Sobota, 6 července, 2024
Google search engine
DomůEkonomikaKdyž umělec praží kávu. Muzikálový herec Martin Hubeňák založil novou značku

Když umělec praží kávu. Muzikálový herec Martin Hubeňák založil novou značku

728x90

Když jde do nové malé pražírny za rodinným domem, dívají se na něj ze zasněžené pastviny krávy s dlouhými rohy a vedle kokrhá kohout. Není divu, protože Martin Hubeňák žije na vesnici. V Korozlukách u Mostu, kde s manželkou a dvěma dětmi našel před pár lety hezčí domov než v Praze, si 35letý herec splnil další sen. Může se tu ve svém volnu věnovat pražení výběrové kávy.

„Je to voňavá alchymie, která mě strašně baví,“ říká nadšenec, hlavní pražič a zakladatel značky HerecPražíKávu, pod kterou rodinná pražírna své produkty v malých objemech prodává přes vlastní e-shop a s podporou prezentace na sociálních sítích.

Herec byl zvyklý pít obyčejnou kávu. Tu z komoditních směsí, které se dají koupit v pytlíku na každém rohu. Zlom nastal, když mu dal kamarád ochutnat něco jiného. „Řekl, hele, to je výběrová káva, zkus to! A já ji ochutnal a řekl, že to není kafe, protože to nemělo takový ten hořký ocásek. Mělo to ovocně sladkou chuť s náznakem kávy a bylo to super,“ zavzpomínal herec. Od té doby začal s manželkou výběrovou kávu pít a zjišťovat, o čem vlastně je. Pak ho napadlo, že by si jednou v budoucnu mohli otevřít malou pražírnu, v níž by vytvářeli něco svého. A tak začal shánět různé publikace a na internetu sledovat instruktážní videa, aby poznal, jak dobře pražit.

Dva roky se vzdělával, když náhle přišla velká příležitost. Kamarád z obce Kanice u Brna mu nabídl malou pražičku, protože ve svém podniku přecházel na větší stroj. Martin Hubeňák pražičku výhodně koupil a zahájil domácké experimentální pražení pro rodinu a pak i pro kamarády a známé.

Po dvou letech pokusů a vylaďování přešla rodina s úředním souhlasem k drobnému podnikání. Pražírnu mají od loňska na zahradě v zateplené obytné buňce, kterou manželé upravili na dvě menší místnosti. Na plochu dva krát šest metrů se jim vše vešlo – sklad, stroj, stůl, židle, topení a dvoudřezová kuchyňská linka, kde upraženou kávu balí. „Je to tady prťavý, ale pro naše potřeby to úplně stačí,“ řekl herec a hlavní pražič.

Zájem o značku HerecPražíKávu roste

Zájem o značku HerecPražíKávu roste, i když na uživení to není. „Pro nás je to příjemný přivýdělek. I kdybych ale prodal jen kilo měsíčně, tak to budu dělat dál, protože pro mě je zábava,“ svěřil se nadšenec. Za výhodu považuje, že pražírnu mají na svém pozemku, nemusí platit nájem ani zaměstnance a že energetickou spotřebu pokryjí z větší části z vlastního zdroje, ze solárních panelů na střeše rodinného domu.

Nechávají si dovážet ryze výběrovou kávu například od farmářů z Brazílie, Etiopie a Panamy, z jejichž výpěstků se dá po speciálním upražení připravit nápoj zajímavých chuťových tónů, třeba s náznakem sladkých ostružin či s příjemnou kyselinkou jablek. „U výběrové kávy je zajímavé to, že každá je úplně jiná,“ upozornil pražič. Na původu kávy mu hodně záleží. „Jako malá pražírna jsme závislí na importérech, kteří za nás s farmáři jednají, ale i tak přesně víme, z jaké farmy káva pochází, jak ji tam pěstují, jestli dobře platí zaměstnance a jestli nekácí deštné pralesy,“ uvedl herec.

Nabízí i kávu z těžko přístupné oblasti Tolima v Kolumbii. Ta je zbavena kofeinu přírodní metodou Sugarcane Decaf. „Je to chuťově skvělá káva, které říkám večerní, protože si ji dávám večer,“ řekl pražič. Různé druhy kávy z malé pražírny, kde manželé tráví třeba osm hodin týdně, si kupují přes internet jednotlivci, kavárny i kancelářské firmy. Lidem z okolí, kteří tvoří většinu zákazníků, manželé produkty často dovážejí sami bez zásilkové služby.

Zdroj: Deník/Martin Vokurka

Martin Hubeňák teď uvažuje o pořádání vzdělávacích kurzů, aby kafaři nepili nezdravého českého turka. „Já žiju v přesvědčení, že když máte prémiový produkt, tak je škoda si ho pak zkazit doma špatnou přípravou. Takže chceme začít nabízet i kurzy alternativních domácích příprav kávy. My si kávu připravujeme doma na mnoho různých způsobů a zkoumáme je poměrně hodně do hloubky, a tak si myslím, že už jsme nabrali dost zkušeností, abychom je mohli někomu doporučit. Příprava je jednoduchá a nestojí o moc víc peněz. Důležité je, že to kafe chutná prostě líp a že si neničíte zdraví,“ uvedl pražič, který nedávno přednášel o svém koníčku a alternativních typech přípravy kávy v mostecké Kavárně V Duchu při lednovém Svatodušním kávovém dýchanku.

Zdroj: Martin Vokurka

Kromě osvěty má v plánu i pořízení modernější a výkonnější pražičky, která by umožnila další vylepšování procesu pražení kávy. „Byl by to zase další krůček k nalezení jejího svatého grálu,“ usmál se v pražírně herec Martin Hubeňák. Zatím prý vše stíhá, i když učí na teplické konzervatoři, hraje divadlo, zpívá na plesech nebo moderuje. Korozluky si oblíbil. „Je to tady prima a jsme tu spokojeni. Máme super sousedy, vesnice krásně funguje a kulturně žije,“ dodal herec a pražič kávy v jedné osobě.

MgA. Martin Hubeňák
Martin Hubeňák v muzikálu Duch v Městském divadle v Mostě. Zdroj: MDM/T. BrandaZdroj: Se svolením MDM/T. BrandaJe mu 35 let. Pochází z Brna, kde vystudoval muzikálové herectví na Janáčkově akademii múzických umění. Pět let působil v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, kde hrál například detektiva Nicka Cartera v muzikálu Adéla ještě nevečeřela. Od roku 2015 je na volné noze a lze ho vidět například v roli velitele stráže Peška v oceněné inscenaci Noc na Karlštejně, která se odehrává přímo na hradu Karlštejn. V Městském divadle v Mostě ho diváci mohou vidět v roli Sama Wheata v muzikálu Duch, který měl premiéru v prosinci 2022. Mimo divadelní prkna působí jako pedagog jevištní mluvy, muzikálového herectví, jevištního pohybu a interpretace. Jeho manželkou je herečka Zdeňka Hubeňáková, rodačka z Mostu. Se dvěma dětmi žijí v rodinném domě v Korozlukách u Mostu, kde ve volném čase provozují úředně schválenou malou pražírnu s názvem HerecPražíKávu (www.herecprazikavu.cz).

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Když umělec praží kávu. Muzikálový herec Martin Hubeňák založil novou značku

728x90

Když jde do nové malé pražírny za rodinným domem, dívají se na něj ze zasněžené pastviny krávy s dlouhými rohy a vedle kokrhá kohout. Není divu, protože Martin Hubeňák žije na vesnici. V Korozlukách u Mostu, kde s manželkou a dvěma dětmi našel před pár lety hezčí domov než v Praze, si 35letý herec splnil další sen. Může se tu ve svém volnu věnovat pražení výběrové kávy.

„Je to voňavá alchymie, která mě strašně baví,“ říká nadšenec, hlavní pražič a zakladatel značky HerecPražíKávu, pod kterou rodinná pražírna své produkty v malých objemech prodává přes vlastní e-shop a s podporou prezentace na sociálních sítích.

Herec byl zvyklý pít obyčejnou kávu. Tu z komoditních směsí, které se dají koupit v pytlíku na každém rohu. Zlom nastal, když mu dal kamarád ochutnat něco jiného. „Řekl, hele, to je výběrová káva, zkus to! A já ji ochutnal a řekl, že to není kafe, protože to nemělo takový ten hořký ocásek. Mělo to ovocně sladkou chuť s náznakem kávy a bylo to super,“ zavzpomínal herec. Od té doby začal s manželkou výběrovou kávu pít a zjišťovat, o čem vlastně je. Pak ho napadlo, že by si jednou v budoucnu mohli otevřít malou pražírnu, v níž by vytvářeli něco svého. A tak začal shánět různé publikace a na internetu sledovat instruktážní videa, aby poznal, jak dobře pražit.

Dva roky se vzdělával, když náhle přišla velká příležitost. Kamarád z obce Kanice u Brna mu nabídl malou pražičku, protože ve svém podniku přecházel na větší stroj. Martin Hubeňák pražičku výhodně koupil a zahájil domácké experimentální pražení pro rodinu a pak i pro kamarády a známé.

Po dvou letech pokusů a vylaďování přešla rodina s úředním souhlasem k drobnému podnikání. Pražírnu mají od loňska na zahradě v zateplené obytné buňce, kterou manželé upravili na dvě menší místnosti. Na plochu dva krát šest metrů se jim vše vešlo – sklad, stroj, stůl, židle, topení a dvoudřezová kuchyňská linka, kde upraženou kávu balí. „Je to tady prťavý, ale pro naše potřeby to úplně stačí,“ řekl herec a hlavní pražič.

Zájem o značku HerecPražíKávu roste

Zájem o značku HerecPražíKávu roste, i když na uživení to není. „Pro nás je to příjemný přivýdělek. I kdybych ale prodal jen kilo měsíčně, tak to budu dělat dál, protože pro mě je zábava,“ svěřil se nadšenec. Za výhodu považuje, že pražírnu mají na svém pozemku, nemusí platit nájem ani zaměstnance a že energetickou spotřebu pokryjí z větší části z vlastního zdroje, ze solárních panelů na střeše rodinného domu.

Nechávají si dovážet ryze výběrovou kávu například od farmářů z Brazílie, Etiopie a Panamy, z jejichž výpěstků se dá po speciálním upražení připravit nápoj zajímavých chuťových tónů, třeba s náznakem sladkých ostružin či s příjemnou kyselinkou jablek. „U výběrové kávy je zajímavé to, že každá je úplně jiná,“ upozornil pražič. Na původu kávy mu hodně záleží. „Jako malá pražírna jsme závislí na importérech, kteří za nás s farmáři jednají, ale i tak přesně víme, z jaké farmy káva pochází, jak ji tam pěstují, jestli dobře platí zaměstnance a jestli nekácí deštné pralesy,“ uvedl herec.

Nabízí i kávu z těžko přístupné oblasti Tolima v Kolumbii. Ta je zbavena kofeinu přírodní metodou Sugarcane Decaf. „Je to chuťově skvělá káva, které říkám večerní, protože si ji dávám večer,“ řekl pražič. Různé druhy kávy z malé pražírny, kde manželé tráví třeba osm hodin týdně, si kupují přes internet jednotlivci, kavárny i kancelářské firmy. Lidem z okolí, kteří tvoří většinu zákazníků, manželé produkty často dovážejí sami bez zásilkové služby.

Zdroj: Deník/Martin Vokurka

Martin Hubeňák teď uvažuje o pořádání vzdělávacích kurzů, aby kafaři nepili nezdravého českého turka. „Já žiju v přesvědčení, že když máte prémiový produkt, tak je škoda si ho pak zkazit doma špatnou přípravou. Takže chceme začít nabízet i kurzy alternativních domácích příprav kávy. My si kávu připravujeme doma na mnoho různých způsobů a zkoumáme je poměrně hodně do hloubky, a tak si myslím, že už jsme nabrali dost zkušeností, abychom je mohli někomu doporučit. Příprava je jednoduchá a nestojí o moc víc peněz. Důležité je, že to kafe chutná prostě líp a že si neničíte zdraví,“ uvedl pražič, který nedávno přednášel o svém koníčku a alternativních typech přípravy kávy v mostecké Kavárně V Duchu při lednovém Svatodušním kávovém dýchanku.

Zdroj: Martin Vokurka

Kromě osvěty má v plánu i pořízení modernější a výkonnější pražičky, která by umožnila další vylepšování procesu pražení kávy. „Byl by to zase další krůček k nalezení jejího svatého grálu,“ usmál se v pražírně herec Martin Hubeňák. Zatím prý vše stíhá, i když učí na teplické konzervatoři, hraje divadlo, zpívá na plesech nebo moderuje. Korozluky si oblíbil. „Je to tady prima a jsme tu spokojeni. Máme super sousedy, vesnice krásně funguje a kulturně žije,“ dodal herec a pražič kávy v jedné osobě.

MgA. Martin Hubeňák
Martin Hubeňák v muzikálu Duch v Městském divadle v Mostě. Zdroj: MDM/T. BrandaZdroj: Se svolením MDM/T. BrandaJe mu 35 let. Pochází z Brna, kde vystudoval muzikálové herectví na Janáčkově akademii múzických umění. Pět let působil v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, kde hrál například detektiva Nicka Cartera v muzikálu Adéla ještě nevečeřela. Od roku 2015 je na volné noze a lze ho vidět například v roli velitele stráže Peška v oceněné inscenaci Noc na Karlštejně, která se odehrává přímo na hradu Karlštejn. V Městském divadle v Mostě ho diváci mohou vidět v roli Sama Wheata v muzikálu Duch, který měl premiéru v prosinci 2022. Mimo divadelní prkna působí jako pedagog jevištní mluvy, muzikálového herectví, jevištního pohybu a interpretace. Jeho manželkou je herečka Zdeňka Hubeňáková, rodačka z Mostu. Se dvěma dětmi žijí v rodinném domě v Korozlukách u Mostu, kde ve volném čase provozují úředně schválenou malou pražírnu s názvem HerecPražíKávu (www.herecprazikavu.cz).

RELATED ARTICLES