Čtvrtek, 4 července, 2024
Google search engine
DomůElektronikaMobilyVyzkoušel jsem Galaxy S24 (Ultra)! Levnější, chytřejší a 7 let podpory

Vyzkoušel jsem Galaxy S24 (Ultra)! Levnější, chytřejší a 7 let podpory

728x90


 
techArena

  • Vyzkoušel jsem Galaxy S24 (Ultra)! Levnější, chytřejší a 7 let podpory

Tak jsem si mohl zase jednou omakat nové vlajky Samsungu s menším předstihem. Dostal jsem mini ochutnávku než, snad brzy, dorazí telefony na testování. Pokud sledujete tohle video, tak asi sledujete celkem dost také novinky z mobilního světa, takže asi už víte o rodince Galaxy S24 první poslední. Já si všechno ale vyzkoušel a jsou tu jistá překvapení, která jste možná ještě neodchytly. Nejprve však velké upozornění. U každého z nových telefonů si prosím představte nejprve předchozí generaci Galaxy S23. Design i výbavu. Telefony jsou totiž z velké části stále stejné, takže tu nebudu jmenovat každičkou část výbavy. Budu se soustředit na to, co je nové a své dojmy.   


Stejně jako loni začnu tím méně zajímavým, což jsou bohužel zase ty dva levnější modely. Přesněji hlavně ten úplně nejmenší. Galaxy S24 má vesměs stejné rozměry a design. Hliníkový rám je trochu jinak broušený, je ostřeji plochý jako u iPhonů, ale telefon působí skoro stejně. Zepředu vypadá ovšem telefon lépe než loni. Displej narostl o 0,1 palce ve stejném těle, takže se trochu ztenčily rámečky. Výsledkem je fantasticky vypadající telefon. Vážně to nově 6,2palcové S24 sluší. 

Pohodlně se také drží a haptický odezva mi přišla opět možná maličko preciznější. Ale pořád to není čínská vlajka, iPhone nebo Pixel. Ten samotný displej se navíc zlepšil. Je to stejný LTPO panel s frekvencí 1 až 120 Hz a jasem až 2600 nitů, jako má Ultra. Displej vypadá fantasticky a přišel mi na přímém slunci trochu hezčí než u Galaxy S23. I když má stále Full HD rozlišení, což je na tuhle velikost v pohodě. 

Dále IP68, 15W bezdrátové nabíjení, 25W drátové, znáte to. Baterka je ovšem o trošku větší. 4000 mAh už není špatné na danou velikost, i když ostatní jsou mnohem dál. Na druhou stranu měl ale Samsung loni ukázkovou optimalizaci a doufám, že letos to bude podobné. I když Galaxy S24 má jednu překážku za dosažením lepší výdrže. V Evropě máme zpátky Exynos.  

Po roční pauze vypadá Exynos 2400 minimálně výkonem jako rovnocenná konkurence Snapdragonu 8 Gen 3. A ani testy výdrže zatím prý nevypadají vůbec špatně pro Exynos. Možná i spíše dobře. A slibně zní také 1,5x větší chlazení. Ale uvidíme až na reálné používání. Výkon nikdy nebyl problém. Osobně budu řešit výdrž, zahřívání a foťáky. Protože procesor dost ovlivní výstup z foťáků a Exynos v tom nebyl úplně TOP. 

Během mého krátkého testování běžely ale všechny telefony stejně. A nepoznal jsem rozdíl, jestli je v téhle S24 Exynos nebo Snapdragon v Ultře. Všechno stejně plynulé. Za což ale může také One UI 6.1, ke kterému se dostaneme po omrknutí hardwaru. Stereo reproduktory a konektivita stejné jako loni. DeX. Pořád stejná ultra zvuková čtečka otisků prstů. Úplně stejné fotoaparáty jako loni, do puntíku. Takže vlastně máme u S24 už asi hotovo. 

Prostě moje oblíbená velikost telefonu, trochu hezčí přední strana s tenčími rámečky, lepší displej s vyšším jasem, krapet větší baterka a zbytek bude v rukou procesoru. Plus je letos telefon levnější. Stojí 21 999 korun, 899 eur. To je 1500 korun míň za stejnou verzi. Agresivní ceny. Ale je to bohužel zároveň stále 8/128GB, kde máme pomalejší úložiště UFS 3.1. I POCO X6 Pro má už UFS 4.0. Vím, není to fér srovnání, ale tohle mi přijde vážně jako nesmysl. Rychlejších 256 GB vás vyjde na 23 499 korun, 959 eur. 

Když se podíváme na Galaxy S24+, tak je to zase jednou vesměs stejný telefon jako S24. Ale letos tu je více rozdílů než dříve. Už to není jen velikost. Tedy pořád je Plusko logicky větší. Stejně jako menšímu modelu se zvětšil také tady o stejný míru ten displej, aby měl tenčí rámečky. A je to rovněž 6,7palcový LTPO panel s jasem 2600 nitů. V jádru mají všechny tři modely letos stejnou technologii displeje. Paráda.

Plusko má ovšem Quad HD rozlišení. Má také ještě větší 4900mAh baterii, to je zvětšení o 200 mAh. Stejně jako loni je tu také 45W nabíjení drátem. Plusko může mít letos dost možná nejlepší výdrž z vlajkových Samsungů. Potenciál tam je. Plus lze zmínit ještě UWB výbavu. Jinak už je to ale stejný telefon a opět zepředu vypadá skvěle. Mimochodem, všiml jsem si, že všechny S24 podle mě lépe reagují na dotyky. Reakce jsou takové hbitější. Plusko má mimochodem rovněž Exynos a 1,6x větší chlazení. Navíc je tento model už v základu ve verzi 12/256GB, jak to má být. A přesto stojí 27 999 korun, 1149 eur. To je o 2 tisíce korun méně než loni. Až 12/512GB stojí 31 tisíc, 1269 eur.  


No a pak je tu vrchol. Galaxy S24 Ultra vypadá opět jako loni… a předloni… Ale rám je opět krapet jinak broušený a vyroben z titanu jako u iPhonů 15 Pro. A nechci slyšet nic o kopírování. Telefony se plánují dlouho dopředu, tohle nezměníte za 3 měsíce před vydáním, když už musíte dávno vyrábět součásti pro miliony telefonů. Titan byl jasným krokem vpřed pro ultra drahé mobily. Ostatně se používá u drahých chytrých hodinek i v ohebných telefonech. Že je podle mě pořád celkem k ničemu a zbytečně zvedá cenu, to je vedlejší. 

Na dotyk ten titan moc nepoznáte a zezadu nic nového. Zase až po zapnutí displeje vidíte rozdíly. Symetricky velice tenké rámečky toho 6,8palcového LTPO displeje vypadají parádně. A ano, má stejné vlastnosti jako u Pluska. Quad HD, 1 až 120 Hz, 2600 nitů maximálně. Konkurence v Číně má sice už i 4500 či 5000 nitů v peaku a HDR, avšak Samsung prezentuje tuto hodnotu jako HBM hodnotu. Tato zkrátka přitom značí jas po celé ploše v automatickém režimu, což by bylo úžasné u všech modelů S24. Osobně si však myslím, že jde spíše jen o chybně prezentovaný údaj a celoplošný bude kolem 1500 nitů.

Plus má však Ultra ještě eso v rukávu. Využívá nové sklo Gorilla Glass Armor, zatímco ostatní sourozenci mají nejnovější Victus. Tohle sklo má být mnohem odolnější nejen na pády, ale také na poškrábání. A jako bonus? Odrazivost světla od něj má být o 70 % nižší. To znamená, že displej vypadá na pohled ještě líp. Kontrastněji, jako by bylo sklo ještě tenčí, na slunci je živější. Vážně to funguje a je to důkaz, že lepší displej neuděláte jen čísly v tabulkách. Což předvádí už dlouho také Apple. 

A fanoušky S Penu potěší, že stylus sice není o nic moc lepší, ale ten displej je letos zcela rovný, takže se po něm bude lépe kreslit. Tohle prý fanoušci S Penu chtěli dlouho, tak je to tady. A právě díky narovnání displeje vypadají rámečky za mě ještě líp. A navíc je samotné sklo pořád lehce zaoblené pro lepší ovládání gesty. Já jsem byl z displeje takhle na krátké vyzkoušení nadšený.

Zbytek výbavy je jako loni. Nabíjení, baterka, repráky, IP68, konektivita, všechno stejné až na pár změn u foťáků. Hlavní 200Mpx senzor by měl mít zase lepší stabilizaci i objektiv pro čistší fotky. Zbytek senzorů Samsung v prezentaci přešel, jelikož jsou stejné. Až na daleký zoom. Namísto 10Mpx 10x optického zoomu tu máme 50Mpx periskopický teleobjektiv s 5x optickým zoomem. Má ale lepší světelnost, senzor je mnohem větší, může se vyřezávat z těch 50 Mpx a stabilizace je 2x lepší. Výsledek? Tenhle 5x teleobjektiv dělá hezčí fotky na 10x zoom než loňský senzor, který to uměl opticky. 

Pochopitelně testovat jsem moc nemohl a tyhle předprodukční kusy nebyly bohužel bez chyb. Ale už tady šel v krátkém srovnání vidět rozdíl. Tenhle teleobjektiv bude pecka. A to říkám také z toho důvodu, že software je mnohem lepší. Samsung bohužel nemluvil o nové kalibraci barev fotek celkově, ale doufám, že to bude trochu učesané. Ten nový teleobjektiv využívá ale ten známý super algoritmus Samsungu, který se ještě loni zapnul až u 20x zoomu, nyní nonstop. Je zapnutý u jakéhokoli digitálního přiblížení a u 10x zoomu a víc se přidává ještě AI vylepšení. Očekávání mám vysoká, jelikož tenhle algoritmus byl loni u 20x přiblížení jak magie. 

Navíc díky lepší stabilizaci a většímu senzoru umí teď i 5x teleobjektiv lepší noční fotky, noční videa, fotit na 50 Mpx i natáčet 8K video. A pokud byste chtěli 4K 120 FPS, tak i to Samsung umí. Ale musíte jít do manuálního režimu. Aby to prý používali uživatelé, co vědí, k čemu těch 120 FPS vůbec je a nedivili se případně, že jejich videa vypadají divně. Což… Je celkem férové. Nesouhlasím, že musím jít až do manuálního režimu, ale budiž.

Ultra může mít navíc hezčí fotky než zbytek rodinky také díky procesoru. Pouze tento kousek má také u nás Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy s téměř 2x větším chlazením. Procesor udělá pro fotky i videa hodně. O těch bohužel ale Samsung zase moc nemluvil. Mají být čistší a stabilnější, ale video by podle mě chtělo více pozornosti. 

Galaxy S24 Ultra přijde pak na trhu za cenu, které je naopak o 500 korun vyšší než loni, jelikož má letos také v základu 12 GB RAM. Plus zase 256GB úložiště. To vše za 35 499 korun, 1449 eur. Všechny telefony S24 mají také v předprodeji od této minuty akci, kdy je zase vyšší verze za cenu té pod ní. Takže 256GB za cenu 128GB, což se hlavně u nejmenšího modelu rozhodně hodí. Plus ještě případně malý výkopní bonus. 


Největší pozornost dostal poté během prezentace software, který bude ve všech modelech S24. A nemyslím One UI 6.1. To má dle mých zkušeností mnohem hezčí animace, díky kterým telefony opět o něco více ožily a konkurují lépe čínským značkám. Z toho jsem měl po chvilce zkoušení radost. Ale kdepak. Já tu mluvím o Galaxy AI. Letos bude všechno AI sem, AI tam, co dřív bylo Smart je teď AI, co dřív byl prostě jen super algoritmus či softwarová funkce, je teď AI model a AI funkce. Je to z velké části marketing. Strojové učení a modely jsou tu dlouho. Ale novinky tu jsou. A některé jsou praktické. 

Tvorba tapety pomocí AI je vedlejší. Překlad hovoru živě už ne. Stačí s někým volat, musí to být normálně přes SIM, a může se přepisovat rozhovor, když mluvíte s někým, kdo mluví jiným jazykem. Simultánně pak telefon překládá protistranu i vás a může čistě nechat běžet vždy jen překlad, nebo nechá nejdříve mluvit vás a pak dá protistraně překlad. Velice praktické. 

Galaxy S24 však zatím neumí automaticky rozpoznat mluvený jazyk, musí se nastavit manuálně. Ale můžete uložit pro konkrétní kontakt nějaký jazyk. Všechno běží přitom přímo v telefonu a jeden jazykový balíček zabere 300-400 MB v úložišti. Problém je, že čeština není. Už se na ní dělá a bude prý relativně brzy, ale zatím máme u nás smůlu. 

A tak je to také u některých dalších AI funkcí, kde se poslouchá jazyk. Líbí se mi chytřejší zvukové nahrávky. Podobně jako Pixely umí Samsung přesněji a rychleji přepisovat z mluvení text, sám pozná různé osoby a oddělí je v nahrávce a udělá vám klidně z celé konference nebo přednášky na povel souhrn TOP bodů. Výsledky nebudou vždy super, záleží, co AI uzná za vhodné. Ale praktická funkce, opět závislá na češtině. Stejně jako třeba vylepšená Android Auto. Bez češtiny zase nic. 

Pak je tu Circle to Search, které vzniklo spoluprací s Googlem. Je to taková druhá generace Google Lens. Stačí podržet domovské tlačítko, s gesty podržet prst v místech, kde by bylo, vyskočí vyhledávání, stačí zakroužkovat rukou nebo S Penem místo, které má telefon vyhledat a je to. Ultra rychlé a praktické a funguje naprosto kdekoli v systému.

Samsung klávesnice umí přímo v ní teď překládat, přepisovat váš text pomocí AI do různých stylů nebo napoví, které emoji by se k dané zprávě hodilo nejvíce… Takže umí už to, co používám dlouho u Swiftkey od Microsoftu. Good. Quick Share sdílení souborů Samsung, které bylo vždy nadřazené všemu ostatnímu v Androidu, se dostává díky spolupráci s Googlem do samotného Androidu jako takového. Bude to fungovat se všemi telefony i Windows. Tohle bude nový standard. 

Nejvíc super jsou ale hrátky s poznámkami. Můžete vzít jakýkoli velký blok textu a říct telefonu, ať z toho udělá výtah to nejdůležitější nebo ať to sám přeformátuje s nadpisy, odrážkami a podobně. Takhle jsme dostali velice super demo od Samsungu, kdy telefon z bloku textu ve Wordu dokázal udělat snadno přehledný recept. A můžete si i vybrat z různých stylů formátování. Velice užitečné. Třeba ten výtah nejdůležitějšího nebude vždy přesný, je to stále AI, které musí uznat, že něco je důležité, ale hej. Tohle se mi líbí. Hlavně formátování poznámek. 

Pak se AI dotklo i fotek, jak jsem říkal. Jako třeba AI zoom a vylepšení videa pomocí AI. Jsou tu také lepší AI úpravy fotek v editoru. Třeba když vždy narovnáváte fotky, jelikož jsou trochu nakřivo, teď telefon umí dopočítat oblast fotky, o kterou byste normálně přišli. Opět je přesnost pochybná. Stejně jako třeba u letos prý ještě lepšího mazání objektů či odrazů z fotky. Zajímavé ale je, že jelikož telefon tím narovnáním vlastně zvětší fotku, tak se jí i zvětší rozlišení.  

Osobně na tyhle úpravy moc nejsem, ale líbí se mi, že Samsung vám doporučí hlavní AI funkce podle obsahu fotky, jakmile se podíváte na detaily snímku. Všechny AI upravené fotky mají dole vodoznak s logem Galaxy AI, ty hvězdičky, a i když to oříznete, tak metadata nesou také záznam o AI úpravách. V dnešní době v podstatě must have minimum u každého výrobce. Za mě. Jsem za to rád. Spousta těchto hrátek v editoru už ale spoléhá na cloud, takže připojení k netu ovlivní funkce. 

Ale když pominu AI, tak největší novinka softwaru, krom lepších animací? Samsung dorovnává Google. Řada Galaxy S24 dostává 7 let aktualizací. Zabezpečení i těch velkých Androidu s One UI. To je velký a důležitý krok. Jsem rád, že Samsungu nečekal a jelikož posledně právě Samsung dokopal ostatní výrobce k prodloužení, tak doufám, že zase i ostatní alespoň nějak vylepší podporu. Jo a co je taky super. Tohle není Apple ani Pixel. Samsung přinese Galaxy AI funkce v plném rozsahu také pro všechny loňské vlajky. Ohebné modely i rodinku S23 včetně FE. To je super. 


Jak už asi jde znát, o hardwaru to letos opět není. Jasně, Ultra má super nový teleobjektiv, ale jinak to nejsou velké rozdíly. Ani když jsem telefony používal, nepřipadal jsem si, že držím v ruce a koukám na novou generaci. Je to další mini upgrade, jak jsme v posledních letech u Samsung zvyklí. Jsou to však příjemné upgrady. Menší modely jsou levnější, displeje lepší, výdrž by měla být lepší, větší chlazení, těch 7 lety podpory pro všechny. Jsou to menší krůčky, ale jsou sympatické. Tak nějak cítím, že tohle je finální podoba Galaxy S22 či klidně až S21. Jestli to dává smysl. Tohle je vrchol tohoto směru vlajek Samsungu ve všech ohledech. Jako byla S10 vrcholem S8. Nebo S7 vrcholem S5 a podobně. 

Už jsme zpět na úrovni S20, která byla kdysi specifikacemi hodně napřed. Třeba i 64Mpx teleobjektiv měla S20 Ultra, ale Samsung se tehdy rozhodl na tomhle nepracovat dál. Až teď se k tomu vrací. Z toho všeho, co vím a co jsem zkusil, mohu říct, že rodinka S24 vypadá dobře. Opět jako výborná sázka na jistotu a myslím si, že Ultru bude opět velice těžké letos v Evropě překonat, co se komplexní výbavy a vyvážení softwaru i hardwaru týče. 

To nemusí stačit na lepší prodeje, nebo i stejné jako loni, Exynos je otazníkem a kdo si koupil S23, no… dostane i Galaxy AI. Je to další „iPhonovský ročník“ před podle mě velkým předěláním s řadou S25. Vrchol lety ověřeného designu a směru, jenž je konečně ve všem dotažený. Je to málo, nemusí vám to stačit, mně to úplně taky nestačí, ale je to tak. A já přesto se těším na recenze a vy snad také. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Vyzkoušel jsem Galaxy S24 (Ultra)! Levnější, chytřejší a 7 let podpory

728x90


 
techArena

  • Vyzkoušel jsem Galaxy S24 (Ultra)! Levnější, chytřejší a 7 let podpory

Tak jsem si mohl zase jednou omakat nové vlajky Samsungu s menším předstihem. Dostal jsem mini ochutnávku než, snad brzy, dorazí telefony na testování. Pokud sledujete tohle video, tak asi sledujete celkem dost také novinky z mobilního světa, takže asi už víte o rodince Galaxy S24 první poslední. Já si všechno ale vyzkoušel a jsou tu jistá překvapení, která jste možná ještě neodchytly. Nejprve však velké upozornění. U každého z nových telefonů si prosím představte nejprve předchozí generaci Galaxy S23. Design i výbavu. Telefony jsou totiž z velké části stále stejné, takže tu nebudu jmenovat každičkou část výbavy. Budu se soustředit na to, co je nové a své dojmy.   


Stejně jako loni začnu tím méně zajímavým, což jsou bohužel zase ty dva levnější modely. Přesněji hlavně ten úplně nejmenší. Galaxy S24 má vesměs stejné rozměry a design. Hliníkový rám je trochu jinak broušený, je ostřeji plochý jako u iPhonů, ale telefon působí skoro stejně. Zepředu vypadá ovšem telefon lépe než loni. Displej narostl o 0,1 palce ve stejném těle, takže se trochu ztenčily rámečky. Výsledkem je fantasticky vypadající telefon. Vážně to nově 6,2palcové S24 sluší. 

Pohodlně se také drží a haptický odezva mi přišla opět možná maličko preciznější. Ale pořád to není čínská vlajka, iPhone nebo Pixel. Ten samotný displej se navíc zlepšil. Je to stejný LTPO panel s frekvencí 1 až 120 Hz a jasem až 2600 nitů, jako má Ultra. Displej vypadá fantasticky a přišel mi na přímém slunci trochu hezčí než u Galaxy S23. I když má stále Full HD rozlišení, což je na tuhle velikost v pohodě. 

Dále IP68, 15W bezdrátové nabíjení, 25W drátové, znáte to. Baterka je ovšem o trošku větší. 4000 mAh už není špatné na danou velikost, i když ostatní jsou mnohem dál. Na druhou stranu měl ale Samsung loni ukázkovou optimalizaci a doufám, že letos to bude podobné. I když Galaxy S24 má jednu překážku za dosažením lepší výdrže. V Evropě máme zpátky Exynos.  

Po roční pauze vypadá Exynos 2400 minimálně výkonem jako rovnocenná konkurence Snapdragonu 8 Gen 3. A ani testy výdrže zatím prý nevypadají vůbec špatně pro Exynos. Možná i spíše dobře. A slibně zní také 1,5x větší chlazení. Ale uvidíme až na reálné používání. Výkon nikdy nebyl problém. Osobně budu řešit výdrž, zahřívání a foťáky. Protože procesor dost ovlivní výstup z foťáků a Exynos v tom nebyl úplně TOP. 

Během mého krátkého testování běžely ale všechny telefony stejně. A nepoznal jsem rozdíl, jestli je v téhle S24 Exynos nebo Snapdragon v Ultře. Všechno stejně plynulé. Za což ale může také One UI 6.1, ke kterému se dostaneme po omrknutí hardwaru. Stereo reproduktory a konektivita stejné jako loni. DeX. Pořád stejná ultra zvuková čtečka otisků prstů. Úplně stejné fotoaparáty jako loni, do puntíku. Takže vlastně máme u S24 už asi hotovo. 

Prostě moje oblíbená velikost telefonu, trochu hezčí přední strana s tenčími rámečky, lepší displej s vyšším jasem, krapet větší baterka a zbytek bude v rukou procesoru. Plus je letos telefon levnější. Stojí 21 999 korun, 899 eur. To je 1500 korun míň za stejnou verzi. Agresivní ceny. Ale je to bohužel zároveň stále 8/128GB, kde máme pomalejší úložiště UFS 3.1. I POCO X6 Pro má už UFS 4.0. Vím, není to fér srovnání, ale tohle mi přijde vážně jako nesmysl. Rychlejších 256 GB vás vyjde na 23 499 korun, 959 eur. 

Když se podíváme na Galaxy S24+, tak je to zase jednou vesměs stejný telefon jako S24. Ale letos tu je více rozdílů než dříve. Už to není jen velikost. Tedy pořád je Plusko logicky větší. Stejně jako menšímu modelu se zvětšil také tady o stejný míru ten displej, aby měl tenčí rámečky. A je to rovněž 6,7palcový LTPO panel s jasem 2600 nitů. V jádru mají všechny tři modely letos stejnou technologii displeje. Paráda.

Plusko má ovšem Quad HD rozlišení. Má také ještě větší 4900mAh baterii, to je zvětšení o 200 mAh. Stejně jako loni je tu také 45W nabíjení drátem. Plusko může mít letos dost možná nejlepší výdrž z vlajkových Samsungů. Potenciál tam je. Plus lze zmínit ještě UWB výbavu. Jinak už je to ale stejný telefon a opět zepředu vypadá skvěle. Mimochodem, všiml jsem si, že všechny S24 podle mě lépe reagují na dotyky. Reakce jsou takové hbitější. Plusko má mimochodem rovněž Exynos a 1,6x větší chlazení. Navíc je tento model už v základu ve verzi 12/256GB, jak to má být. A přesto stojí 27 999 korun, 1149 eur. To je o 2 tisíce korun méně než loni. Až 12/512GB stojí 31 tisíc, 1269 eur.  


No a pak je tu vrchol. Galaxy S24 Ultra vypadá opět jako loni… a předloni… Ale rám je opět krapet jinak broušený a vyroben z titanu jako u iPhonů 15 Pro. A nechci slyšet nic o kopírování. Telefony se plánují dlouho dopředu, tohle nezměníte za 3 měsíce před vydáním, když už musíte dávno vyrábět součásti pro miliony telefonů. Titan byl jasným krokem vpřed pro ultra drahé mobily. Ostatně se používá u drahých chytrých hodinek i v ohebných telefonech. Že je podle mě pořád celkem k ničemu a zbytečně zvedá cenu, to je vedlejší. 

Na dotyk ten titan moc nepoznáte a zezadu nic nového. Zase až po zapnutí displeje vidíte rozdíly. Symetricky velice tenké rámečky toho 6,8palcového LTPO displeje vypadají parádně. A ano, má stejné vlastnosti jako u Pluska. Quad HD, 1 až 120 Hz, 2600 nitů maximálně. Konkurence v Číně má sice už i 4500 či 5000 nitů v peaku a HDR, avšak Samsung prezentuje tuto hodnotu jako HBM hodnotu. Tato zkrátka přitom značí jas po celé ploše v automatickém režimu, což by bylo úžasné u všech modelů S24. Osobně si však myslím, že jde spíše jen o chybně prezentovaný údaj a celoplošný bude kolem 1500 nitů.

Plus má však Ultra ještě eso v rukávu. Využívá nové sklo Gorilla Glass Armor, zatímco ostatní sourozenci mají nejnovější Victus. Tohle sklo má být mnohem odolnější nejen na pády, ale také na poškrábání. A jako bonus? Odrazivost světla od něj má být o 70 % nižší. To znamená, že displej vypadá na pohled ještě líp. Kontrastněji, jako by bylo sklo ještě tenčí, na slunci je živější. Vážně to funguje a je to důkaz, že lepší displej neuděláte jen čísly v tabulkách. Což předvádí už dlouho také Apple. 

A fanoušky S Penu potěší, že stylus sice není o nic moc lepší, ale ten displej je letos zcela rovný, takže se po něm bude lépe kreslit. Tohle prý fanoušci S Penu chtěli dlouho, tak je to tady. A právě díky narovnání displeje vypadají rámečky za mě ještě líp. A navíc je samotné sklo pořád lehce zaoblené pro lepší ovládání gesty. Já jsem byl z displeje takhle na krátké vyzkoušení nadšený.

Zbytek výbavy je jako loni. Nabíjení, baterka, repráky, IP68, konektivita, všechno stejné až na pár změn u foťáků. Hlavní 200Mpx senzor by měl mít zase lepší stabilizaci i objektiv pro čistší fotky. Zbytek senzorů Samsung v prezentaci přešel, jelikož jsou stejné. Až na daleký zoom. Namísto 10Mpx 10x optického zoomu tu máme 50Mpx periskopický teleobjektiv s 5x optickým zoomem. Má ale lepší světelnost, senzor je mnohem větší, může se vyřezávat z těch 50 Mpx a stabilizace je 2x lepší. Výsledek? Tenhle 5x teleobjektiv dělá hezčí fotky na 10x zoom než loňský senzor, který to uměl opticky. 

Pochopitelně testovat jsem moc nemohl a tyhle předprodukční kusy nebyly bohužel bez chyb. Ale už tady šel v krátkém srovnání vidět rozdíl. Tenhle teleobjektiv bude pecka. A to říkám také z toho důvodu, že software je mnohem lepší. Samsung bohužel nemluvil o nové kalibraci barev fotek celkově, ale doufám, že to bude trochu učesané. Ten nový teleobjektiv využívá ale ten známý super algoritmus Samsungu, který se ještě loni zapnul až u 20x zoomu, nyní nonstop. Je zapnutý u jakéhokoli digitálního přiblížení a u 10x zoomu a víc se přidává ještě AI vylepšení. Očekávání mám vysoká, jelikož tenhle algoritmus byl loni u 20x přiblížení jak magie. 

Navíc díky lepší stabilizaci a většímu senzoru umí teď i 5x teleobjektiv lepší noční fotky, noční videa, fotit na 50 Mpx i natáčet 8K video. A pokud byste chtěli 4K 120 FPS, tak i to Samsung umí. Ale musíte jít do manuálního režimu. Aby to prý používali uživatelé, co vědí, k čemu těch 120 FPS vůbec je a nedivili se případně, že jejich videa vypadají divně. Což… Je celkem férové. Nesouhlasím, že musím jít až do manuálního režimu, ale budiž.

Ultra může mít navíc hezčí fotky než zbytek rodinky také díky procesoru. Pouze tento kousek má také u nás Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy s téměř 2x větším chlazením. Procesor udělá pro fotky i videa hodně. O těch bohužel ale Samsung zase moc nemluvil. Mají být čistší a stabilnější, ale video by podle mě chtělo více pozornosti. 

Galaxy S24 Ultra přijde pak na trhu za cenu, které je naopak o 500 korun vyšší než loni, jelikož má letos také v základu 12 GB RAM. Plus zase 256GB úložiště. To vše za 35 499 korun, 1449 eur. Všechny telefony S24 mají také v předprodeji od této minuty akci, kdy je zase vyšší verze za cenu té pod ní. Takže 256GB za cenu 128GB, což se hlavně u nejmenšího modelu rozhodně hodí. Plus ještě případně malý výkopní bonus. 


Největší pozornost dostal poté během prezentace software, který bude ve všech modelech S24. A nemyslím One UI 6.1. To má dle mých zkušeností mnohem hezčí animace, díky kterým telefony opět o něco více ožily a konkurují lépe čínským značkám. Z toho jsem měl po chvilce zkoušení radost. Ale kdepak. Já tu mluvím o Galaxy AI. Letos bude všechno AI sem, AI tam, co dřív bylo Smart je teď AI, co dřív byl prostě jen super algoritmus či softwarová funkce, je teď AI model a AI funkce. Je to z velké části marketing. Strojové učení a modely jsou tu dlouho. Ale novinky tu jsou. A některé jsou praktické. 

Tvorba tapety pomocí AI je vedlejší. Překlad hovoru živě už ne. Stačí s někým volat, musí to být normálně přes SIM, a může se přepisovat rozhovor, když mluvíte s někým, kdo mluví jiným jazykem. Simultánně pak telefon překládá protistranu i vás a může čistě nechat běžet vždy jen překlad, nebo nechá nejdříve mluvit vás a pak dá protistraně překlad. Velice praktické. 

Galaxy S24 však zatím neumí automaticky rozpoznat mluvený jazyk, musí se nastavit manuálně. Ale můžete uložit pro konkrétní kontakt nějaký jazyk. Všechno běží přitom přímo v telefonu a jeden jazykový balíček zabere 300-400 MB v úložišti. Problém je, že čeština není. Už se na ní dělá a bude prý relativně brzy, ale zatím máme u nás smůlu. 

A tak je to také u některých dalších AI funkcí, kde se poslouchá jazyk. Líbí se mi chytřejší zvukové nahrávky. Podobně jako Pixely umí Samsung přesněji a rychleji přepisovat z mluvení text, sám pozná různé osoby a oddělí je v nahrávce a udělá vám klidně z celé konference nebo přednášky na povel souhrn TOP bodů. Výsledky nebudou vždy super, záleží, co AI uzná za vhodné. Ale praktická funkce, opět závislá na češtině. Stejně jako třeba vylepšená Android Auto. Bez češtiny zase nic. 

Pak je tu Circle to Search, které vzniklo spoluprací s Googlem. Je to taková druhá generace Google Lens. Stačí podržet domovské tlačítko, s gesty podržet prst v místech, kde by bylo, vyskočí vyhledávání, stačí zakroužkovat rukou nebo S Penem místo, které má telefon vyhledat a je to. Ultra rychlé a praktické a funguje naprosto kdekoli v systému.

Samsung klávesnice umí přímo v ní teď překládat, přepisovat váš text pomocí AI do různých stylů nebo napoví, které emoji by se k dané zprávě hodilo nejvíce… Takže umí už to, co používám dlouho u Swiftkey od Microsoftu. Good. Quick Share sdílení souborů Samsung, které bylo vždy nadřazené všemu ostatnímu v Androidu, se dostává díky spolupráci s Googlem do samotného Androidu jako takového. Bude to fungovat se všemi telefony i Windows. Tohle bude nový standard. 

Nejvíc super jsou ale hrátky s poznámkami. Můžete vzít jakýkoli velký blok textu a říct telefonu, ať z toho udělá výtah to nejdůležitější nebo ať to sám přeformátuje s nadpisy, odrážkami a podobně. Takhle jsme dostali velice super demo od Samsungu, kdy telefon z bloku textu ve Wordu dokázal udělat snadno přehledný recept. A můžete si i vybrat z různých stylů formátování. Velice užitečné. Třeba ten výtah nejdůležitějšího nebude vždy přesný, je to stále AI, které musí uznat, že něco je důležité, ale hej. Tohle se mi líbí. Hlavně formátování poznámek. 

Pak se AI dotklo i fotek, jak jsem říkal. Jako třeba AI zoom a vylepšení videa pomocí AI. Jsou tu také lepší AI úpravy fotek v editoru. Třeba když vždy narovnáváte fotky, jelikož jsou trochu nakřivo, teď telefon umí dopočítat oblast fotky, o kterou byste normálně přišli. Opět je přesnost pochybná. Stejně jako třeba u letos prý ještě lepšího mazání objektů či odrazů z fotky. Zajímavé ale je, že jelikož telefon tím narovnáním vlastně zvětší fotku, tak se jí i zvětší rozlišení.  

Osobně na tyhle úpravy moc nejsem, ale líbí se mi, že Samsung vám doporučí hlavní AI funkce podle obsahu fotky, jakmile se podíváte na detaily snímku. Všechny AI upravené fotky mají dole vodoznak s logem Galaxy AI, ty hvězdičky, a i když to oříznete, tak metadata nesou také záznam o AI úpravách. V dnešní době v podstatě must have minimum u každého výrobce. Za mě. Jsem za to rád. Spousta těchto hrátek v editoru už ale spoléhá na cloud, takže připojení k netu ovlivní funkce. 

Ale když pominu AI, tak největší novinka softwaru, krom lepších animací? Samsung dorovnává Google. Řada Galaxy S24 dostává 7 let aktualizací. Zabezpečení i těch velkých Androidu s One UI. To je velký a důležitý krok. Jsem rád, že Samsungu nečekal a jelikož posledně právě Samsung dokopal ostatní výrobce k prodloužení, tak doufám, že zase i ostatní alespoň nějak vylepší podporu. Jo a co je taky super. Tohle není Apple ani Pixel. Samsung přinese Galaxy AI funkce v plném rozsahu také pro všechny loňské vlajky. Ohebné modely i rodinku S23 včetně FE. To je super. 


Jak už asi jde znát, o hardwaru to letos opět není. Jasně, Ultra má super nový teleobjektiv, ale jinak to nejsou velké rozdíly. Ani když jsem telefony používal, nepřipadal jsem si, že držím v ruce a koukám na novou generaci. Je to další mini upgrade, jak jsme v posledních letech u Samsung zvyklí. Jsou to však příjemné upgrady. Menší modely jsou levnější, displeje lepší, výdrž by měla být lepší, větší chlazení, těch 7 lety podpory pro všechny. Jsou to menší krůčky, ale jsou sympatické. Tak nějak cítím, že tohle je finální podoba Galaxy S22 či klidně až S21. Jestli to dává smysl. Tohle je vrchol tohoto směru vlajek Samsungu ve všech ohledech. Jako byla S10 vrcholem S8. Nebo S7 vrcholem S5 a podobně. 

Už jsme zpět na úrovni S20, která byla kdysi specifikacemi hodně napřed. Třeba i 64Mpx teleobjektiv měla S20 Ultra, ale Samsung se tehdy rozhodl na tomhle nepracovat dál. Až teď se k tomu vrací. Z toho všeho, co vím a co jsem zkusil, mohu říct, že rodinka S24 vypadá dobře. Opět jako výborná sázka na jistotu a myslím si, že Ultru bude opět velice těžké letos v Evropě překonat, co se komplexní výbavy a vyvážení softwaru i hardwaru týče. 

To nemusí stačit na lepší prodeje, nebo i stejné jako loni, Exynos je otazníkem a kdo si koupil S23, no… dostane i Galaxy AI. Je to další „iPhonovský ročník“ před podle mě velkým předěláním s řadou S25. Vrchol lety ověřeného designu a směru, jenž je konečně ve všem dotažený. Je to málo, nemusí vám to stačit, mně to úplně taky nestačí, ale je to tak. A já přesto se těším na recenze a vy snad také. 

RELATED ARTICLES