Pondělí, 1 července, 2024
Google search engine
DomůElektronikaFoto - videoAnketa: Jaké trendy ve focení vás baví sledovat? Odpovídá 15 expertů -

Anketa: Jaké trendy ve focení vás baví sledovat? Odpovídá 15 expertů –

728x90

Jaké trendy ve světě fotografování je nyní napínavé sledovat? Na to jsem se zeptal různorodé skupiny odborníků: fotografů, expertů na fotografickou techniku, galeristů….

Jedna anketa, mnoho úhlů pohledu

Co je toto za článek? Už dlouho jsem si říkal, jak zajímavé by bylo položit jednou za čas nějakou jednoduchou otázku skupině odborníků: protože svět focení je neobyčejně pestrý. A přesně takové jsou i odpovědi mých respondentů – kterým opravdu upřímně děkuji, že mi odpovídali v e-mailech, chatech i telefonátech.

Otázka byla jednoduchá: Jaké téma, problém, fenomén tě/Vás v současnosti nejvíc baví sledovat ve světě focení (foťáků, fotografů, mobilů, čehokoliv fotografického)?

A stejně prostá byla i prosba o odpověď: “Stačí jedna věta, ale když jich bude víc, nevadí.” A tak to i dopadlo – a podstatné je, že jde o opravdu inspirativní a napínavé čtení… Tedy ještě jednou díky všem!

Jan Šibík: Úžasné autofokusy, strašlivá umělá inteligence

Nejdřív ti řeknu, co za trend mě opravdu sledovat nebaví – a to je umělá inteligence. Na to vše spíš koukám s velkými obavami – už jsem si na ty fotky vytvořil alergii. Na druhou stranu vidím šanci v tom, že tradiční fotoreportáž bude mít najednou větší cenu, ale ta záplava fotek vytvořených umělou inteligencí je prostě děsivá. Uvidíme, kam se to vyvine. Ale opravdu se děsím, že vkus diváků bude na straně AI. A to, co mně se hnusí, se stane pro mnoho lidí akceptovatelným nebo dokonce zajímavým.

S nadšením ale například sleduji, jak neuvěřitelně se zlepšují autofokusy fotoaparátů, které bez problémů dokáží vyfotit letícího ptáka, letícího motýla. A vznikají úžasné snímky, které dříve vzniknout nemohly, protože to technika prostě nedovolila. Ale ani třeba lidské oko nebylo schopné zaostřit letícího motýla. Těch fotek je nyní moc a vizuálně jsou skvělé. Fotografové jsou za ně chváleni, ale nikdo z nich už nenapíše, že to je díky technice, ne tolik díky práci fotografa. A to mě také baví sledovat.

Jan Šibík je známý reportážní fotograf mnohokrát oceněný v soutěžích Czech Press Photo i World Press Photos. Jansibik.cz

Veronika Souralová: Mění se očekávání, co znamená kvalitní fotografie přírody

Samozřejmě mě jako dnes každého zajímá, jaký má vliv umělá inteligence na budoucnost fotografie. To je pro naši činnost to základní.

Osobně mě zajímají trendy v makrofotografii, protože se k ní nyní sama intenzivně vracím a chci mít dobré výsledky. A opravdu se tam dějí zajímavé věci, vidím to i v soutěži Czech Nature Photo: už nejsou tak úspěšné fotky, které zobrazují živočicha jako takového, ale vždy tam musí být ještě něco navíc.
Když budu obecně mluvit o fotografování přírody, tak nejvíce trendy jsou fotky zvířat zachycené v jejich přirozením prostředí. Což odpovídá i našemu cíli, kdy chceme veřejnost motivovat k ochraně přírody a zdůrazňovat, že ochrana zvířat má smysl, pokud se zachráněné druhy mají kam vracet. A i v soutěžích jim dávají porotci velkou váhu. Dříve stačilo vyfotit dobře zvíře, to už dnes ale nikoho nepřekvapí – s příchodem všech těch skvělých přírodovědných pořadů lidé „už všechno viděli“ a chtějí víc.

Veronika Souralová je fotografka, kurátorka a ředitelka společnosti Czech Photo, která pořádá mimo jiné Czech Press Photo a Czech Nature Photo. CzechPhoto.org

Petr Brukner: Nejraději mám focení života, s mobilem se neumím sžít

Mám rád ulici – to, co se fotí na ulici. Ono už se to asi nedělá tolik, jako dřív. Mám hrozně rád chodit Žižkovem, nebo teď jsem si oblíbil Karlín. Chci tam mít lidi, neumím fotit architekturu, přírodu, ateliérovou fotku – to už vůbec ne. Mám rád lidi v životě, životě kolem sebe, dříve se tomu říkalo reportáž, viď? Taky jsem se pokoušel fotit různá zátišíčka, lavičky, a tak. Ale raději mám focení života.

Musím říct, že se neumím úplně sžít s focením mobilem. Je to takový fenomén, který – a možná to řeknu přehnaně – prostě to tu fotku degraduje. Hodně fotek vzniká bez toho, aby nad nimi někdo přemýšlel. Lidé jen namíří telefon a je to. A nejhorší jsou selfíčka, to já vidím v divadle, pořád slyším “pojďte se se mnou vyfotit”. A já jim vždy říkám, ale nedávejte to na ten Facebook! Ale vím, že to tam bude dříve, než to dořeknu. To mě prostě nebaví. Já ani chytrý telefon nemám. Můj vnuk ano, fotí to výborně, ale já prostě rád používám fotoaparát.

Petr Brukner je známý především jako legendární herec Divadla Járy Cimrmana, méně známá je jeho role nadšeného fotografa. Nedávno vydal knihu Petr Brukner – FOTOGRAFIE. Rozhovor o jeho fotografiích najdete zde.

Pavel Scheufler: Pokrok ve světě fotografování se bude zrychlovat

Obecně jsem techoptimista, čili sleduji s obzvláštním zaujetím pokrok AI a její možné dopady na další směřování fotografie. Soudím, že v brzké době digitál například prokreslí noční snímky z ruky, rozvine se technologie vrstveného ostření přímo ve fotoaparátu. Jestliže souběhem více věcí nedojde k nukleárnímu konfliktu, bude se také pokrok ve světě fotografování zrychlovat.

Jednou přijde možnost, že myšlenkou a pohledem vznikne záznam obrazu :). AI umožní v brzké době lépe studovat a pochopit nejrůznější návody a příručky, které příslušná AI za několik vteřin přečte a následně se s ní budeme moci bavit o obsahu příruček. Pravé fotky se budou označovat jako pravé, aby se odlišily od těch v AI. Některé specializace fotografů budou zbytečné. Ale stále bude platit, že fotografie není jen o technice, ale o vidění a cítění věcí a souvislostí. Někomu daly sudičky vizuální inteligenci od narození, někdo ji musí pílí a prostředím rozvíjet, pak je k tomu náramně vhodný „fotoguru“.

Pavel Scheufler je historik fotografie, fotograf a autor mnoha knih – a legenda české fotografie. Scheufler.cz

Michael Hanke: Dokumentární fotografie umí ukázat, kde je svět ještě v pořádku

Domnívám se, že v dnešní době, zmítané válkami, krizemi a zvýšenou mírou osobní podrážděnosti a vzájemné netolerance, je více než kdy dříve potřeba prostřednictvím poctivé dokumentární fotografie ukazovat, že na Zemi existují místa, kde je svět stále ještě v pořádku. A to jsou témata, která já osobně ve světě fotografie v současné době vyhledávám nejvíce.

Michael Hanke je fotograf, jehož černobílé snímky byly dvakrát oceněny v soutěži World Press Photo. michaelhanke.photography

Nadia Rovderová: Je fascinující sledovat proměny fotografie

Je fascinující sledovat proměnu fotografování v přímém přenosu – v mém případě od vyvolávání fotografií v temné komoře v 80. letech minulého století až po snímání vysoce kvalitních snímků mobilem dnes. Fotografie jako médium vznikla před bezmála 200 lety. Za první fotografii je považován snímek, pohled z okna, který pořídil francouzský vynálezce Joseph Nicéphore Niépce v roce 1825 na vyleštěnou cínovou desku pokrytou petrolejovým roztokem asfaltu a exponoval jí osm hodin za slunného dne.

Raketový rozvoj v posledních desetiletích a všeobecná dostupnost udělali z fotografie komunikační jazyk srovnatelný s písmem, či mluveným slovem. Vznik umělé inteligence zároveň umožnil fotografiím jednoduše zkreslovat, či přímo lhát. Zároveň možnost cokoliv kdykoliv kýmkoliv fotograficky zdokumentovat pomáhá k nalezení pravdy. Lidstvo dostalo do rukou další fenomenální způsob jak si vyměnit informace. A podobně jako vynález knihtisku to má a bude mít obrovský vliv na další fungování společnosti.

Nadia Rovderová je fotografka a majitelka galerie Artinbox na Praze 1. Artinbox.cz

Pavel Šerý: Fotografové už chápou, na čem opravdu záleží

Baví mě sledovat, jak posledních pětadvacet let digitalizace fotografie potvrdilo, že počet pixelů, followerů a snímků v sekundě ještě nedělá opravdu dobrého fotografa.

Poctou pro výrobce pak je, když opravdu dobrý fotograf upřímně ocení pětadvacet let digitalizace fotografie.

Pavel Šerý je produktový specialista firmy Canon a respektovaným odborníkem na vše, co se týká fotografování. Canon.cz

Filip Barták: Baví mě sledovat posun ve snímačích

Asi nejvíc mě nyní baví sledovat posun ve snímačích, například odstraňování závěrky a řešení tohoto mechanicky nemechanického problému. Jsem technický specialista, proto mě baví tyhle technické věci. To, že se postupně zbavíme mechanické závěrky a nahradíme ji čistě elektronickým systémem, to je prostě úžasné. Zatím to je u Nikonu Z8 a Z9. Do budoucna se se závěrkou s největší pravděpodobností nepočítá. A proto mě baví zjišťovat, co všechno to umí. A nemám mimochodem rád, když se mě někdo ptá, kdo je v tom nejlepší – každá značka je nejlepší v něčem, ale žádná není nejlepší ve všem.

Filip Barták je technický specialista Nikonu. Youtube.com/nikoncz

Martin Wágner: Nové technologie zachraňují staré fotopoklady

V posledních pár let ležím v negativech, které jsem někde dostal nebo koupil a které v poslední době digitalizuji a určité malé promile procenta zveřejňuji na Facebooku. Fascinuje mě proto fenomén získávání informací k pro mne neznámým fotografiím buď cestou komentářů od uživatelů facebookové skupiny nebo funkce rozpoznávání obsahu na fotografii. Ta je, myslím, zatím jen velmi omezená, ale doufám že se tímto směrem bude technologie dál vyvíjet a že v budoucnu nám některé programy dokážou udělat trošku pořádek v našich archivech. Nebo aspoň popsat, co v jaké složce je na základě obsahu fotografií.

Martin Wágner je fotograf, který před lety založit unikátní projekt Negativy z popelnice, v němž zachraňuje staré fotky a, jak říká, dává jim nový život. FB: Negativy z popelnice.

Marcel Konečný: Budoucnost je v nedokonalosti a autenticitě

Co mě teď baví sledovat ve světě focení? No přiznám se, že s příchodem umělé inteligence to začíná být zajímavé. Vzhledem k tomu, že fotografii vyučuji, vidím u mladých studentů tendence si vše ulehčovat. Vždy jsem byl příznivcem fotografií, které nejsou editovány do té míry, aby nezměnily obsah. Rád si prohlédnu i fotografie, které vznikly kombinovanou technikou grafiky a fotky, ale nejvyšší hodnotu pro mě mají „čisté“ fotografie, které vznikají bez zásahu do obsahu a ukazují pouze fotografův pohled na reálný svět.

V naší X-foto gallery se snažíme ukázat práce fotografů, které přinášejí nové pohledy na fotografickou tvorbu a často pořádáme i přednášky na toto téma. Ačkoliv se mnoho fotografů v diskusích domnívá, že fotografie vytvořené AI nikdy nedosáhnou kvality těch „lidských“, já osobně si myslím, že se mýlí. Technická kvalita a preciznost snímků od AI se bude zlepšovat mnohem rychleji než si myslíme a brzy bude lepší, než u nejlépe technicky vybavených fotografů.

Myslím si, že budoucnost fotografie je v té nedokonalé autenticitě. A tady jsme se dostali k jádru pudla, protože i když AI snímky mohou být technicky perfektní, chybí jim ta lidská stránka – ten „lidský dotek“, který dělá fotografii opravdu živou. Je třeba vyřešit, jak definovat reálné fotografie, tak aby divák věděl, že se dívá na realitu, pokud ji chce vidět a měl k těm fotkám a autorům důvěru. Možná by pomohly nějaké ty „trademarky“ pro fotky, které by je rozlišovaly. Třeba bychom měli zavést kategorie jako A) fotografie, která nemá změněný obsah, a B) fotografie, která je vytvořena zcela díky AI. Mezi A a B je spousta variant , ale to už asi bude předmětem dalších diskusí.

Marcel Konečný je fotograf a legenda mezi fotografy používající foťáky značky Fujfilm, které prodává v kamenném obchodě na Praze 1, známém e-shopu Fujifoto.cz / XFoto.cz.

Michal Prouza: HDR začíná dobývat svět

Co je nyní napínavé sledovat? Jednoznačně HDR – strávili jsme s ním skoro rok implementace do Zoner Photo Studia X. Sekundárně ale vidíme, že HDR obsah proplouvá na všechny trendy obsahové platformy – Instagramy, Youtube, Netflix a další.

Michal Prouza je ředitel softwarové divize firmy Zoner, tedy klíčový muž pro legendární program na úpravu fotek. www.zoner.cz

Rudolf Stáhlich: Mám radost ze starých desek a návratu analogu

Možná je to věkem, vlastně určitě… Stále více a nejraději večer si pouštím „živáky“, tedy záznamy dávných koncertů mých oblíbených kapel a interpretů z padesátých, šedesátých a sedmdesátých let minulého století ze starých desek na starém gramofonu a vymýšlím u toho nové články o analogové fotografii, jejíž aktuální návrat rád sleduji nejen v našem časopise FotoVideo. Pokud se obliba focení na film rozjede stejně, jako se v posledních letech zvedla vlna zájmu o klasické gramofonové desky, tak potěš Pán Bůh, to budou mít u Škodů co dělat. Ona mi ta klasicky zrnitá černobílá fotka nějak k těm černým kotoučům společnosti Tamla Motown docela pasuje. Ale to bude fakt tím věkem..

Rudolf Stáhlich je šéfredaktor časopisu FotoVideo. www.ifotovideo.cz

Petr Řežábek: Jak proměnit moře fotek do trvalejších produktů

Kategorie fotek se dnes velmi dynamicky rozvíjí, všichni máme v kapse tisíce „nacvakaných“ fotek. Co mě na kategorii zajímá, je, jak s fotkami lidé dále pracují. A jak zajistí, že jim přináší dlouhodobou radost. Produkty, které si dnes z vaší fotografie můžete vyrobit, je nespočet. A je zajímavé sledovat moderní nástroje, které lidem pomohou s vytvořením kvalitního produktu, který by danou emoci ještě více podpořil. Ve stručnosti, jak vybrat správnou fotografii, jak ji upravit třeba pro tisk na rámovanou akrylovou desku, kterou si pak mohu pověsit třeba do ložnice.

Petr Řežábek je ředitel společnosti CEWE, kam patří i síť prodejen Fotolab.cz

Eliška Čeřovská: Zajímají nás i fotoaparáty pro běžné použití

U předních výrobců fotoaparátů je patrná prioritní orientace na modely z řady profesionálního vybavení. Nicméně my se snažíme zaměřovat i na produkty, které nejsou zařazeny mezi TOP profesionální třídu, ale spíše na běžné používání, které si vybírají zejména poloprofesionálové a nadšení amatéři. Takové výrobky možná nejsou vrcholem v nabídce jednotlivých výrobců, ale přitahují pozornost a jsou skutečně využívány širokým spektrem uživatelů.

Eliška Čeřovská je tisková mluvčí společnosti Alza.cz. Alza.cz

David Neff: Konečně si můžu koupit ty krásný foťáky…

Kupuju si starý japonský zrcadlovky na film, všechno, po čem jsem toužil, snil a za komoušů si mohl prohlížet jen v časopisech, ktery navíc někdo propašoval ze Západu.

David Neff je fotograf, který v posledních desetiletích fotografoval většinu zlomových okamžiků: od válek na Balkáně, přes Afghánistán po Ukrajinu. Nyní pracuje jako šéf fotografů a videa na webu Novinky.cz.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Anketa: Jaké trendy ve focení vás baví sledovat? Odpovídá 15 expertů –

728x90

Jaké trendy ve světě fotografování je nyní napínavé sledovat? Na to jsem se zeptal různorodé skupiny odborníků: fotografů, expertů na fotografickou techniku, galeristů….

Jedna anketa, mnoho úhlů pohledu

Co je toto za článek? Už dlouho jsem si říkal, jak zajímavé by bylo položit jednou za čas nějakou jednoduchou otázku skupině odborníků: protože svět focení je neobyčejně pestrý. A přesně takové jsou i odpovědi mých respondentů – kterým opravdu upřímně děkuji, že mi odpovídali v e-mailech, chatech i telefonátech.

Otázka byla jednoduchá: Jaké téma, problém, fenomén tě/Vás v současnosti nejvíc baví sledovat ve světě focení (foťáků, fotografů, mobilů, čehokoliv fotografického)?

A stejně prostá byla i prosba o odpověď: “Stačí jedna věta, ale když jich bude víc, nevadí.” A tak to i dopadlo – a podstatné je, že jde o opravdu inspirativní a napínavé čtení… Tedy ještě jednou díky všem!

Jan Šibík: Úžasné autofokusy, strašlivá umělá inteligence

Nejdřív ti řeknu, co za trend mě opravdu sledovat nebaví – a to je umělá inteligence. Na to vše spíš koukám s velkými obavami – už jsem si na ty fotky vytvořil alergii. Na druhou stranu vidím šanci v tom, že tradiční fotoreportáž bude mít najednou větší cenu, ale ta záplava fotek vytvořených umělou inteligencí je prostě děsivá. Uvidíme, kam se to vyvine. Ale opravdu se děsím, že vkus diváků bude na straně AI. A to, co mně se hnusí, se stane pro mnoho lidí akceptovatelným nebo dokonce zajímavým.

S nadšením ale například sleduji, jak neuvěřitelně se zlepšují autofokusy fotoaparátů, které bez problémů dokáží vyfotit letícího ptáka, letícího motýla. A vznikají úžasné snímky, které dříve vzniknout nemohly, protože to technika prostě nedovolila. Ale ani třeba lidské oko nebylo schopné zaostřit letícího motýla. Těch fotek je nyní moc a vizuálně jsou skvělé. Fotografové jsou za ně chváleni, ale nikdo z nich už nenapíše, že to je díky technice, ne tolik díky práci fotografa. A to mě také baví sledovat.

Jan Šibík je známý reportážní fotograf mnohokrát oceněný v soutěžích Czech Press Photo i World Press Photos. Jansibik.cz

Veronika Souralová: Mění se očekávání, co znamená kvalitní fotografie přírody

Samozřejmě mě jako dnes každého zajímá, jaký má vliv umělá inteligence na budoucnost fotografie. To je pro naši činnost to základní.

Osobně mě zajímají trendy v makrofotografii, protože se k ní nyní sama intenzivně vracím a chci mít dobré výsledky. A opravdu se tam dějí zajímavé věci, vidím to i v soutěži Czech Nature Photo: už nejsou tak úspěšné fotky, které zobrazují živočicha jako takového, ale vždy tam musí být ještě něco navíc.
Když budu obecně mluvit o fotografování přírody, tak nejvíce trendy jsou fotky zvířat zachycené v jejich přirozením prostředí. Což odpovídá i našemu cíli, kdy chceme veřejnost motivovat k ochraně přírody a zdůrazňovat, že ochrana zvířat má smysl, pokud se zachráněné druhy mají kam vracet. A i v soutěžích jim dávají porotci velkou váhu. Dříve stačilo vyfotit dobře zvíře, to už dnes ale nikoho nepřekvapí – s příchodem všech těch skvělých přírodovědných pořadů lidé „už všechno viděli“ a chtějí víc.

Veronika Souralová je fotografka, kurátorka a ředitelka společnosti Czech Photo, která pořádá mimo jiné Czech Press Photo a Czech Nature Photo. CzechPhoto.org

Petr Brukner: Nejraději mám focení života, s mobilem se neumím sžít

Mám rád ulici – to, co se fotí na ulici. Ono už se to asi nedělá tolik, jako dřív. Mám hrozně rád chodit Žižkovem, nebo teď jsem si oblíbil Karlín. Chci tam mít lidi, neumím fotit architekturu, přírodu, ateliérovou fotku – to už vůbec ne. Mám rád lidi v životě, životě kolem sebe, dříve se tomu říkalo reportáž, viď? Taky jsem se pokoušel fotit různá zátišíčka, lavičky, a tak. Ale raději mám focení života.

Musím říct, že se neumím úplně sžít s focením mobilem. Je to takový fenomén, který – a možná to řeknu přehnaně – prostě to tu fotku degraduje. Hodně fotek vzniká bez toho, aby nad nimi někdo přemýšlel. Lidé jen namíří telefon a je to. A nejhorší jsou selfíčka, to já vidím v divadle, pořád slyším “pojďte se se mnou vyfotit”. A já jim vždy říkám, ale nedávejte to na ten Facebook! Ale vím, že to tam bude dříve, než to dořeknu. To mě prostě nebaví. Já ani chytrý telefon nemám. Můj vnuk ano, fotí to výborně, ale já prostě rád používám fotoaparát.

Petr Brukner je známý především jako legendární herec Divadla Járy Cimrmana, méně známá je jeho role nadšeného fotografa. Nedávno vydal knihu Petr Brukner – FOTOGRAFIE. Rozhovor o jeho fotografiích najdete zde.

Pavel Scheufler: Pokrok ve světě fotografování se bude zrychlovat

Obecně jsem techoptimista, čili sleduji s obzvláštním zaujetím pokrok AI a její možné dopady na další směřování fotografie. Soudím, že v brzké době digitál například prokreslí noční snímky z ruky, rozvine se technologie vrstveného ostření přímo ve fotoaparátu. Jestliže souběhem více věcí nedojde k nukleárnímu konfliktu, bude se také pokrok ve světě fotografování zrychlovat.

Jednou přijde možnost, že myšlenkou a pohledem vznikne záznam obrazu :). AI umožní v brzké době lépe studovat a pochopit nejrůznější návody a příručky, které příslušná AI za několik vteřin přečte a následně se s ní budeme moci bavit o obsahu příruček. Pravé fotky se budou označovat jako pravé, aby se odlišily od těch v AI. Některé specializace fotografů budou zbytečné. Ale stále bude platit, že fotografie není jen o technice, ale o vidění a cítění věcí a souvislostí. Někomu daly sudičky vizuální inteligenci od narození, někdo ji musí pílí a prostředím rozvíjet, pak je k tomu náramně vhodný „fotoguru“.

Pavel Scheufler je historik fotografie, fotograf a autor mnoha knih – a legenda české fotografie. Scheufler.cz

Michael Hanke: Dokumentární fotografie umí ukázat, kde je svět ještě v pořádku

Domnívám se, že v dnešní době, zmítané válkami, krizemi a zvýšenou mírou osobní podrážděnosti a vzájemné netolerance, je více než kdy dříve potřeba prostřednictvím poctivé dokumentární fotografie ukazovat, že na Zemi existují místa, kde je svět stále ještě v pořádku. A to jsou témata, která já osobně ve světě fotografie v současné době vyhledávám nejvíce.

Michael Hanke je fotograf, jehož černobílé snímky byly dvakrát oceněny v soutěži World Press Photo. michaelhanke.photography

Nadia Rovderová: Je fascinující sledovat proměny fotografie

Je fascinující sledovat proměnu fotografování v přímém přenosu – v mém případě od vyvolávání fotografií v temné komoře v 80. letech minulého století až po snímání vysoce kvalitních snímků mobilem dnes. Fotografie jako médium vznikla před bezmála 200 lety. Za první fotografii je považován snímek, pohled z okna, který pořídil francouzský vynálezce Joseph Nicéphore Niépce v roce 1825 na vyleštěnou cínovou desku pokrytou petrolejovým roztokem asfaltu a exponoval jí osm hodin za slunného dne.

Raketový rozvoj v posledních desetiletích a všeobecná dostupnost udělali z fotografie komunikační jazyk srovnatelný s písmem, či mluveným slovem. Vznik umělé inteligence zároveň umožnil fotografiím jednoduše zkreslovat, či přímo lhát. Zároveň možnost cokoliv kdykoliv kýmkoliv fotograficky zdokumentovat pomáhá k nalezení pravdy. Lidstvo dostalo do rukou další fenomenální způsob jak si vyměnit informace. A podobně jako vynález knihtisku to má a bude mít obrovský vliv na další fungování společnosti.

Nadia Rovderová je fotografka a majitelka galerie Artinbox na Praze 1. Artinbox.cz

Pavel Šerý: Fotografové už chápou, na čem opravdu záleží

Baví mě sledovat, jak posledních pětadvacet let digitalizace fotografie potvrdilo, že počet pixelů, followerů a snímků v sekundě ještě nedělá opravdu dobrého fotografa.

Poctou pro výrobce pak je, když opravdu dobrý fotograf upřímně ocení pětadvacet let digitalizace fotografie.

Pavel Šerý je produktový specialista firmy Canon a respektovaným odborníkem na vše, co se týká fotografování. Canon.cz

Filip Barták: Baví mě sledovat posun ve snímačích

Asi nejvíc mě nyní baví sledovat posun ve snímačích, například odstraňování závěrky a řešení tohoto mechanicky nemechanického problému. Jsem technický specialista, proto mě baví tyhle technické věci. To, že se postupně zbavíme mechanické závěrky a nahradíme ji čistě elektronickým systémem, to je prostě úžasné. Zatím to je u Nikonu Z8 a Z9. Do budoucna se se závěrkou s největší pravděpodobností nepočítá. A proto mě baví zjišťovat, co všechno to umí. A nemám mimochodem rád, když se mě někdo ptá, kdo je v tom nejlepší – každá značka je nejlepší v něčem, ale žádná není nejlepší ve všem.

Filip Barták je technický specialista Nikonu. Youtube.com/nikoncz

Martin Wágner: Nové technologie zachraňují staré fotopoklady

V posledních pár let ležím v negativech, které jsem někde dostal nebo koupil a které v poslední době digitalizuji a určité malé promile procenta zveřejňuji na Facebooku. Fascinuje mě proto fenomén získávání informací k pro mne neznámým fotografiím buď cestou komentářů od uživatelů facebookové skupiny nebo funkce rozpoznávání obsahu na fotografii. Ta je, myslím, zatím jen velmi omezená, ale doufám že se tímto směrem bude technologie dál vyvíjet a že v budoucnu nám některé programy dokážou udělat trošku pořádek v našich archivech. Nebo aspoň popsat, co v jaké složce je na základě obsahu fotografií.

Martin Wágner je fotograf, který před lety založit unikátní projekt Negativy z popelnice, v němž zachraňuje staré fotky a, jak říká, dává jim nový život. FB: Negativy z popelnice.

Marcel Konečný: Budoucnost je v nedokonalosti a autenticitě

Co mě teď baví sledovat ve světě focení? No přiznám se, že s příchodem umělé inteligence to začíná být zajímavé. Vzhledem k tomu, že fotografii vyučuji, vidím u mladých studentů tendence si vše ulehčovat. Vždy jsem byl příznivcem fotografií, které nejsou editovány do té míry, aby nezměnily obsah. Rád si prohlédnu i fotografie, které vznikly kombinovanou technikou grafiky a fotky, ale nejvyšší hodnotu pro mě mají „čisté“ fotografie, které vznikají bez zásahu do obsahu a ukazují pouze fotografův pohled na reálný svět.

V naší X-foto gallery se snažíme ukázat práce fotografů, které přinášejí nové pohledy na fotografickou tvorbu a často pořádáme i přednášky na toto téma. Ačkoliv se mnoho fotografů v diskusích domnívá, že fotografie vytvořené AI nikdy nedosáhnou kvality těch „lidských“, já osobně si myslím, že se mýlí. Technická kvalita a preciznost snímků od AI se bude zlepšovat mnohem rychleji než si myslíme a brzy bude lepší, než u nejlépe technicky vybavených fotografů.

Myslím si, že budoucnost fotografie je v té nedokonalé autenticitě. A tady jsme se dostali k jádru pudla, protože i když AI snímky mohou být technicky perfektní, chybí jim ta lidská stránka – ten „lidský dotek“, který dělá fotografii opravdu živou. Je třeba vyřešit, jak definovat reálné fotografie, tak aby divák věděl, že se dívá na realitu, pokud ji chce vidět a měl k těm fotkám a autorům důvěru. Možná by pomohly nějaké ty „trademarky“ pro fotky, které by je rozlišovaly. Třeba bychom měli zavést kategorie jako A) fotografie, která nemá změněný obsah, a B) fotografie, která je vytvořena zcela díky AI. Mezi A a B je spousta variant , ale to už asi bude předmětem dalších diskusí.

Marcel Konečný je fotograf a legenda mezi fotografy používající foťáky značky Fujfilm, které prodává v kamenném obchodě na Praze 1, známém e-shopu Fujifoto.cz / XFoto.cz.

Michal Prouza: HDR začíná dobývat svět

Co je nyní napínavé sledovat? Jednoznačně HDR – strávili jsme s ním skoro rok implementace do Zoner Photo Studia X. Sekundárně ale vidíme, že HDR obsah proplouvá na všechny trendy obsahové platformy – Instagramy, Youtube, Netflix a další.

Michal Prouza je ředitel softwarové divize firmy Zoner, tedy klíčový muž pro legendární program na úpravu fotek. www.zoner.cz

Rudolf Stáhlich: Mám radost ze starých desek a návratu analogu

Možná je to věkem, vlastně určitě… Stále více a nejraději večer si pouštím „živáky“, tedy záznamy dávných koncertů mých oblíbených kapel a interpretů z padesátých, šedesátých a sedmdesátých let minulého století ze starých desek na starém gramofonu a vymýšlím u toho nové články o analogové fotografii, jejíž aktuální návrat rád sleduji nejen v našem časopise FotoVideo. Pokud se obliba focení na film rozjede stejně, jako se v posledních letech zvedla vlna zájmu o klasické gramofonové desky, tak potěš Pán Bůh, to budou mít u Škodů co dělat. Ona mi ta klasicky zrnitá černobílá fotka nějak k těm černým kotoučům společnosti Tamla Motown docela pasuje. Ale to bude fakt tím věkem..

Rudolf Stáhlich je šéfredaktor časopisu FotoVideo. www.ifotovideo.cz

Petr Řežábek: Jak proměnit moře fotek do trvalejších produktů

Kategorie fotek se dnes velmi dynamicky rozvíjí, všichni máme v kapse tisíce „nacvakaných“ fotek. Co mě na kategorii zajímá, je, jak s fotkami lidé dále pracují. A jak zajistí, že jim přináší dlouhodobou radost. Produkty, které si dnes z vaší fotografie můžete vyrobit, je nespočet. A je zajímavé sledovat moderní nástroje, které lidem pomohou s vytvořením kvalitního produktu, který by danou emoci ještě více podpořil. Ve stručnosti, jak vybrat správnou fotografii, jak ji upravit třeba pro tisk na rámovanou akrylovou desku, kterou si pak mohu pověsit třeba do ložnice.

Petr Řežábek je ředitel společnosti CEWE, kam patří i síť prodejen Fotolab.cz

Eliška Čeřovská: Zajímají nás i fotoaparáty pro běžné použití

U předních výrobců fotoaparátů je patrná prioritní orientace na modely z řady profesionálního vybavení. Nicméně my se snažíme zaměřovat i na produkty, které nejsou zařazeny mezi TOP profesionální třídu, ale spíše na běžné používání, které si vybírají zejména poloprofesionálové a nadšení amatéři. Takové výrobky možná nejsou vrcholem v nabídce jednotlivých výrobců, ale přitahují pozornost a jsou skutečně využívány širokým spektrem uživatelů.

Eliška Čeřovská je tisková mluvčí společnosti Alza.cz. Alza.cz

David Neff: Konečně si můžu koupit ty krásný foťáky…

Kupuju si starý japonský zrcadlovky na film, všechno, po čem jsem toužil, snil a za komoušů si mohl prohlížet jen v časopisech, ktery navíc někdo propašoval ze Západu.

David Neff je fotograf, který v posledních desetiletích fotografoval většinu zlomových okamžiků: od válek na Balkáně, přes Afghánistán po Ukrajinu. Nyní pracuje jako šéf fotografů a videa na webu Novinky.cz.

RELATED ARTICLES