačítko, kam můžete napárovat Bixby nebo Google Gemini, což automaticky otevře okno vedle právě otevřené aplikace a můžete se ptát a podobně. Mimochodem, ta klávesnice s touchpadem vypadá fakt pěkně, ale touchpad nepůsobil moc super. Tato i menší klávesnice bez touchpadu mají ovšem podsvícení. 

Ale zpět k tabletům jinak stejným jako loni. 45W nabíjení zůstává, optická čtečka otisků prstů v displeji, čtyři reproduktory s AI zesílením hlasů, kdyby nešly moc slyšet ve filmech, to si půjčují tablety z televizí Samsung, Dex, USB-C 3.2 a na zádech i vepředu jsou stejné fotoaparáty, přičemž jen Ultra má pořád dvě 12Mpx přední kamerky v menším výřezu. Jedna je extra širokoúhlá. Nechybí ani ten stylus S Pen, jenž se magneticky nabíjí na svém místě na zádech a dostanete ho v balení

Tab S10+ stojí 27 999 korun v základní 12/256GB Wi-Fi verzi. 5G také s eSIM vás vyjde na 31 999 korun. Tab S10 Ultra 12/256GB Wi-Fi stojí 32 999 korun a 5G verze 37 499 korun. Ano, jsou to sakra vysoké ceny na Android tablety. Ale na Plus dostanete výkupní bonus 6 tisíc korun a na Ultru dokonce 10 tisíc korun. Takže vlastně je ten základní Ultry potom za 23 tisíc korun mínus výkupní cena vašeho starého telefonu, hodinek nebo tabletu. To může být pro někoho zajímavé u tak obřího skoro 15palcového tabletu. 

RELATED ARTICLES