Sobota, 29 června, 2024
Google search engine
DomůElektronikaFoto - videoPůl roku s iPhonem 15 Pro - co mě štve, co mě...

Půl roku s iPhonem 15 Pro – co mě štve, co mě baví (recenze) –

728x90

Co se mi honí hlavou po půl roce používání iPhonu 15 Pro? Proč mě štve asi nejvíc z posledních modelů, ale zároveň ho pořád více méně doporučuji? A proč je zásadní pochopit zvláštní větu, že iPhone nejvíce ocení nároční uživatelé bez větších fotografických ambicí?

Jak se nepohádat při hodnocení iPhonů? To moc nejde

Pojďme to vzít trochu zeširoka, protože jinak se mi nepovede vysvětlit, proč je iPhone 15 Pro skvělý a zároveň k uzoufání nudný.

Fotografové se rádi hádají, to je známá věc – drobné šarvátky minulosti (Canon vs Nikon, atp) se jeví mírumilovně ve srovnání s tím, co nastane při pokusu srovnat světy iPhonů a Androidů.

Když si někdy dovolím utrousit něco kritického o iPhonech, velmi rychle dostanu vynadáno, že se v tom vůbec nevyznám. A uslyším, že iPhony jsou přece ve focení prostě nejlepší. Což je, viz dále, svým způsobem pravda.

Když si dovolím utrousit něco kritického o srovnatelných modelech s Androidem, velmi rychle dostanu též vynadáno, že se v tom vůbec nevyznám. A že vlajkové lodi Samsungu, Xiaomi a dalších ve focení iPhone hravě zašlapou do země. Což je samozřejmě také pravda.

Zábavné na tom je, že nejtěžší na hádkách bývá připustit pravdivost většiny argumentů z obou stran. A že tedy nadále v různých kontextech a pro různé uživatele platí “iPhone je pro focení nejlepší volba” a zároveň “každý slušnější Android iPhone hravě porazí”.

Proto jsem vlastně sepsal tento článek – v kterém se to vše trochu pokusím vysvětlit. Přičemž iPhone 15 Pro je můj osobní fotomobil, ale málokdy se mi po kapsách neválí také některý špičkový Android testovaný pro moji nekonečnou rubriku Nejlepší fotomobily. (Dnes mi například dorazil Vivo X100 Pro.)

Proč mám rád iPhony: jsou dokonalé pro náročně nenáročné použití

iPhony používám skoro deset let – mým prvním byl iPhone 6, pak vždy obměňuji po zhruba dvou letech. Zkrátka, bylo to už docela dost modelů. Mnoho let též dělám kurz focení Fotokouzla s iPhonem, což je mimo jiné skvělá příležitost vidět všechny možné modely v bezpočtu situací a v rukách různých typů uživatelů. Je to zkrátka napínavé. (Pro vyrovnanost dodejme, že nově dělám i kurzy focení pro mobily s Androidem).

Ale stejně pevně jsem rozkročený ve světě Androidů – bezpočet let testuji špičkové (ale občas i levnější) modely ze světa Androidů, tedy snad nebude znít namyšleně, že opravdu vím velmi dobře, o čem mluvím. Ano, právě ve světě Androidů se dějí fantastické věci, z nichž se mi občas tají dech.

To klíčové, v čem jsou iPhony stále více či méně napřed, je spolehlivost a zpracování obrazu. Což zní nudně, ale v praxi to znamená, že Apple patří k naprosté špičce v tom, co je klíčové pro většinu jeho zákazníků. Prostě dává lidem velmi dobré výsledky ve všech myslitelných situacích: od portrétů po noční focení. Zkrátka budou velmi spokojeni s tím, co jim přistane v galerii a co mohou sdílet na Instagram nebo poslat kamarádům po večírku.

Jinými slovy: pokud vyšlete normální uživatele na prázdninový víkend, při běžném rodinném focení to prostě dopadne skvěle, portréty budou vyvážené, krajiny budou vypadat věrohodně, barvy budou zářit, ale vcelku věrohodně. A hlavně: výsledky budou neuvěřitelně vyrovnané, špatných fotek nebude moc.

Tedy, což je vlastně hlavní (a svým způsobem jediný) argument pro iPhony: v normálním a nepříliš náročném nasazení budou výsledky v celkovém součtu prostě skvělé, a to zejména pro nenáročné uživatele, kteří toho nechtějí moc řešit. Chtějí cvakat a mít dobré výsledky, a to ve fotkách, ale i ve videu. To bývá někdy trochu opomíjené, ale patří obecně k nejsilnějším zbraním iPhonů.

Což nás dostává ke klíčové definici iPhonů: je to volba pro náročné a zároveň nenáročné uživatele. Což zní nějak podivně, ale opravdu to dává smysl: kdo chce ve vší počestnosti cvakat a mít více méně stále skvělé obrázky i video, iPhone právě toto umí nabídnout dokonale – je to tedy mobil pro náročné uživatele.

Zároveň to ale musejí být uživatelé nenároční ve fotografickém smyslu – nechtít nic speciálního, jako je zoomování, proměnlivou clonu nebo širší nabídku kvalitních objektivů.

A právě tohle 100% platí pro iPhone 15 Pro – je to skvělý stroj pro nenáročné focení.

Co mě na iPhonech štve – nic náročnějšího po nich nemůžeme chtít

Existuje chvíle, kdy majitel iPhonu v zásadě může pouze mlčet: to když mu začne majitel Androidu vyjmenovávat, co vše vlajkové lodi všech ostatních značek dokáží, a on se svým miláčkem za 40 000 Kč ne.

Hádat se nemá smysl ani o iPhonu 15 Pro – při srovnání parametrů se špičkou fotomobilů od Samsungu, Xiaomi (a dalších) nemá iPhone šanci. Chybí třeba možnost opravdu slušně zoomovat (viz např. recenze Samsungu Galaxy S24 Ultra), nemluvě o proměnlivé cloně, skvělých objektivech a tzv. jednopalcovém snímači (viz např. recenze Xiaomi 14 Ultra).

A není to jen, rychle dodejme, papírové srovnání parametrů, ale něco, co na první pohled zahlédnete při běžném provozu – zkrátka, v mnoha situacích prostě nemá iPhone šanci špičkovým Androidům konkurovat.

Znovu se tak dostáváme k tomu podstatnému: kdo čeká nějaké speciální výkony, s iPhonem může být zklamán. Zkrátka: iPhone je na jiné lodi než mobily cílící na fotografy, kteří tuší, proč chtít u mobilu proměnlivou clonu a budou zkoumat, do jaké hodnoty ISO bude možné brzdit pohyb psa rozmazaného v dešti. Běžný smrtelník toto neřeší, tedy nejspíš zklamán nebude.

A jedna podstatná zajímavost: původně jsem nyní chtěl napsat něco ve smyslu, že rozdíl mezi “skvělým digitálním zpracováním na straně iPhonů” a “futuristickými funkcemi konkurence” nyní dramaticky stoupá.

Jenže rozdíl nejspíš moc nestoupá – poznám to sám na svých článcích. Tak například v roce 2019 jsem dospěl k závěru, že iPhone 11 Pro mě zklamal, Applu ve focení ujíždí vlak (recenze). Tedy úplně stejně se naštvu u úplně každého mého nového iPhonu. Tedy nic nového pod sluncem – k iPhonu to prostě patří, jde si svojí cestou. Což je vlastně sympatické.

Jedna věc přece jen platí: fotografům bude lézt na nervy stále více – a stále více budou zkoumat nové prvky “opravdového” focení, s nimiž pracuje například Xiaomi, Vivo a další. Zda pak utečou od iPhonu? Asi ne… Ale nadávat budou, to ano.

iPhone 15 Pro – fotoaparát

Ač je toto na mé poměry trochu netypická recenze, pojďme se jako obvykle podívat na klíčové parametry fotoaparátu, chyběly by zde.

Hlavní fotoaparát: 48 Mpx, 24mm, ƒ/1.78
Teleobjektiv 3x: 12 Mpx, 77mm, ƒ/2.8
Ultraširokoúhlý: 12 Mpx, 13 mm, ƒ/2.2
Přední kamera: 12 Mpx, 23mm, ƒ/1.9

Video až 4K do 60 fps, případně 30 fps v režimu Film.

Co je tedy podstatné na tomto přehledu? Není tu vlastně nic nečekaného: klíčovou práci obstará hlavní snímač s rozlišením 48 Mpx (podobně jako u předchozí generace). Klíčové jsou zde pak tedy trojnásobný zoom a také ultraširokoúhlý objektiv/snímač, který bývá někdy podceňován, ale v některých situacích se hodí opravdu velmi.

Důležitá poznámka: je v podstatě nemožné ukázat zde reálnou kvalitu fotek z iPhonu. iPhone defaultně fotí do formátu HEIF a pracuje s tzv. HDR, tedy na lepších displejích budou vždy fotky zářivější a hezčí než zde na této stránce – zde jsem je musel převést do “obyčejných” fotek v JPEG. Je to vlastně neřešitelný problém, který se bude jen zhoršovat – fotky z mobilů budou vždy nejhezčí právě tam, kde vznikly a přenést je jinam půjde, ale bude to těžší, než se zdá.

iPhone 15 Pro a fotografování – co se mi líbí

Zpracování obrazu je velmi dobré – tahle věta může znít opravdu nudně, ale je vážně zásadní. Jak jsem už rozebral výše, největší zbraní iPhonu po léta zůstává schopnost výborně zpracovávat obraz. Jinými slovy: nabízet majitelům velmi dobré výsledky, a to v širokém spektru situací. Zkrátka: kdo bude mít iPhone na nepříliš náročné focení, nebude zklamán. Je to pořád ten starý dobrý iPhone, který přece “fotí nejlépe”.

Zpracování scén ve městě a krajině je opravdu vyladěné – tohle navazuje na předchozí bod, ale stojí za vypíchnutí. iPhone opravdu výborně zvládá relativně složitý úkol: jak trefit optimální zpracování obrazu v krajinách a městech. A osobně to považuji za jeden z mála nápadných, ale klíčových výhod: prostě to dopadá velmi dobře: barvy jsou živé, ale ne přehnaně. Stíny jsou trochu vytažené, ale ne moc. Což, opakuji, je softwarově těžší, než se může zdát.

Hlavní snímač odvádí dobrou práci – pochvalu si zaslouží i hlavní snímač, který podobně jako předchozí generace má rozlišení 48 Mpx – přičemž jde nastavit i fotografování do této maximální velikosti (Heif Max), což se někdy hodí, když dává smysl fotit do maximální rozlišení.

Skvělá je práce s rawy (ProRaw) – poněkud opomíjenou, ale hodně cennou funkcí, je práce s rawy, tedy “velkými zdrojovými soubory”. Konkurence to samozřejmě umožňuje též, ale zde je vše zabudováno přímo do aplikace a ovládání/editování je opravdu snadné a přímočaré. (Nutno pustit v nastavení fotoaparátu, v záložce Formát). Jen pozor, jedna fotka z hlavního snímače má pak zhruba 70 MB… Ale pro složitější úpravy to je skvělé.

Tradičně velmi dobrý portrétní mód – i zde platí to, co majitelům iPhonů připadá automatické – portrétní mód je velmi dobře vyladěný, což není vždy pravidlem u konkurence. U té není výjimkou, že jinak skvělý mobil najednou začne příliš “vyhlazovat” tváře, nebo neumí zásadní věc – regulovat stupeň rozmazání nebo vypnutí portrétního efektu (pro jistotu připomeňme, že jde o efekt softwarový).

Celkově jde u iPhonu 15 Pro o tradiční iPhonový “nenápadný, přesto viditelný” posun oproti generaci předchozí. Není velký, ale cítit je. A stejně tak platí, že posun o generace dvě už je poznat poměrně zásadně (byť ne vždy to je změna k lepšímu, což se týká například parametrů objektivů, viz dále).

iPhone 15 Pro a fotografování – na co pozor

Nechtějte nic náročného a speciálního – jak jsem již zmínil v předchozích odstavcích, spektrum fotografických možností je zkrátka poměrně omezené – což je pro mě hlavním limitem iPhonů včetně iPhonu 15 Pro. Standardní situace zvládá skvěle, ale neumí moc vystoupit z bezpečné zóny: stačí trochu zazoomovat, a už jde kvalita prudce dolů. Stačí trochu zvednou ISO (v aplikaci), a kvalita jde dolů, stačí, aby se trochu zhoršilo světlo, a kvalita jde dolů. Tedy, iPhone majitele brzy naučí držet se této bezpečné zóny – a nechtít moc.

Hodil by se alespoň trochu delší zoom – u vlajkových lodí konkurence už je standardem pěti až desetinásobný optický zoom plus velmi dobře funkční zoom digitální, kdy je možno velmi slušné fotky pořizovat až třeba do dvacetinásobného přiblížení. To zde nepřipadá v úvahu, což je prostě místo opravdu extrémně otravné.

Konkurence pomalu a jistě zvyšuje náskok ve funkcích, které zajímají fotografy. Mezi špičkou fotomobilů přibývá konkurence, která nabízí fotografům stále podobnější věci tomu, na co jsou zvyklí z “pořádných” foťáků – větší fyzickou velikost snímače, práci s hloubkou ostrosti (optickou, nikoliv softwarovou jako u portrétního módu). Je to proces relativně pomalý, ale například jednopalcové snímače opravdu přinesly skokové zlepšení kvality výstupu, který je viditelně lepší než u iPhonů.

Poměrně kontroverzní je z hlediska focení iPhone 15 Pro Max, tomu je opravdu dobré se vyhnout, pokud máte trochu větší fotografické ambice. Má sice pětinásobný zoom, který se v některých situacích hodí, ale zcela absurdně nemá zoom trojnásobný, tedy klíčový objektiv zejména pro focení portrétů. Viz podrobnější článek Proč jako fotograf nechci iPhone 15 Pro Max, ale jen “obyčejné” Pro.

Zhoršil se klíčový parametr hlavního objektivu – tohle je změna nenápadná, ale pro zkušenější fotografy relativně bolestná: na rozdíl třeba od iPhonu 13 Pro je zde výrazně menší minimální vzdálenost pro zaostření. Jinými slovy: poměrně složitě se fotí fotky typu sklenice s vínem stojí na stole a za ní jsou hory. Mobil nedovolí jít moc blízko ke sklenici, což je poměrně zásadní omezení (ano, jde zapnout makro, ale to zlikviduje rozmazané pozadí).

Na co ještě u iPhonu 15 Pro pozor? Přehřívá se a výdrž baterie je katastrofální

Píšu zde sice o focení, ale největším zdrojem mírného i většího naštvání z iPhonu 15 Pro jsou věci zcela nefotografické. Tedy: velmi snadno se přehřívá, stačí několik minut fotit portréty, kdy zjevně procesor jede naplno, a teplota rychle stoupá – mobil se opravdu rozpálí. Není to už nyní po půl roce tak vážné, jak na začátku, kdy Apple připustil softwarové chyby, ale pořád to je něco, co prostě není dobře. (Viz též článek iPhone 15 Pro a přehřívání: pozor na portrétní mód).

A zcela nejvíce mě štve výdrž baterie, která je opravdu zcela katastrofální a dle mého nejhorší, ze všech modelů iPhonu, který jsem kdy měl. Ano, v běžném režimu, kdy nebudete moc fotit, moc číst a moc telefonovat, vydrží i celý den. Ale pokud budete fotit hodně intenzivně a ještě si třeba občas pustíte navigaci, mapy, prostě cokoliv energeticky náročného, více než pět šest hodin plného nasazení mobil nevydrží. Což je opravdu pohroma a pokud byste vyrazili třeba na nějaký výlet do hor, bez powerbanky to nepřipadá v úvahu.

Byl jsem z toho rozmrzelý do té míry, že jsem vše konzultoval s podporou Applu, která na dálku provedla diagnostiku. A nic zlého neobjevila. Stejně jsem se ptal u firmy, kde léta nakupuji iPhony i MacBooky (iWant.cz), zda není možné nějak reklamovat. A nebylo. Musel bych si zaplatit diagnostiku, která by však, jak jsem se dozvěděl, nemá moc smysl, protože umí jen to samé, co na dálku Apple. A reklamace by znamenala nechat u nich mobil na několik dní na pozorování, které by však též zjevně nic neobjevilo. Teoreticky by mohlo něco vyřešit reset do továrního nastavení, ale na to jsem zatím neměl odvahu ani čas… A nejsem jediný, kdo je z výdrže baterie zoufalý, stačí se optat jiných majitelů…

Zkrátka: kupte si k mobilu rovnou pořádnou powerbanku a slušnou nabíječku do auta (kombinace Waze, Google maps a Spotify je zvláště smrtící). Ne, opravdu nežertuji.

iPhone 15 Pro – shrnutí ve dvou větách

iPhone 15 Pro navazuje na tradici svých předchůdců: nabízí opravdu skvělé výkony pro nepříliš náročné využití – v rukách těch, kteří chtějí hezky vyfotit rodinnou oslavu, výlet do Říma nebo cyklovýlet kolem Vltavy nadále dá výsledky, s nimiž budou majitelé spokojeni, a to mnohdy více než by byli u konkurence. Na druhou stranu se mezi ním a konkurencí ještě více rozevírají nůžky mezi více “fotografickými” modely, které disponují většími snímači, proměnlivou clonou a lepšími parametry objektivů.

iPhone 15 Pro – další fotografie

Shrnutí recenze:

 

iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro navazuje na tradici svých předchůdců: nabízí opravdu skvělé výkony pro nepříliš náročné využití. Na druhou stranu se mezi ním a konkurencí ještě více rozevírají nůžky mezi více “fotografickými” modely, které disponují většími snímači, proměnlivou clonou a lepšími parametry objektivů.

Pros

  • tradičně skvělé zpracování obrazu
  • velmi dobrý portrétní mód
  • celkově velmi vyrovnané výkony v různých situacích

Cons

  • katastrofální výdrž baterie
  • konkurence nabízí lepší parametry pro některé situace (zoomování)
  • poměr cena výkon je dosti bídný

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Půl roku s iPhonem 15 Pro – co mě štve, co mě baví (recenze) –

728x90

Co se mi honí hlavou po půl roce používání iPhonu 15 Pro? Proč mě štve asi nejvíc z posledních modelů, ale zároveň ho pořád více méně doporučuji? A proč je zásadní pochopit zvláštní větu, že iPhone nejvíce ocení nároční uživatelé bez větších fotografických ambicí?

Jak se nepohádat při hodnocení iPhonů? To moc nejde

Pojďme to vzít trochu zeširoka, protože jinak se mi nepovede vysvětlit, proč je iPhone 15 Pro skvělý a zároveň k uzoufání nudný.

Fotografové se rádi hádají, to je známá věc – drobné šarvátky minulosti (Canon vs Nikon, atp) se jeví mírumilovně ve srovnání s tím, co nastane při pokusu srovnat světy iPhonů a Androidů.

Když si někdy dovolím utrousit něco kritického o iPhonech, velmi rychle dostanu vynadáno, že se v tom vůbec nevyznám. A uslyším, že iPhony jsou přece ve focení prostě nejlepší. Což je, viz dále, svým způsobem pravda.

Když si dovolím utrousit něco kritického o srovnatelných modelech s Androidem, velmi rychle dostanu též vynadáno, že se v tom vůbec nevyznám. A že vlajkové lodi Samsungu, Xiaomi a dalších ve focení iPhone hravě zašlapou do země. Což je samozřejmě také pravda.

Zábavné na tom je, že nejtěžší na hádkách bývá připustit pravdivost většiny argumentů z obou stran. A že tedy nadále v různých kontextech a pro různé uživatele platí “iPhone je pro focení nejlepší volba” a zároveň “každý slušnější Android iPhone hravě porazí”.

Proto jsem vlastně sepsal tento článek – v kterém se to vše trochu pokusím vysvětlit. Přičemž iPhone 15 Pro je můj osobní fotomobil, ale málokdy se mi po kapsách neválí také některý špičkový Android testovaný pro moji nekonečnou rubriku Nejlepší fotomobily. (Dnes mi například dorazil Vivo X100 Pro.)

Proč mám rád iPhony: jsou dokonalé pro náročně nenáročné použití

iPhony používám skoro deset let – mým prvním byl iPhone 6, pak vždy obměňuji po zhruba dvou letech. Zkrátka, bylo to už docela dost modelů. Mnoho let též dělám kurz focení Fotokouzla s iPhonem, což je mimo jiné skvělá příležitost vidět všechny možné modely v bezpočtu situací a v rukách různých typů uživatelů. Je to zkrátka napínavé. (Pro vyrovnanost dodejme, že nově dělám i kurzy focení pro mobily s Androidem).

Ale stejně pevně jsem rozkročený ve světě Androidů – bezpočet let testuji špičkové (ale občas i levnější) modely ze světa Androidů, tedy snad nebude znít namyšleně, že opravdu vím velmi dobře, o čem mluvím. Ano, právě ve světě Androidů se dějí fantastické věci, z nichž se mi občas tají dech.

To klíčové, v čem jsou iPhony stále více či méně napřed, je spolehlivost a zpracování obrazu. Což zní nudně, ale v praxi to znamená, že Apple patří k naprosté špičce v tom, co je klíčové pro většinu jeho zákazníků. Prostě dává lidem velmi dobré výsledky ve všech myslitelných situacích: od portrétů po noční focení. Zkrátka budou velmi spokojeni s tím, co jim přistane v galerii a co mohou sdílet na Instagram nebo poslat kamarádům po večírku.

Jinými slovy: pokud vyšlete normální uživatele na prázdninový víkend, při běžném rodinném focení to prostě dopadne skvěle, portréty budou vyvážené, krajiny budou vypadat věrohodně, barvy budou zářit, ale vcelku věrohodně. A hlavně: výsledky budou neuvěřitelně vyrovnané, špatných fotek nebude moc.

Tedy, což je vlastně hlavní (a svým způsobem jediný) argument pro iPhony: v normálním a nepříliš náročném nasazení budou výsledky v celkovém součtu prostě skvělé, a to zejména pro nenáročné uživatele, kteří toho nechtějí moc řešit. Chtějí cvakat a mít dobré výsledky, a to ve fotkách, ale i ve videu. To bývá někdy trochu opomíjené, ale patří obecně k nejsilnějším zbraním iPhonů.

Což nás dostává ke klíčové definici iPhonů: je to volba pro náročné a zároveň nenáročné uživatele. Což zní nějak podivně, ale opravdu to dává smysl: kdo chce ve vší počestnosti cvakat a mít více méně stále skvělé obrázky i video, iPhone právě toto umí nabídnout dokonale – je to tedy mobil pro náročné uživatele.

Zároveň to ale musejí být uživatelé nenároční ve fotografickém smyslu – nechtít nic speciálního, jako je zoomování, proměnlivou clonu nebo širší nabídku kvalitních objektivů.

A právě tohle 100% platí pro iPhone 15 Pro – je to skvělý stroj pro nenáročné focení.

Co mě na iPhonech štve – nic náročnějšího po nich nemůžeme chtít

Existuje chvíle, kdy majitel iPhonu v zásadě může pouze mlčet: to když mu začne majitel Androidu vyjmenovávat, co vše vlajkové lodi všech ostatních značek dokáží, a on se svým miláčkem za 40 000 Kč ne.

Hádat se nemá smysl ani o iPhonu 15 Pro – při srovnání parametrů se špičkou fotomobilů od Samsungu, Xiaomi (a dalších) nemá iPhone šanci. Chybí třeba možnost opravdu slušně zoomovat (viz např. recenze Samsungu Galaxy S24 Ultra), nemluvě o proměnlivé cloně, skvělých objektivech a tzv. jednopalcovém snímači (viz např. recenze Xiaomi 14 Ultra).

A není to jen, rychle dodejme, papírové srovnání parametrů, ale něco, co na první pohled zahlédnete při běžném provozu – zkrátka, v mnoha situacích prostě nemá iPhone šanci špičkovým Androidům konkurovat.

Znovu se tak dostáváme k tomu podstatnému: kdo čeká nějaké speciální výkony, s iPhonem může být zklamán. Zkrátka: iPhone je na jiné lodi než mobily cílící na fotografy, kteří tuší, proč chtít u mobilu proměnlivou clonu a budou zkoumat, do jaké hodnoty ISO bude možné brzdit pohyb psa rozmazaného v dešti. Běžný smrtelník toto neřeší, tedy nejspíš zklamán nebude.

A jedna podstatná zajímavost: původně jsem nyní chtěl napsat něco ve smyslu, že rozdíl mezi “skvělým digitálním zpracováním na straně iPhonů” a “futuristickými funkcemi konkurence” nyní dramaticky stoupá.

Jenže rozdíl nejspíš moc nestoupá – poznám to sám na svých článcích. Tak například v roce 2019 jsem dospěl k závěru, že iPhone 11 Pro mě zklamal, Applu ve focení ujíždí vlak (recenze). Tedy úplně stejně se naštvu u úplně každého mého nového iPhonu. Tedy nic nového pod sluncem – k iPhonu to prostě patří, jde si svojí cestou. Což je vlastně sympatické.

Jedna věc přece jen platí: fotografům bude lézt na nervy stále více – a stále více budou zkoumat nové prvky “opravdového” focení, s nimiž pracuje například Xiaomi, Vivo a další. Zda pak utečou od iPhonu? Asi ne… Ale nadávat budou, to ano.

iPhone 15 Pro – fotoaparát

Ač je toto na mé poměry trochu netypická recenze, pojďme se jako obvykle podívat na klíčové parametry fotoaparátu, chyběly by zde.

Hlavní fotoaparát: 48 Mpx, 24mm, ƒ/1.78
Teleobjektiv 3x: 12 Mpx, 77mm, ƒ/2.8
Ultraširokoúhlý: 12 Mpx, 13 mm, ƒ/2.2
Přední kamera: 12 Mpx, 23mm, ƒ/1.9

Video až 4K do 60 fps, případně 30 fps v režimu Film.

Co je tedy podstatné na tomto přehledu? Není tu vlastně nic nečekaného: klíčovou práci obstará hlavní snímač s rozlišením 48 Mpx (podobně jako u předchozí generace). Klíčové jsou zde pak tedy trojnásobný zoom a také ultraširokoúhlý objektiv/snímač, který bývá někdy podceňován, ale v některých situacích se hodí opravdu velmi.

Důležitá poznámka: je v podstatě nemožné ukázat zde reálnou kvalitu fotek z iPhonu. iPhone defaultně fotí do formátu HEIF a pracuje s tzv. HDR, tedy na lepších displejích budou vždy fotky zářivější a hezčí než zde na této stránce – zde jsem je musel převést do “obyčejných” fotek v JPEG. Je to vlastně neřešitelný problém, který se bude jen zhoršovat – fotky z mobilů budou vždy nejhezčí právě tam, kde vznikly a přenést je jinam půjde, ale bude to těžší, než se zdá.

iPhone 15 Pro a fotografování – co se mi líbí

Zpracování obrazu je velmi dobré – tahle věta může znít opravdu nudně, ale je vážně zásadní. Jak jsem už rozebral výše, největší zbraní iPhonu po léta zůstává schopnost výborně zpracovávat obraz. Jinými slovy: nabízet majitelům velmi dobré výsledky, a to v širokém spektru situací. Zkrátka: kdo bude mít iPhone na nepříliš náročné focení, nebude zklamán. Je to pořád ten starý dobrý iPhone, který přece “fotí nejlépe”.

Zpracování scén ve městě a krajině je opravdu vyladěné – tohle navazuje na předchozí bod, ale stojí za vypíchnutí. iPhone opravdu výborně zvládá relativně složitý úkol: jak trefit optimální zpracování obrazu v krajinách a městech. A osobně to považuji za jeden z mála nápadných, ale klíčových výhod: prostě to dopadá velmi dobře: barvy jsou živé, ale ne přehnaně. Stíny jsou trochu vytažené, ale ne moc. Což, opakuji, je softwarově těžší, než se může zdát.

Hlavní snímač odvádí dobrou práci – pochvalu si zaslouží i hlavní snímač, který podobně jako předchozí generace má rozlišení 48 Mpx – přičemž jde nastavit i fotografování do této maximální velikosti (Heif Max), což se někdy hodí, když dává smysl fotit do maximální rozlišení.

Skvělá je práce s rawy (ProRaw) – poněkud opomíjenou, ale hodně cennou funkcí, je práce s rawy, tedy “velkými zdrojovými soubory”. Konkurence to samozřejmě umožňuje též, ale zde je vše zabudováno přímo do aplikace a ovládání/editování je opravdu snadné a přímočaré. (Nutno pustit v nastavení fotoaparátu, v záložce Formát). Jen pozor, jedna fotka z hlavního snímače má pak zhruba 70 MB… Ale pro složitější úpravy to je skvělé.

Tradičně velmi dobrý portrétní mód – i zde platí to, co majitelům iPhonů připadá automatické – portrétní mód je velmi dobře vyladěný, což není vždy pravidlem u konkurence. U té není výjimkou, že jinak skvělý mobil najednou začne příliš “vyhlazovat” tváře, nebo neumí zásadní věc – regulovat stupeň rozmazání nebo vypnutí portrétního efektu (pro jistotu připomeňme, že jde o efekt softwarový).

Celkově jde u iPhonu 15 Pro o tradiční iPhonový “nenápadný, přesto viditelný” posun oproti generaci předchozí. Není velký, ale cítit je. A stejně tak platí, že posun o generace dvě už je poznat poměrně zásadně (byť ne vždy to je změna k lepšímu, což se týká například parametrů objektivů, viz dále).

iPhone 15 Pro a fotografování – na co pozor

Nechtějte nic náročného a speciálního – jak jsem již zmínil v předchozích odstavcích, spektrum fotografických možností je zkrátka poměrně omezené – což je pro mě hlavním limitem iPhonů včetně iPhonu 15 Pro. Standardní situace zvládá skvěle, ale neumí moc vystoupit z bezpečné zóny: stačí trochu zazoomovat, a už jde kvalita prudce dolů. Stačí trochu zvednou ISO (v aplikaci), a kvalita jde dolů, stačí, aby se trochu zhoršilo světlo, a kvalita jde dolů. Tedy, iPhone majitele brzy naučí držet se této bezpečné zóny – a nechtít moc.

Hodil by se alespoň trochu delší zoom – u vlajkových lodí konkurence už je standardem pěti až desetinásobný optický zoom plus velmi dobře funkční zoom digitální, kdy je možno velmi slušné fotky pořizovat až třeba do dvacetinásobného přiblížení. To zde nepřipadá v úvahu, což je prostě místo opravdu extrémně otravné.

Konkurence pomalu a jistě zvyšuje náskok ve funkcích, které zajímají fotografy. Mezi špičkou fotomobilů přibývá konkurence, která nabízí fotografům stále podobnější věci tomu, na co jsou zvyklí z “pořádných” foťáků – větší fyzickou velikost snímače, práci s hloubkou ostrosti (optickou, nikoliv softwarovou jako u portrétního módu). Je to proces relativně pomalý, ale například jednopalcové snímače opravdu přinesly skokové zlepšení kvality výstupu, který je viditelně lepší než u iPhonů.

Poměrně kontroverzní je z hlediska focení iPhone 15 Pro Max, tomu je opravdu dobré se vyhnout, pokud máte trochu větší fotografické ambice. Má sice pětinásobný zoom, který se v některých situacích hodí, ale zcela absurdně nemá zoom trojnásobný, tedy klíčový objektiv zejména pro focení portrétů. Viz podrobnější článek Proč jako fotograf nechci iPhone 15 Pro Max, ale jen “obyčejné” Pro.

Zhoršil se klíčový parametr hlavního objektivu – tohle je změna nenápadná, ale pro zkušenější fotografy relativně bolestná: na rozdíl třeba od iPhonu 13 Pro je zde výrazně menší minimální vzdálenost pro zaostření. Jinými slovy: poměrně složitě se fotí fotky typu sklenice s vínem stojí na stole a za ní jsou hory. Mobil nedovolí jít moc blízko ke sklenici, což je poměrně zásadní omezení (ano, jde zapnout makro, ale to zlikviduje rozmazané pozadí).

Na co ještě u iPhonu 15 Pro pozor? Přehřívá se a výdrž baterie je katastrofální

Píšu zde sice o focení, ale největším zdrojem mírného i většího naštvání z iPhonu 15 Pro jsou věci zcela nefotografické. Tedy: velmi snadno se přehřívá, stačí několik minut fotit portréty, kdy zjevně procesor jede naplno, a teplota rychle stoupá – mobil se opravdu rozpálí. Není to už nyní po půl roce tak vážné, jak na začátku, kdy Apple připustil softwarové chyby, ale pořád to je něco, co prostě není dobře. (Viz též článek iPhone 15 Pro a přehřívání: pozor na portrétní mód).

A zcela nejvíce mě štve výdrž baterie, která je opravdu zcela katastrofální a dle mého nejhorší, ze všech modelů iPhonu, který jsem kdy měl. Ano, v běžném režimu, kdy nebudete moc fotit, moc číst a moc telefonovat, vydrží i celý den. Ale pokud budete fotit hodně intenzivně a ještě si třeba občas pustíte navigaci, mapy, prostě cokoliv energeticky náročného, více než pět šest hodin plného nasazení mobil nevydrží. Což je opravdu pohroma a pokud byste vyrazili třeba na nějaký výlet do hor, bez powerbanky to nepřipadá v úvahu.

Byl jsem z toho rozmrzelý do té míry, že jsem vše konzultoval s podporou Applu, která na dálku provedla diagnostiku. A nic zlého neobjevila. Stejně jsem se ptal u firmy, kde léta nakupuji iPhony i MacBooky (iWant.cz), zda není možné nějak reklamovat. A nebylo. Musel bych si zaplatit diagnostiku, která by však, jak jsem se dozvěděl, nemá moc smysl, protože umí jen to samé, co na dálku Apple. A reklamace by znamenala nechat u nich mobil na několik dní na pozorování, které by však též zjevně nic neobjevilo. Teoreticky by mohlo něco vyřešit reset do továrního nastavení, ale na to jsem zatím neměl odvahu ani čas… A nejsem jediný, kdo je z výdrže baterie zoufalý, stačí se optat jiných majitelů…

Zkrátka: kupte si k mobilu rovnou pořádnou powerbanku a slušnou nabíječku do auta (kombinace Waze, Google maps a Spotify je zvláště smrtící). Ne, opravdu nežertuji.

iPhone 15 Pro – shrnutí ve dvou větách

iPhone 15 Pro navazuje na tradici svých předchůdců: nabízí opravdu skvělé výkony pro nepříliš náročné využití – v rukách těch, kteří chtějí hezky vyfotit rodinnou oslavu, výlet do Říma nebo cyklovýlet kolem Vltavy nadále dá výsledky, s nimiž budou majitelé spokojeni, a to mnohdy více než by byli u konkurence. Na druhou stranu se mezi ním a konkurencí ještě více rozevírají nůžky mezi více “fotografickými” modely, které disponují většími snímači, proměnlivou clonou a lepšími parametry objektivů.

iPhone 15 Pro – další fotografie

Shrnutí recenze:

 

iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro navazuje na tradici svých předchůdců: nabízí opravdu skvělé výkony pro nepříliš náročné využití. Na druhou stranu se mezi ním a konkurencí ještě více rozevírají nůžky mezi více “fotografickými” modely, které disponují většími snímači, proměnlivou clonou a lepšími parametry objektivů.

Pros

  • tradičně skvělé zpracování obrazu
  • velmi dobrý portrétní mód
  • celkově velmi vyrovnané výkony v různých situacích

Cons

  • katastrofální výdrž baterie
  • konkurence nabízí lepší parametry pro některé situace (zoomování)
  • poměr cena výkon je dosti bídný

RELATED ARTICLES